Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας - Διγενής,

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

27 Ιανουαρίου 1974. Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας - Διγενής, ο Αρχηγός της Χ και της Ε.Ο.Κ.Α., ο Γέρος όπως τον αποκαλούσαν με βαθύ σεβασμό και αγάπη τα μέλη της Οργάνωσης, σαν σήμερα έφυγε από την Μικρή Ελλάδα του Νότου για την Άνω Ελλάδα των Ηρώων. Κατασυκοφαντημένος από τους προδότες που ξόδεψαν πολύ περισσότερες σφαίρες κατά Ελλήνων, πολέμησε στην Μικρά Ασία και στο Αλβανικό, δημιούργησε την αντιστασιακή Οργάνωση Χ, την οποία λυσσαλέα πολέμησαν οι προδότες; και στην συνέχεια δημιούργησε ένα Έπος στην παγκόσμια Ιστορία των αντιαποικιακών κινημάτων, που προκάλεσε τον θαυμασμό όλων των αγωνιζόμενων λαών αλλά και της υπερδύναμης. Πάνω στα βουνά της μικρής Κύπρου και μετά σε ένα μικρό κρησφύγετο στη Λεμεσό κάτω από ένα νεροχύτη (!) κατηύθυνε έναν τιτάνιο αγώνα από σχεδόν καθολικά απόλεμους ως τότε αλλά ψυχωμένους άντρες και γυναίκες, ταπείνωσε μια Αυτοκρατορία, έχοντας πάλι απέναντι του την προδοσία της ηγεσίας της εντόπιας αριστεράς, αγγλόδουλης και πρακτόρικης.

Το βιβλίο του "Αγών Ε.Ο.Κ.Α. και Ανταρτοπόλεμος" επί χρόνια διδασκόταν στο Γουέστ Πόιντ. Μεταφρασμένο στα Ισπανικά ήταν βασικό εγχειρίδιο μελέτης στα στελέχη των Λατινοαμερικανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γρίβα με την προσωρινή λήξη του Αγώνα με την Ανεξαρτησία, ήταν αυτό του Φιντέλ Κάστρο, έμπλεο θαυμασμού, ως μαθητή προς δάσκαλο.

Με τον θάνατο του, ένα από τα πρώτα συλληπητήρια τηλεγραφήματα ήταν πάλι του Φιντέλ και στην κηδεία εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάσεις του IRA που έτρεφαν βαθύ σεβασμό στον Διγενή και είχαν μοιραστεί τα κελιά της Βασίλισσας μαζί με αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. Στην παρουσίαση στο Δουβλίνο του βιβλίου του αγωνιστή Βία Λειβαδά για τους Έλληνες της Κύπρου και Ιρλανδούς αγνωιστές στις ίδιες φυλακές προσήλθε σύσσωμο με εκπροσώπους του όλο το Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Κίνημα. Τίμιος, γενναίος, ικανός, Έλληνας.
Μια τρίχα από τους δίδυμους αδένες του όλη η αριστερά.


αφιερωμένο στον Αλέξανδρο
Τρλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου