Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

«Αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης (από τη μετάλλαξη) το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Σύψας.

 


ΤοΒΗΜΑ Team
Σύψας : Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν επηρεάζουν τα εμβόλια | tovima.gr

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για τη μετάλλαξη στελέχους του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να είναι έντονα προβληματισμένοι και να προσπαθούν ήδη να αναλύσουν τα νέα δεδομένα.

Το «νέο στέλεχος» του κοροναϊού θεωρείται ότι εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν αυξάνει την επικινδυνότητα, αλλά τη μεταδοτικότητα της νόσου. Η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Σύψας εμφανίστηκε καθησυχαστικός πάντως.

Συγκεκριμένα, εξήγησε: «Αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεΐνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεΐνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις, καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά».

Όπως επισήμανε στο protothema.gr ο κ. Σύψας, οι ιολόγοι παρακολουθούν συνέχεια τις όποιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο θανατηφόρος, και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές και στη σύσταση των εμβολίων, «αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει και ποτέ» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου