Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ουκρανική κρίση – Ανάγκη για ολοκληρωμένη ενημέρωση



Της Ηλέκτρας Σαββίδη -

 Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ΕΕ θ’ αναλάβει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων που κατακλύζουν τις χώρες μέλη. Και αυτό επειδή οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα για αληθινές ειδήσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας. Μετά από ένα χείμαρρο ψευδών, χαλκευμένων ειδήσεων, το τελευταίο διάστημα άρχισαν δειλά – δειλά να εμφανίζονται και κάποιες διαφορετικές, πραγματικές ειδήσεις και ορισμένες πιο σφαιρικές, αντικειμενικές αναλύσεις.
Έτσι σε σχέση με την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο που παραδέχονται ότι η πράξη αυτή έγινε κατόπιν παλλαϊκού αιτήματος των ίδιων των πολιτών και ότι η επανένταξη λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας της περιοχής.
Επισημαίνεται επίσης ότι το επεισόδιο που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς, κοντά στην Κριμαία, προκλήθηκε εσκεμμένα με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου Ποροσιένκο, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια και την ψήφο των Ουκρανών στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου…Την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία άρχισαν τελευταία να ψιθυρίζουν ακόμη και υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών. Για παράδειγμα ο επικεφαλής της γαλλικής κατασκοπίας, στρατηγός Γκομάρ, μιλώντας πρόσφατα ενώπιον αρμόδιου σώματος της χώρας του παραδέχτηκε, όπως δημοσίευσε η ρωσική ιστοσελίδα Sputnik, χωρίς να υπάρξει διάψευση, ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία».

Η δήλωση αυτή έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ που με τόση ευκολία αναπαρήγαγαν τα δυτικά ΜΜΕ, ότι δήθεν η Μόσχα έχει συσσωρεύσει οπλισμό και στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία με σκοπό να εισβάλει στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι χαλκευμένες ειδήσεις και οι κινήσεις αποσταθεροποίησης συνεχίζονται. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης προσπάθειας η ουκρανική κρίση να μεταφερθεί και στο εκκλησιαστικό πεδίο. Εξυπηρετώντας ο καθένας τους δικούς του στόχους, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχώρησαν σε συμφωνία για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις υπόλοιπες ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες καλούνται να τοποθετηθούν, κάνοντας η καθεμία την επιλογή της.
Ο κίνδυνος διάσπασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα καμία Εκκλησία δεν αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι ορθόδοξοι βλέπουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις κινήσεις του Φαναριού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων: Ως γνωστό την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το Ισραήλ με σκοπό να συναντηθεί με τον Θεόφιλο Γ’ προκειμένου ο τελευταίος να προβεί σε δήλωση υπέρ του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Ωστόσο, όλως παραδόξως, «ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ασθένησε» και έτσι η συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Αξίζει πάντως να επισημανθεί το γεγονός ότι την επόμενη ο Θεόφιλος ο Γ’ παρά την «ασθένειά» του συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία ως γνωστό βρίσκεται σε αντιπαλότητα με το Φανάρι. Για την εξέλιξη όμως αυτή, τα πλείστα δυτικά ΜΜΕ δεν έκαναν καμία απολύτως μνεία…
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ορθόδοξος κόσμος περνά δύσκολες στιγμές.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας αφενός των διχαστικών κινήσεων που γίνονται από πλευράς μερίδας της εκκλησιαστικής εξουσίας και αφετέρου από τη μονόπλευρη ενημέρωση που δίνεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έχει δίκαιο.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται σωστή, ολοκληρωμένη ενημέρωση, έτσι ώστε τόσο στο θέμα του απειλούμενου εκκλησιαστικού σχίσματος, όσο γενικότερα στο ουκρανικό ζήτημα, να αποκρυσταλλώσουν όσο πιο αντικειμενικά και ανεπηρέαστα γίνεται τη δίκη τους άποψη.

https://dialogos.com.cy/oykraniki-krisi-anagki-gia-olokliromeni-enimerosi/

greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου