Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο άνθρωπος που μίλησε στους ευρωκράτες ως ίσος προς ίσους

image

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οικονομολόγος, ο ακαδημαϊκός, ο μπλόγκερ που χθες παραιτήθηκε για να διευκολύνει μια συμφωνία με τους πιστωτές, μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε στους πέντε περίπου μήνες που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.
Αγαπήθηκε αλλά και πολεμήθηκε όσο κανένας άλλος υπουργός αυτής της κυβέρνησης. Στοχοποιήθηκε από εγχώριους και ξένους κύκλους και ο λόγος δεν ήταν ούτε ο στόμφος στον λόγο του ούτε η εξωτερική του εμφάνιση. Ηταν η ουσία που εξέπεμπε ο λόγος του, η πληθωρική του παρουσία, η συνολική του ενέργεια που ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές στους κύκλους των «ευρω-χαρτογιακάδων».
«Στον κόσμο της ευρωκρατίας το να μη φοράς γραβάτα είναι ριζοσπαστικό… ή  αγένεια ή και τα δύο», τονίζει χαρακτηριστικά στο χθεσινό της δημοσίευμα η αρθρογράφος του βρετανικού Guardian, Σούζαν Μουρ. Ο ίδιος όμως «…διεμήνυσε ότι δεν ήταν απλά ένα ακόμη “κουστούμι” κάνοντας τους υπόλοιπους (Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών) να δείχνουν νευρικοί, αποπνικτικοί.
Συνέχισε να οδηγεί τη μηχανή του αντί να τον πηγαίνει ο σοφέρ. [… ]Η περίπλοκη θεωρία των παιγνίων που προανήγγειλε δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να διατηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν εκλεγεί, να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα του. Ηταν ακόμη η άρνηση στον εκφοβισμό των αντιδημοκρατικών κύκλων, η σταθερότητα στις αρχές του.
O Βαρουφάκης τέθηκε στο περιθώριο όχι λόγω του “ασεβούς” στιλ του σακακιού του, αλλά λόγω της αμεσότητας της επιχειρηματολογίας του. Εδειξε ότι τα οικονομικά ζητήματα είναι πολιτικά, ότι τα παλιά παραδείγματα κατέρρευσαν. Μίλησε στους ευρωκράτες ως ίσος προς ίσους.
Επέμεινε ότι την ευθύνη της ανάκαμψης δεν έχει μόνο η Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει κανένας ρεαλισμός στους όρους των πιστωτών αφού το καθαρό ανθρώπινο κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο για να καλυφθεί. Περιέγραψε αυτό που η Ευρώπη φόρτωσε στους ώμους της Ελλάδας ως “δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό”. Κραύγασε ότι η γενέτειρα της δημοκρατίας μετατράπηκε σε “αποικία χρέους”.
Ηταν και είναι ο άνθρωπος που μιλάει όπως περπατάει… Ο λόγος του είναι ανοικτός, ελεύθερος, κάτι απόλυτα αντίθετο με τις μυστικές συμφωνίες που συνάπτονται στις κλειστές -χωρίς αέρα- αίθουσες των Βρυξελλών. Επέμεινε ενάντια στα ρομπότ ότι οι Ελληνες δεν θα πρέπει να τιμωρούνται άλλο. Γι΄ αυτό και ο ελληνικός λαός τάχθηκε μαζί του. Αρνήθηκε και τις παραμέτρους και τη μυστικότητα της ευρωκρατίας.
Μίλησε με αξιοπρέπεια και όχι με τον κώδικα. Δεν φοβήθηκε τη λέξη συλλογικότητα..Θα τον θυμούνται όχι για το στιλ του αλλά για την ουσία του».
Υπήρξε βέβαια και η άλλη πλευρά: «Εκανε τα πράγματα δύσκολα για τον ίδιο και τους άλλους υπουργούς τόσο λόγω της συμπεριφοράς του όσο και λόγω αυτών που έλεγε» υποστήριξε ο πρώην Βέλγος υπουργός Οικονομικών ο Johan Van Overtveldt. «Δεν ήταν ωραίο να τον ακούς να λέει στους άλλους υπουργούς ότι είναι τρομοκράτες» δήλωσε ο Van Overtveldt στο βελγικό ραδιόφωνο, συμπληρώνοντας ότι κάποιες φορές έκανε κάποια πολύ περίεργα σχόλια, όπως για παράδειγμα ότι η ΕΚΤ αλλάζει τους κανόνες στη διαδρομή.
Olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου