Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Νηστεία

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και φαγητό 

Όταν πρόκειται να φιλοξενήσουμε κάποιους ανθρώπους σε περίοδο νηστείας, να προσέξουμε να μην τους σερβίρουμε αρτύσιμα φαγητά, διότι γινόμαστε εμείς αιτία, να αμαρτήσουν. Και εν την ημέρα της Κρίσεως, θα το έχουν αυτό ως επιχείρημα, ότι δηλ. εμείς φταίγαμε, διότι τους δώσαμε να φάνε.
Όταν σε περίοδο νηστείας γευματίσεις με αγαπημένο σου πρόσωπο, να μην καταλύσεις και φας αρτύσιμο φαγητό, όταν εκείνος σου το ζητεί. Διότι τι είναι προτιμότερο; Να τον χαροποιήσεις και να τον κολ
άσεις ή να τον στεναχωρήσεις και να τον βοηθήσεις να σωθεί, εάν βέβαια θέλει;
Και εάν κάποτε σας καλέσουν σε ένα τραπέζι και είναι περίοδο νηστείας, να ενημερώσεις, ότι δεν πρόκειται να φας αρτύσιμο και ότι θα τους τιμήσεις με την παρουσία σου και όχι με την κοιλιά σου. Εξάλλου ο Χριστός μας, έχει τόσα αγαθά για όλες τις εποχές, ακόμα και για τις πιο αυστηρές νηστείες, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.
Όταν μας λένε να φάμε, να μην απαντάμε: ''νηστεύω'', αλλά να λέμε: ''είναι νηστεία''.
Μερικοί που νηστεύουν, έχουν παρεξηγήσει την εντολή του Κυρίου, περί αποφυγής επιδείξεως της νηστείας και όταν βρεθούν με άλλους που δεν τηρούν την νηστεία, καταλύουν και αυτοί. Δικαιολογούνται, λέγοντας:
- Έφαγα κρέας, παρότι ήταν Παρασκευή, για να μην τους σκανδαλίσω...
Πρέπει βέβαια να προσέχουμε πολύ, να μην σκανδαλίζουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά ο σκανδαλισμός αυτός τον οποίο πρέπει να αποφεύγουμε, είναι εκείνος που προέρχεται από την παράβαση των Νόμων του Θεού και όχι από την εφαρμογή τους.
Σκανδαλισμός είναι, όταν γίνεσαι εμπόδιο στον άλλον να πάει στον δρόμο του Θεού και όχι όταν τον διαφωτίζεις, ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.

+ Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας


Νηστεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου