Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Η δυσφορία του να ζεις κάτω από την παρανοϊκή ηγεμονία

 


Marcello Veneziani

Στ' αλήθεια όμως ένας κρατικός διευθυντής οφείλει να παραιτηθεί πραγματικά από το αξίωμά του όχι για ανικανότητα, ανεντιμότητα, κατάχρηση εξουσίας, αλλά επειδή χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από τον Μουσολίνι σε άλλο πλαίσιο, σίγουρα όχι για να ζητήσει συγγνώμη γι' αυτό; Πρέπει  να απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, σύμφωνα με το ΣτΕ, όχι για ανικανότητα, ανεντιμότητα, κατάχρηση εξουσίας, απουσία, βία ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή αποκάλεσε έναν συνάδελφό του «λεσβία»; Αλλά στ' αλήθεια αυτοί που δεν κλέβουν πορτοφόλια, δεν ληστεύουν ή επιτίθενται στους γείτονές τους στο μετρό είναι πραγματικά πιο εγκληματίες, αλλά τραβούν στό κινητό τους  και αναφέρουν τους κλέφτες; Αξίζει λοιπόν πειθαρχικά μέτρα ένας υπάλληλος που προειδοποιεί τους επιβάτες από τα μικρόφωνα του μετρό ότι στο τραίνο υπάρχουν τσιγγάνοι που κλέβουν; (Έπρεπε να πουν: εκφραστές της κουλτούρας των Ρομά πραγματοποιούν μαθήματα αναδιανομής εισοδήματος). Θα μπορούσα να συνεχίσω και να σας λέω για τιμημένες σταδιοδρομίες που κόπηκαν μόνο με μια ακατάλληλη λέξη, πολύτιμους αθλητές που ακυρώθηκαν επειδή κάποτε χρησιμοποιούσαν μη συμμορφούμενη γλώσσα ή απλώς μια μικρή λέξη που τώρα απαγορεύεται, και πολλά άλλα. Τους έφαγαν το μυαλό.

Αυτή η υπερβολική δύναμη του «διορθωτικού» (ηθική και τιμωρητική παραλλαγή του συλλογικού αυτονόητου) δεν είναι απλώς ένα ιδεολογικό παραλήρημα . αλλά γίνεται κύρωση, διάκριση, δίωξη. Μπορεί να είχατε μια υποδειγματική ζωή, μια καριέρα βασισμένη στην αξία, την προσπάθεια και τις ικανότητες, μπορεί να σας απασχολούν τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια των πολιτών. αλλά αν πεις αυτή την απαγορευμένη λέξη, αν χρησιμοποιήσεις αυτήν την απαγορευμένη έκφραση, έχεις μπει στήν απαγορευμένη ζώνη η οποία κλείνει όλα τις προσδοκίες σας για πάντα, κάθε σας δικαίωμα, κάθε σας απαίτηση.

Έπειτα, υπάρχει πάντα κάποιος βλάκας που λέει: αλλά δεν υπάρχει πολιτιστική ηγεμονία, είναι ψέμα. Είναι αλήθεια, υπάρχει μια τρελή ηγεμονία , η οποία είναι απείρως χειρότερη. έχει χάσει τα υπολείματα τών πολιτισμικών χαρακτηριστικών του, καί μέσα από την ιδεολογία έχει φτάσει στο χειρότερο στάδιο, αυτό που νοθεύει τη νοημοσύνη, την κοινή λογική, την αντίληψη της πραγματικότητας. Και είναι τόσο διάχυτο που δεν το καταλαβαίνεις καν ότι είναι ένα ιδεολογικό κλουβί, ένας παραμορφωτικός φακός.

Το προηγούμενο βράδυ είχα όρεξη να πάω σινεμά, πήγαινα συχνά, τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα. Είδα λοιπόν τά νεώτερα έργα πού παιζόταν στις αίθουσες: δεν υπήρχε ταινία που να μην ασχολείται με αυτά τα υποχρεωτικά θέματα του «διορθωτικού», ταινίες για το φύλο, για την ιστορία που ξαναγράφεται σε φεμινιστικό κλειδί, για ιστορίες ομοτράνς, ακόμη και αν ασχολείται με την ιστορία , για τον ναζισμό και τα περίχωρά του . Παραλλαγή, οι μετανάστες. Ακόμα και ταινίες κινουμένων σχεδίων διασκευάζονται, σύντομα δέ ακόμη και σε θρίλερ θα υπάρχει απόλυτη υποχρέωση το θύμα να είναι μαύρος, γκέι, τρανς, μετανάστης και ο φονιάς λευκός, φασίστας, στρέιτ, συντηρητικός άνδρας, σεξιστής και ομοφοβικός. Πρέπει να ελπίζεις σε κάποια ασιατική ταινία ή από την ακραία περιφέρεια του κόσμου για να δεις κάτι διαφορετικό, αλλά μέχρις ενός σημείου, γιατί αν μπουν στο παγκόσμιο κύκλωμα πρέπει να έχουν τουλάχιστον κάποια υποχρεωτικά συστατικά στη συσκευασία. Τελικά δεν πήγα σινεμά. Και όταν το έγραψα στα social media, καθώς και να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι ακόμη και οι σειρές που βλέπεις στο σπίτι σέβονται τα ίδια συστατικά και έχουν τις ίδιες διευθύνσεις, πολλοί μου είπαν, υπερηφανευόμενοι, ότι δεν πάνε πια σινεμά. Εντάξει, αλλά δεν υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτή την παραίτηση, είναι μια ήττα, ένας ακρωτηριασμός της ελευθερίας και του πολιτισμού, μια παράδοση σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους με τρελό και άδοξο τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να αποσύρεται συνεχώς, να αποκηρύσσεται, να αποκλείεται γιατί άλλοι διαχειρίζονται το ιδεολογικο-διορθωτικό χυλό τους. Και είναι περιττό να προσθέσουμε, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουμε, ότι η β πλευρά αυτής της κατάστασης είναι η αποκαρδιωτική απουσία διαφορετικών εναλλακτικών πολιτισμικών κινημάτων και παραγωγών. Το γαϊτανάκι είναι πάντα μονόδρομος, όπως ήταν στο Σαν Ρέμο (άνοια ηγεμονία, ή μάλλον επιβεβλημένο μονοπώλιο).

Δεν τά λέω πλέον για να καταγγείλω αυτήν την ηγεμονία ή ακόμα και να την αναλύσω. αλλά επειδή νιώθω μια αυξανόμενη δυσφορία να ζω σε αυτόν τον κόσμο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και ξέρω ήδη ότι οποιαδήποτε μαρτυρία, εργασία ή προβληματισμός προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν θα αφήσει κανένα ίχνος, δεν θα ληφθεί υπόψη, αργά ή γρήγορα θα ακυρωθεί από το ημερολόγιο των ημερών μας. Έτσι η διαφωνία μετατρέπεται σε αποστασία και η αποστασία σε θυμό. Αλλά ανίσχυρη οργή, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας. Ανίσχυρη οργή, αν αναλογιστεί κανείς ότι έστω και ένας ξεκάθαρος και ακριβής προσανατολισμός, αντίθετος σε αυτό το καζάνι, κέρδισε τις εκλογές και κυβερνά τη χώρα. Και ξέρουμε ήδη ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να αλλάξει τα πράγματα ή τουλάχιστον να ενθαρρύνει ένα αντίθετο ή διαφορετικό κλειδί για να διαβάζει τον κόσμο δίπλα στο κυρίαρχο και ασφυκτικό ιδεολόγημα.

Κάποιος αντιτίθεται: είναι σαφές ότι όλα αυτά είναι καλά γιά τους ανθρώπους, αν τίποτα δεν εμποδίζει να επιβεβαιωθούν, και μάλιστα τόσο γρήγορα. Όχι, κύριοι, δεν είναι ότι αρέσει στον κόσμο, το πρόβλημα είναι ότι από τη μια πλευρά υπάρχει μια εξουσία, μια μαφία, μια κουκούλα και από την άλλη υπάρχουν χαλαροί πολίτες, χαμένοι στη ζωή τους ως άτομα, ανίσχυροι. Και το σφυροκόπημα είναι τόσο επίμονο, καθημερινό, εμμονικό που στο τέλος υποχωρείς, δέχεσαι -σύνδρομο Στοκχόλμης, παραιτούμενος, σταγόνα σταγόνα τά κινέζικα βασανιστήρια,γιά να πάνε όλα καλά καί να επιβιώσεις - και στο τέλος ίσως καί νά νομίζεις ότι η πραγματικότητα είναι πραγματικά  αντίθετη από αυτό που βλέπεις μέ τα μάτια σου και αντιλαμβάνεται το μυαλό σου. Και η κουλτούρα ακυρώσεων που εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς, η οποία επίσης απορρίπτεται από τους περισσότερους ανθρώπους, που την αισθάνονται ψεύτικη, δεσποτική, αφύσικη; Αλλά μακροπρόθεσμα είναι πιο εύκολο να σβήσεις παρά να χτίσεις ή να διατηρήσεις, Είναι πιο εύκολο να αγνοήσεις παρά να θυμάσαι. αρκεί απλά ένα κτύπημα του σφουγγαριού, μια επαναφορά, ένα κλειδί που ακυρώνει και ξεπερνά την άγνοια σε συνδυασμό με την αμνησία. Για να οικοδομήσουμε και να διαφυλάξουμε, όμως, χρειάζεται υπομονή, θάρρος, ικανότητα και δημιουργικότητα για να εφεύρουμε - κομμάτι κομμάτι έναν πολιτισμό - κάτι που χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Όχι, είναι πολύ πιο εύκολο να το ξεφορτωθείτε, να το αναιρέσετε, να το σβήσετε. Για αυτό ομολογώ τη δυσφορία να ζεις σε έναν τέτοιο κόσμο, χωρίς αλήθεια
.

Η αλήθεια – 17 Μαρτίου 2023

Η δυσφορία του να ζεις κάτω από την παράλογη ηγεμονία - Marcello Veneziani (www-marcelloveneziani-com.translate.goog)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου