Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Χάρις και Νόμος

Ο Θεός και η αμαρτία

Ο Θεός και η αμαρτία ευρίσκονται εις δύο εκ διαμέτρου αντιθέτους πόλους.
Κανείς δεν ημπορεί να στρέψη το πρόσωπόν του πρός τον Θεόν πρίν στρέψη τα νώτα του εις την αμαρτίαν. Ούτε κανείς ημπορεί να αγαπήση τον Θεόν πριν μισήση την αμαρτίαν.
Και το πνεύμα μας, όπως και το σώμα μας, έχει τους δύο αντίποδας: την ανατολήν και την δύσιν, το φώς και την σκιάν, την υιότητα και την δουλείαν, την Χάριν και τον νόμον.
'Ομως η αγάπη εις τον πνευματικόν άνθρωπον εξαφανίζει τους αντίποδας και τα πάντα μεταβάλλει εις φως , υιότητα και Χάριν.



Ο άνθρωπος εικών δια τον άνθρωπον

'Oλοι οι άνθρωποι τους οποίους συναντάς ας σου γίνουν ζώσαι εικόνες εκείνου του καλού και του κακού, το οποίον υπάρχει και εντός σου.
Δια των λογισμών σου και δια της αγάπης σου, να είσαι συνεχώς  εστραμμένος προς τας καλάς εικόνας, ώστε να γίνης και συ μία καλή εικών δια τους αδελφούς σου.
Εις το όνομα του Θεού.
Παν ό,τι έχασες ένεκεν Θεού, το εφύλαξες' παν ό,τι εφύλαξες ένεκεν σού, το έχασες.
Παν ό,τι έδωσες εις το όνομα του Θεού, το έδωσες προς το συμφέρον' παν ό,τι έδωσες εις το όνομα της δόξης σου και της κενοδοξίας, το επέταξες εις το νερόν.
Παν ό,τι έλαβες από τους ανθρώπους ως παρά του Θεού, σου έφερε την χαράν' παν ό,τι έλαβες από τους ανθρώπους ως από τους ανθρώπους, σου έφερε την στενοχωρίαν.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Επισκόπου Αχρίδος
"Στοχασμοί περί του καλού και του κακού"
Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου