Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Θάνατος στα λατινικά, ζήτω η κοινωνιολογία










Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου



Θάνατος στα λατινικά και στα αρχαία ελληνικά. Ζήτωσαν η κοινωνιολογία του Μαρξ και του Ντιρκέμ και η ψυχανάλυση του Φρόϊντ.




Στα τάρταρα ο δυτικός πολιτισμός, γλώσσα, θρησκεία, ιστορία, αξίες, τέχνη, ήθη και έθιμα. Ζήτωσαν η πολυπολιτισμικότητα, η παγκοσμιοποίηση, η νέα εποχή, ο μηδενισμός και ο ηδονισμός. Θάνατος στο σχολείο της δημιουργίας άξιων, έντιμων και μορφωμένων πολιτών, συνεχιστών της Παράδοσης τους. Ζήτω το σχολείο τη νέας εποχής, το «δημοκρατικό σχολείο», όπως το ονειρεύθηκε ο τέως Υπουργός Παιδείας και πρώην Γραμματέας της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, και το υλοποιεί με περισσό ζήλο ο τωρινός Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.






Τα λατινικά καταργούνται, με υπουργική απόφαση. Το επιχείρημα είναι πως καλλιέργησαν «την κουλτούρα της παπαγαλίας» στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Είναι αληθές αυτό. Είναι – και αυτό – προϊόν της σοσιαλιστικής λογικής της εξίσωσης των πάντων στο ναδίρ και της «διευκόλυνσης» του έργου διδασκόντων, διδασκομένων και εξεταστών.


Ιδεολογική επιλογή είναι η κατάργησή των λατινικών. Γιατί «παπαγαλία» δεν υπάρχει μόνο στα λατινικά. «Παπαγαλία» τα παιδιά του δημοτικού μαθαίνουν την προπαίδεια. Θα την καταργήσουν; «Παπαγαλία» οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μαθαίνουν τη Χημεία. Είναι γνωστό το «Κα – κο – 3» για το ανθρακικό ασβέστιο...Θα καταργήσουν και τη Χημεία; Στα μαθηματικά και στη φυσική οι ασκήσεις έχουν μηχανιστικό χαρακτήρα. Θα τα καταργήσουν και αυτά; Ακόμη και η « Έκθεση Ιδεών» έχει τυποποιηθεί με «ρετσέτες». Θα την καταργήσουν και αυτήν; Ακόμη και η Ιστορία έχει τυποποιηθεί και αποστεωθεί από την ουσία Της. Πάει και αυτή;...


Το βασικό στην Παιδεία του λαού είναι το Κράτος. Αυτό αποφασίζει σε ποια πολιτισμικά στοιχεία δίνει προτεραιότητα. Ακολουθεί ο τρόπος, που αυτά θα δοθούν στους μαθητές και στις μαθήτριες, ώστε να καταστούν ελκυστικά. Το σημερινό ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι οι κλασσικές σπουδές στον αυριανό πολίτη είναι άχρηστες. Όπως και τα Θρησκευτικά είναι απόβλητα. Όλα παράγουν σκέψη και ήθος, που δεν ταιριάζουν στη νέα εποχή. Ο Όμηρος δεν χρειάζεται, ούτε ο Αριστοτέλης και ο Αισχύλος, ούτε ο Κικέρωνας, ο Οράτιος και ο Οβίδιος, ούτε το ρωμαϊκό Δίκαιο, ούτε ο ανθρωπισμός του Χριστιανισμού και η κουλτούρα που δημιούργησε. Στη νέα εποχή κυριαρχούνοι Elon Musk (Space X), Ray Kurzveil (Google), Steve Jobs (Apple), Mark Zuckerberg (Facebook)…. Η κλασσική Παιδεία και ο πολιτισμός που δημιουργήθηκε από την Αθήνα, τη Ρώμη και την Ιερουσαλήμ ενοχλούν την πολυπολιτισμικότητα, την παγκοσμιοποίηση, τη μετατροπή του ανθρώπου σε ένα αυτόματο ρομποτοειδές.





Έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στην επιβολή της Παιδείας, που ονειρεύονται οι θεωρητικοί του ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κ.κ. Φίλης και Γαβρόγλου; Ναι, αλλά πρώτα πρέπει να ξυπνήσουμε από τον πολιτισμικό και εθνικό λήθαργο, στον οποίο μας έχουν ρίξει ο καταναλωτισμός και ο πρακτικός υλισμός. Και μετά να εκδηλώσουμε την αντίδραση μας εκφράζοντας ανοικτά την άρνησή μας να υποταγούμε στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και αυτών, που την προωθούν στην Πατρίδα μας.-



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου