Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Χρήστος Πιτσίλκας   
  
altΉταν Σεπτέμβριος του 1611. 400 Χρόνια πριν. Έπρεπε να περάσουν περίπου δύο αιώνες τουρκικής σκλαβιάς της ηπειρωτικής Ελλάδας για να γίνει η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια απελευθέρωσης. Σ’ αυτήν πρωτοστάτησε ένας ηρωικός δεσπότης, ο Επίσκοπος Λαρίσης – Τρίκκης  Διονύσιος ο Φιλόσοφος, σ’ έναν αγώνα που δυστυχώς βάφτηκε στο αίμα. Απέδειξε όμως ο γενναίος εθνομάρτυρας Διονύσιος ότι σ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πίστη και η Εκκλησία στήριξε τον Ελληνισμό. Όσοι Έλληνες για κάποιο λόγο γίνονταν μουσουλμάνοι μετατρέπονταν σε Τούρκους. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για το κίνημα του Διονυσίου στα Γιάννενα.
Ο μητροπολίτης Διονύσιος, με  καταγωγή από την Παραμυθιά, σπούδασε φιλοσοφία στην Ιταλία, υπηρέτησε ως Μέγας Αρχιδιάκονος στο Πατριαρχείο, Πρωτοσύγκελος στο Γαλατά και Έξαρχος του Πατριάρχη στις εκκλησίες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Το 1591 εκλέγεται Μητροπολίτης Λάρισας και λίγο αργότερα μεταφέρει την έδρα του στα Τρίκαλα όπου προετοιμάζει το επαναστατικό κίνημα.

Το 1601 κηρύσσεται έκπτωτος από το Πατριαρχείο, μετά την αποτυχία του πρώτου κινήματος που επιχείρησε στην περιοχή της Θεσσαλίας, μαζί με τον θυσιασθέντα τότε και κατόπιν Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας Σεραφείμ. Ο Διονύσιος με την τοποθέτησή  του, ως Επισκόπου , βλέπει την μεγάλη καταπίεση των υπόδουλων αδελφών του, γίνεται μάρτυρας εξισλαμισμών και βασανιστηρίων, βλέπει πολλούς αδελφούς του να τουρκεύουν για να γλιτώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους και αισθάνεται πως κάποιος πρέπει να κάνει κάτι , να κρατήσει το Γένος όρθιο.  Αρχίζει το έργο του  και μυεί όλους τους κληρικούς και το Δεσπότη Σεραφείμ για επανάσταση. Έρχεται σε συνεννόηση με τους αρματολούς των Αγράφων και  με τους Ισπανούς για να βοηθήσουν. Δουλεύει χρόνια γι αυτό το σκοπό στα Τρίκαλα και τελικά αποτυγχάνει. Τον Μητροπολίτη Σεραφείμ οι Τούρκοι των σουβλίζουν και τον καίνε ζωντανό.

Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου