Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ανθρώπινα δικαιώματα ή ανθρώπων πάθη;


Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολιτικό εργαλείο μέσα σε μιαν πλανητική κατάσταση, η πυκνότητα της οποίας καθιστά βέβαια απαραίτητη τη χρήση οικουμενιστικών ιδεολογημάτων, μέσα στην οποία όμως η δεσμευτική ερμηνεία των ιδεολογημάτων αυτών συνεχίζει να εναπόκειται στις διαθέσεις και στα συμφέροντα των ισχυρότερων εθνών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπόκεινται στην επαμφοτερίζουσα λογική αυτής της κατάστασης και αντικατοπτρίζουν τις αντιφάσεις και τις εντάσεις που σημαδεύουν κατά τρόπο δραματικό την παγκόσμια κοινωνία. Γι' αυτό ο αγώνας για την ερμηνεία τους αναγκαστικά θα μετατραπεί σ' έναν αγώνα μεταξύ ανθρώπων γύρω από ό,τι θεωρεί εκάστοτε ο καθένας τους ως δικό του αναφαίρετο δικαίωμα.

Αυτός ο αγώνας περί ερμηνείας έχει αρχίσει από καιρό ανάμεσα σε Βορρά και Νότο ή Δύση και Ανατολή, και οξύνεται στο βαθμό όπου τα δισεκατομμύρια του Νότου ή της Ανατολής ερμηνεύουν όχι τυπικά, παρά υλικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαιτώντας μιαν ουσιαστική ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου χωρίς να τους ενδιαφέρει η ηθική των χορτασμένων.

Όπως η εσωτερική λογική του ελεύθερου εμπορίου, έτσι και η εσωτερική λογική των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα στραφεί σύντομα εναντίον της Δύσης, και τότε αυτή θα εγκαταλείψει τις σημερινές ιδεολογικές της θέσεις.

Έίναι βέβαια πολύ αμφίβολο αν, και έτσι ακόμα, θα μπορέσει να κερδίσει τους τρομακτικούς αγώνες κατανομής, οι οποίοι θα συγκλονίσουν τον 21ο αιώνα.

(Από το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη Από τον 20ο στον 21ο αιώνα)
 
   Πηγή: http://tamystikatoukolpou.blogspot.com/2005/12/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου