Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Κρούγκμαν τώρα: Η Ελλάδα αποκάλυψε τον παράφρονα Σόιμπλε!


Η λίστα με τις απαιτήσεις του Eurogroup αποτελεί μια καθαρή τρέλα, γράφει ο Πολ Κρούγκμαν στο blog του, λέγοντας πως πρόκειται για ένα θανάσιμο χτύπημα στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείται τον κ. Τσίπρα ένα τενεκέ ξεγάνωτο. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε εκτός εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας υποθέσουμε ακόμα, πως καλωσορίζετε την προοπτική της εξώθησης αυτών των ενοχλητικών Ελλήνων εκτός ευρώ. Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, η λίστα των απαιτήσεων του Eurogroup είναι μια τρέλα», υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοφιλές hastag ThisIsACoup (σ.σ. αυτό είναι ένα πραξικόπημα) είναι σωστό. Η πρόταση του Eurogroup δεν είναι απλά σκληρή, εισέρχεται στα όρια τηςκαθαρής εκδικητικότητας, της πλήρους καταστροφής της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς καμία ελπίδα ανακούφισης.
Είναι, λέει, σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι μια μεγαλειώδης προδοσία όλων όσων υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η Ευρώπη.
«Υπάρχει κάτι, το οποίο μπορεί να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος της καταστροφής ;» διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κρούγκμαν τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει κάποια ίχνη λογικής, ο κ. Ολάντ δείχνει επιτέλους κάποια πυγμή απέναντι στην ηθικολογική οικονομική πολιτική της Γερμανίας.
Αλλά όπως υπογραμμίζει, ο ίδιος μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει, γιατί κανείς δεν θα εμπιστευθεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας.
«Από μια άποψη, τα οικονομικά έχουν γίνει σχεδόν δευτερεύον θέμα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει πως οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν παραβείς τους κανόνες» γράφει.




Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας. Είναι πιο βέβαιο από ποτέ η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς ανακούφιση χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτική, ανεξάρτητα από το πόσο μια χώρα είναι διατεθειμένη να υποφέρει. Και αυτό σημαίνει ότι μια απόλυτη παράδοση της Ελλάδας είναι ένα αδιέξοδο, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Το ερώτημα τώρα, σημειώνει ο οικονομολόγος, είναι αν μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει μια επιτυχημένη έξοδο και αν η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει μια ανάκαμψη.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο ίδιος, το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης μόλις δέχτηκε ένα φοβερό, θανάσιμο χτύπημα και όποια άποψη και αν έχει κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα, δεν το επέφεραν οι Έλληνες.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
Πηγή: http://olympia.gr/2015/07/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου