Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλια COVID-19 και ακυρωμένα έμβρυα

 


Τη στιγμή της γραφής, υπάρχουν 78 εμβόλια COVID-19 σε εξέλιξη. Δεκατρία βρίσκονται σε δοκιμές τρίτου σταδίου και επτά έχουν περιορισμένη έγκριση για χρήση. Το εμβόλιο Pfizer / BioNtech ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 2 Δεκεμβρίου 2020. 

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα εμβόλια COVID-19 παράγονται από έμβρυα που έχουν ματαιωθεί και ορισμένοι αντιτίθενται στα εμβόλια για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους.

Τα περισσότερα από τα εμβόλια COVID-19 που βρίσκονται σε ανάπτυξη δεν χρησιμοποιούν ανθρώπινες κυτταρικές σειρές στην παραγωγή τους. Για παράδειγμα, η Pfizer και η Moderna χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA. 

Ένα εμβόλιο mRNA είναι ένας νέος τύπος συνθετικού εμβολίου. Όπως εξηγεί η Pfizer , τα εμβόλια mRNA παράγονται από ένα πρότυπο DNA σε ένα εργαστήριο , παρά από την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής σε κύτταρα. Το εμβόλιο στη συνέχεια παράγεται συνθετικά. 

Το εμβόλιο Moderna είναι επίσης συνθετικό . Η Moderna ξεκίνησε σχεδιάζοντας μια ακολουθία γονιδίων σε έναν υπολογιστή . Ο Damian Garde εξηγεί πώς οι Κινέζοι επιστήμονες, αφού απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, δημοσίευσαν τη γενετική ακολουθία για το COVID-19 στο διαδίκτυο. Η Moderna και η BioNtech χρησιμοποίησαν λογισμικό για να τους πουν «ποιες χημικές ουσίες να συνδυάσουν και με ποια σειρά».

Το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση. 

Τον Νοέμβριο του 2020, ισχυρίστηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ανάρτησης στο Facebook με περισσότερες από 160.000 προβολές, ότι το εμβόλιο AstraZeneca περιέχει MRC-5 κύτταρα από πνευμονικό ιστό ενός αρσενικού εμβρύου που ακυρώθηκε τη δεκαετία του 1960. 

Αυτός ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έχει ελεγχθεί από την Associated Press , το Full Fact , το Politifact , το Reuters και το Snopes και διαπιστώθηκε ότι είναι ψευδής. 

Ωστόσο, η AstraZeneca χρησιμοποίησε την κυτταρική σειρά HEK 293 για να αναπτύξει το εμβόλιο. Αυτά τα κύτταρα προέρχονται από ένα έμβρυο που ακυρώθηκε στις Κάτω Χώρες το 1973. Το έμβρυο ακυρώθηκε νόμιμα εκείνη τη στιγμή για άλλους λόγους και όχι για σκοπούς έρευνας εμβολίων. Ο Alex Kasprak στο Snopes έχει συνοψίσει την ιστορία προέλευσης της κυτταρικής γραμμής , η οποία ξεκίνησε με την έρευνα ενός Καναδικού επιστήμονα για τον καρκίνο.

Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, αυτά τα κύτταρα έχουν κλωνοποιηθεί και αναπαραχθεί πολλές φορές. Ο Δρ Paul Offit , ένας εμπειρογνώμονας ανοσοποίησης από το Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, ο οποίος συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων των ΗΠΑ για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , τα περιγράφει ως «τυποποιημένες κυτταρικές σειρές». Η καθηγήτρια Ελένη Πετούση Χάρις λέει ότι τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι « απόμακροι απόγονοι » των αρχικών κυττάρων. Είναι ηλικίας από δεκαετίες, έχουν περάσει πολλές αμβλώσεις και οι ερευνητές δεν χρησιμοποιούν εμβρυϊκά κύτταρα από σήμερα . 

Γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα κελιά; Ο Alex Kasprak εξηγεί ότι αυτή η κυτταρική σειρά επιλέχθηκε επειδή είναι «μοναδικά ικανές να πολλαπλασιάζουν γρήγορα τροποποιημένους αδενοϊούς». Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος παρασκευής ενός παραδοσιακού εμβολίου. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στην ιατρική έρευνα όσο και στην παραγωγή εμβολίων συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α, της ερυθράς, της ανεμοβλογιάς και της λύσσας. 

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούνται τα κύτταρα. Είναι σύνηθες τα εμβόλια να καλλιεργούνται σε εργαστήρια χρησιμοποιώντας καλλιέργειες. Γράφοντας στην Επιστήμη , ο Meredith Wadman περιγράφει τις κυτταρικές καλλιέργειες ως «μικροσκοπικά» εργοστάσια »στα οποία διαδίδεται ο ιός. Μετά την ανάπτυξη των ιών, καθαρίζονται και το υλικό κυτταρικής καλλιέργειας απομακρύνεται. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ελένη Πετούση Χάρις στο AAP FactCheck , κανένα κύτταρο οποιουδήποτε είδους δεν αποτελεί μέρος της τελικής συνταγοποίησης εμβολίων.

Η ηθική των εμβολίων COVID-19

Οι θρησκευτικά συντηρητικές ομάδες προβληματισμού όπως το Ινστιτούτο Lozier έχουν εκφράσει την άποψή τους ότι τα εργαστηριακά εμβόλια mRNA, και συγκεκριμένα τα εμβόλια Pfizer και Moderna, δεν αποτελούν ηθικό πρόβλημα γι 'αυτά, καθώς παράγονται συνθετικά.

Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες και εκείνοι που αντιτίθενται στην άμβλωση αμφισβήτησαν την ηθική του εμβολίου AstraZeneca / Oxford κάνοντας χρήση εμβρυϊκών κυττάρων στην ανάπτυξή του.

Η Ποντιδική Ακαδημία Ζωής του Βατικανού εξέδωσε οδηγίες για τα εμβόλια το 2005 , επιβεβαιώθηκε το 2017 , ότι ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, οι Καθολικοί ενδέχεται να λαμβάνουν εμβόλια χρησιμοποιώντας ιστορικές εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές με καλή συνείδηση. 

Ένα άρθρο της επιστολής ειδήσεων του Μπέλφαστ αναφέρθηκε σε μια ανάρτηση ιστολογίου από τον Rev. Malcolm Duncan, Πάστορα της Εκκλησίας Dundonald Elim. Έκανε ένα ηθικό επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού, για να σώσει περαιτέρω δυσκολίες για άλλους.

Περίληψη

    • Κανένα εμβόλιο COVID-19 δεν περιέχει κύτταρα από έμβρυα που έχουν ματαιωθεί. 
    • Μια κυτταρική σειρά αντιγράφων από ένα έμβρυο που ματαιώθηκε το 1973 χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου AstraZeneca / Oxford University. Ωστόσο, το ίδιο το εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα. 
    • Νέα εμβόλια mRNA, όπως αυτά που αναπτύσσονται από την Pfizer και τη Moderna, είναι συνθετικά εμβόλια, αλληλουχίζονται σε υπολογιστή σε εργαστήριο και δεν χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές εμβρύου στην παραγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου