Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Τον θέλει καθαρό (Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως)




Η Χάρη δεν έρχεται σ’ αυτόν που είναι υποδουλωμένος στην αμαρτία, αφού καμιά κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ φωτός και σκότους. Το πνεύμα της Χάριτος, προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο, πρέπει να τον βρει καθαρό, για να αναπαυθεί σ’ αυτόν, γιατί δεν πρόκειται για την απλή απαλλαγή από τη δουλεία του διαβόλου, αλλά για το συμβιβασμό και τη συμφιλίωση με τον Θεό. Πρόκειται για την υιοθεσία από τον επουράνιο Πατέρα, για τη συναρίθμησή του με τους αγγέλους και τους αγίους, για τη θέωσή του.


Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως
diakonima
Παραμένει ανέφικτη (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)
Η απιστία προέρχεται από την υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος ισχυρίζεται πως θα γνωρίσει τα πάντα με το νου του και την επιστήμη, αλλά η γνώση του Θεού παραμένει ανέφικτη γι’ αυτόν, γιατί ο Θεός γνωρίζεται μόνο με αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος.

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
diakonimaΕκπειράζουμε τον Θεό, όταν… (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 1991))
Εκπειράζουμε τον Θεό, όταν ζητούμε κάτι από Εκείνον, αλλά η ζωή μας είναι μακράν του Θεού. Τον εκπειράζουμε, όταν ζητούμε κάτι, αλλά η ζωή μας δεν είναι σύμφωνη με το θέλημά Του, πράγματα, δηλαδή, ενάντια στον Θεό· άγχος, αγωνία, απ’ το ένα μέρος, κι απ’ το άλλο παρακαλούμε.


Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
diakonima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου