Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Λαθρομετανάστες

του Αντώνη Αντωνάκου



«Ο Ο’ Μπράιαν σήκωσε το αριστερό του χέρι, με την πλάτη του γυρισμένη
στον Γουήνστοουν, με τα τέσσερα δάκτυλα εκτεταμένα
και τον αντίχειρα κρυμμένο.
-Πόσα δάκτυλα είναι αυτά, Γουήνστοουν;
-Τέσσερα.
-Κι αν το Κόμμα πει ότι δεν είναι τέσσερα, αλλά πέντε, τότε πόσα είναι;
-Τέσσερα.
Η λέξη τέλειωσε με μια κραυγή πόνου» (Όργουελ, 1984).

Είναι αξιοθαύμαστη η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί η «αστυνομία της ιδεολογικής ορθότητας» στην χώρα μας. Η ιδεολογική καταδυνάστευση εκ μέρους τηςlight«Αριστεράς» δεν αφήνει να δημιουργηθεί κανένα περιθώριο απόκλισης από αυτά που η ίδια έχει επιλέξει ως ορθά. Όταν αυτό συνέβαινε στις χώρες του «υπαρκτού ολοκληρωτισμού» ο φρονηματισμός των «ατίθασων» επιδιωκόταν στα υπόγεια των μυστικών υπηρεσιών και στα στρατόπεδα εργασίας. Στη χώρα μας, όπου ευτυχώς μόνο ιδεολογικός ολοκληρωτισμός γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί, τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει κάποια Μέσα Μαζικής Χειραγώγησης και ορισμένοι λειτουργοί τους.


Μου δημιούργησε εξαιρετική εντύπωση, -διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα του Αθηναϊκού Τύπου της 11ης/10ου- η συντονισμένη και άγρια επίθεσηκατά της ΕΛΜΕ Λέσβου από μεγάλη μερίδα του «προοδευτικού» τύπου. Με προεξάρχουσα την «ΑΥΓΗ» η οποία με κραυγαλέο πρωτοσέλιδο διαπιστώνει: «ΟΡΓΗ για τους «γαλάζιους» της ΕΛΜΕ Λέσβου, που προσπαθούν να επιβάλουν στην εκπαίδευση τον ρατσιστικό όρο «λαθρομετανάστες»», ενορχηστρώνεται μια άθλια επίθεση εναντίον μιας παράταξης, του εισηγητή, (ο οποίος κατονομάζεται), αλλά και εναντίον όποιου άλλου τολμά να λέει ακόμα τα πράγματα με το όνομά τους.
Σε άρθρο καταχωρημένο στο οπισθόφυλλο, ανερυθρίαστα και καλυμμένος από την κυβερνητική ομπρέλα (και το δημοσιογραφικό ακαταλόγιστο;) ο αρθρογράφος καταχερίζει τους «ρατσιστές της ΕΛΜΕ Λέσβου…» -όπως είπαμε έναν εξ αυτών τον έχεικατονομάσει- οι οποίοι, κατ’ αυτόν, αποφάσισαν να στάξουν «το ξενοφοβικό δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές» των μαθητών. Ταυτόχρονα μεταφέρειπαραπειστικά μια απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αφορά τις δικαστικές αποφάσεις και όχι γενικά την χρήση του όρου λαθρομετανάστης. Βέβαια θα ήταν διαφωτιστικό ο συντάκτης να μας εξηγήσει αυτές οι χιλιάδες των «εξαφανισμένων» της κυρίας Χριστοδουλοπούλου ως τι μας επιστρέφονται; Και ποιους αφορούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης;
Την επίθεση αυτή της Αυγής σιγοντάρει, με ένα εξ ίσου ανοίκειο άρθρο, το Έθνος στο οπισθόφυλλο του. Ο αρθρογράφος μάλιστα εκφράζει την ελπίδα «η ενασχόληση τους με τον συνδικαλισμό να μην τους αφήνει ελεύθερες ώρες να μπουν στην τάξη να διδάξουν…». Αν ασχολιόταν με τα αίσχη του οίκου του (ΜΜΕ) θα προσέφερε πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην νεολαία. Σε πολύ πιο ήπιους τόνους κινούμενος ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ αποφεύγοντας τους ακραίους χαρακτηρισμούς απορρίπτει την «ιδεολογική» χρήση της λέξης με σκοπούμενη μειωτική διάθεση ενώ στην ακροτελεύτια φράση του χρησιμοποιεί την λέξη «παράνομοι» η οποία για την ιδεολογική ορθότητα είναι εξ ίσου απαγορευμένη.
Αντώνης Αντωνάκος
11/10/2018






Μετά την εισαγγελική έκκληση για την μη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» και μετά από τις διάφορες λεκτικές αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας (συνήθως κατά την υλοποίηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων), το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου κρίνει απαραίτητο να δοθούν οι παρακάτω διευκρινήσεις:
· Η εισαγγελική έκκληση δεν είναι νόμος του Ελληνικού κράτους, ούτε απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου. Είναι μια παράκληση μη δεσμευτική και τίποτα παραπάνω.
· Δεν τεκμηριώνεται τίποτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό στον όρο λαθρομετανάστης, απ’ όλους αυτούς που το ισχυρίζονται.
· Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς στου οποίους συμμετέχει επίσημα η χώρα μας, ο όρος «πρόσφυγας» νοείται μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής και εφ’ όσον του χορηγηθεί άσυλο. Έτσι για τη Αλγερία πχ πρώτη χώρα υποδοχής είναι το Μαρόκο, η Λιβύη κλπ. Ειδικά για τη Συρία μπορεί να μη θεωρηθεί πρώτη χώρα υποδοχής η Τουρκία αφού έχει κυρώσει τη σύμβαση του ‘51 και το πρωτόκολλο που την ακολουθεί με επιφύλαξη.
· Μετανάστης ονομάζεται αυτός που έχει φύγει από τη χώρα του με τη θέλησή του, έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχει στην κατοχή του όλα τα νόμιμα έγγραφα.
· Ο παράτυπος μετανάστης υπολείπεται του κανονικού μετανάστη σε κάποιες τυπικές λεπτομέρειες (πχ. έχει γίνει η έγκριση αλλά όχι η έκδοση κάποιου εγγράφου)
· Κάθε άλλος που περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες καλείται παράνομος μετανάστης,έννοια που στην καθομιλουμένη αποδίδεται με τον όρολαθρομετανάστης. Το συνθετικό λαθρο- χρησιμοποιείται ευρέως για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι χρησιμοποιούμε τους όρους λαθρεπιβάτης λαθροκυνηγός λαθρεμπόριο κλπ.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της απόφασης ψήφισε η ΔΑΚΕ, κατά η Αγωνιστική Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ, ενώ η Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
dictyo

Η πύλη του Ρωμανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου