Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΠΥΛΗΣ

 



Αγαπητέ Τρελογιάννη Καλή Χρονιά και Ευλογημένη. Χρόνια Πολλά Καλά και Ευλογήμένα. Ο λόγος που σας στέλνω είναι είναι το παρακάτω άρθρο του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Κουραμάδων Κερκύρας Γέροντος Γαβριήλ. Ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να σας το αποστείλλει και έτσι παρακάλεσε εμένα. Ο Γέροντας με ενημέρωσε ότι έχει και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτη Νεκτάριου.Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.






Γέροντος Γαβριήλ Αγιοκυριακήτου

Η σημερινή Αποστολική περικοπή της λειτουργίας των Θεοφανείων (Τιτ. 2,11-14, 3,4-7) έδωσε το έναυσμα στον γέροντα Γαβριήλ να μιλήσει στο κήρυγμά του για όλους και για όλα τα τεκταινόμενα, που διαδραματίζονται εις βάρος της εκκλησίας του Χριστού και των Ορθοδόξων πιστών, αφού κατά τον Απόστολο Παύλο ο Θεός μας έστειλε τη Χάρη του, ώστε να ζήσουμε με σωφροσύνη, να αποφύγουμε την αμαρτία και να νικήσουμε την ασθένεια στον παρόντα αιώνα περιμένοντας την μακαριότητα. Η σημερινή ημέρα των Θεοφανείων, τόνισε ο Πατέρας Γαβριήλ, είναι μεγάλη μέρα, αφού ο Τριαδικός Θεός αποκαλύπτεται στην πληρότητά του και ο Ιορδάνης στρέφεται εις τα οπίσω τρέμοντας, τότε και σήμερα, αφού εντός του εισέρχεται το πυρ της θεότητος, ο Δημιουργός και Βασιλεύς των πάντων, ο Υιός και Λόγος του Θεού. Ο Θεός έρχεται να βαπτιστεί από τον δούλο του, για να σώσει τον πεσόντα άνθρωπο και να του δώσει τη χάρη του. Είναι η χάρις, η οποία δίδεται σε κάθε άνθρωπο με το μυστήριο του βαπτίσματος και που μας καθοδηγεί στη ζωή μας για να νικήσουμε την αμαρτία, τη φθορά και του θάνατο. Μας καθοδηγεί να ζήσουμε με ευσέβεια και σωφροσύνη στον παρόντα αιώνα χαρίζοντάς μας το Άγιο Πνεύμα, για να μπορέσουμε να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή.

Συνεχίζοντας ο γέροντας λέει: «Πόσο μεγάλα είναι τα λόγια αυτά! Τι παράδεισος γίνεται η εκκλησία σήμερα και πόσο μάρτυρες γίνεστε όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ στο χώρο αυτόν, τόσο κοινωνώντας το σώμα και το αίμα του Χριστού, όσο και με τη φυσική σας παρουσία εντός του ναού ομολογώντας την πίστη σας σε μια εποχή που κανείς δεν ομολογεί την εκκλησία. Σήμερα όλοι την εξισώνουν με καταστήματα καλλωπισμού, νυχάδικα και κομμωτήρια, αγορές, κέντρα διασκεδάσεως και ρεβεγιόν κυρίως οι άρχοντες του κόσμου τούτου, αλλά και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες. Το πρόβλημα ξεκινά, κατά τον γέροντα Γαβριήλ, από το ότι η εκκλησία άφησε τον κόσμο ακατήχητο, με αποτέλεσμα και οι κοσμικοί άρχοντες, ως παιδιά του κόσμου τούτου, να είναι ακατήχητοι. Ακόμη κι ο πρωθυπουργός επηρεάζεται από τους παρατρεχάμενούς του και καταφέρεται εναντίον της εκκλησίας, γι αυτό αν υπάρχει κάποιος εκκλησιαστικός άντρας πχ αγιορείτης πατέρας να του μιλήσει με πατρικά λόγια και να του πει: παιδί μου γιατί τα βάζεις με την εκκλησία;

Και πρώτος από όλους πρέπει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να βγει και να μιλήσει και να εναντιωθεί, γιατί οι άρχοντες φταίνε πολύ λιγότερο από αυτόν κι από τους περίπου 100 μητροπολίτες μας, αφού η εκκλησία μας κατάντησε να είναι απλά ο διεκπεραιωτής θρησκευτικών τελετών, ενδιαφερόμενη για τα χρήματα από το βάπτισμα, το γάμο και τις λοιπές ακολουθίες. Έπαψαν να κατηχούν τον ορθόδοξο λαό ξεχνώντας πως η εκκλησία είναι το σώμα του γυμνού Χριστού πάνω στο Γολγοθά. Οι επίσκοποι είναι αυτοί που βρίσκονται «επί σκοπόν», άγρυπνοι φύλακές της, παράδειγμα οι ίδιοι ασκητικότητας και μετανοίας κι όχι πλούτου και τρυφής, αφού σε αυτούς ο Χριστός εμπιστεύτηκε δια των Αποστόλων την εκκλησία του. «Κἀγὼ δέ σοι λέγω ὅτι σὺ εἶ Πέτρος, καὶ ἐπὶ ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς». (Μτ. 16,18)

Την εκκλησία του Χριστού ούτε ο διάβολος δεν μπορεί να την χαλάσει 2021 χρόνια και τώρα προσπαθούν να τη χαλάσουν κάποια ανεξομολόγητα, ακοινώνητα και ανθελληνικά πλάσματα, που η τραγικότητά τους τα κάνει να ξεχνούν πως η εκκλησία είναι η μάνα που τους βάπτισε. Αλλά κυρίως πρέπει να αναρωτηθούμε που είναι ο Αρχιεπίσκοπος, που είναι οι 100 Μητροφόροι εκτός ενίων ομολογητών της πίστεώς μας που σήκωσαν το ανάστημά τους και οι 10000 παπάδες να κηρύξουν ένα πραγματικό αντάρτικο κι όχι αυτό το δήθεν αντάρτικο που λένε τα κανάλια της τηλεόρασης και του διαδικτύου.

Αλλά που είναι και ο λαός του Θεού.

Γιατί η εκκλησία δεν είναι κανενός Πατριάρχη, Αρχιεπισκόπου, Δεσπότη ή Πρωθυπουργού. Η εκκλησία είναι του Χριστού με το λαό του ή όπως έλεγε Olivier Clément «η εκκλησία είναι οι πόρνες και οι τελώνες με κεφαλή το Χριστό».

Σήμερα η εκκλησιαστική ηγεσία παρέδωσε τα κλειδιά της εκκλησίας στην πολιτεία κι επομένως ο Πρωθυπουργός έχει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει εις βάρος της και να την εμπαίξει ακόμη περισσότερο.

Η εκκλησία υποδουλώθηκε για άλλη μια φορά στον Καίσαρα μέσω οικονομικών κυρίως σχέσεων, λες κι έχει ανάγκη το χρήμα. Η εκκλησία, τονίζει ο γέροντας, έχει ανάγκη την πίστη, τον καθαρό λόγο και τον ανδρισμό. Κύριο ρόλο σ’ αυτήν την προπαγάνδα εναντίον της εκκλησίας παίζει η τηλεόραση που πλέον εκεί δε βλέπεις τίποτα πια εκκλησιαστικό και ελληνικό. Πήραν πολλά εκατομμύρια από το αίμα του ελληνικού λαού για να παίξουν το βρώμικο παιχνίδι τους φοβίζοντας τους ανθρώπους με το να προβάλουν κάθε λίγο και λιγάκι το θάνατο. Μια προπαγάνδα που μπροστά ωχριούν και οι προπαγάνδες καθεστώτων τύπου Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Δε γνωρίζουν όμως οι ταλαίπωροι αυτοί προπαγανδιστές, ότι όσο εναντιώνονται στην πίστη, τόσο η πίστη αυτή ριζώνει στις ψυχές των ανθρώπων και δημιουργεί μάρτυρες και ομολογητές. Τρανό παράδειγμα η σημερινή γιορτή, όπου με πόθο και δίψα και αψηφώντας οποιαδήποτε ποινή και πρόστιμο ο λαός του Θεού κατέφυγε από τα μεσάνυχτα στους ναούς για να λειτουργηθεί και να εμβολιαστεί με το μοναδικό και αιώνιο εμβόλιο, τη θεία κοινωνία.

Κι αυτά βεβαίως γίνονται γιατί πια δεν έχουμε ιερείς αρρενωπούς, αφιερωμένους, θεοφοβούμενους, φτωχούς και τίμιους και κυρίως επαναστάτες. Να θυμίσουν σε όλους πως κεφαλή της εκκλησίας είναι ο επαναστάτης Χριστός που δε λογάριασε κανέναν και τα έβαλε με όλους. Γι αυτό η εκκλησία έχει λόγο, αφού έχει επαναστάτη Χριστό και πρέπει και η ίδια να επαναστατεί. Έτσι και εμείς εδώ στην Κέρκυρα θα πρέπει να χαιρόμαστε και να υποβάλουμε σεβασμό στον επαναστάτη Δεσπότη μας, ο οποίος κήρυξε την εκκλησία μας σε διωγμό, μιας και βρίσκεται σε αληθινό διωγμό στις μέρες μας με αποκλειστική ευθύνη βέβαια των ιεραρχών της. Γι αυτό σε αντίσταση των καιρών και απειθαρχία στους κρατούντες βγήκε στους δρόμους της πόλης του με το Σταυρό και αγίασε το ποίμνιό του.

Το παράδειγμά του πρέπει να παρακινήσει και τους υπόλοιπους δεσποτάδες και ας ξεχωρίσει επιτέλους η εκκλησία από το κράτος, αν θέλουμε να έχουμε αληθινή εκκλησία. Ειδικά σήμερα με την προβολή της ασθένειας του κορονοϊού, που βέβαια υπάρχει, αλλά διογκώνεται τόσο, ώστε τα μέτρα που επιβάλλονται να θέλουν να πλήξουν την ύπαρξη και την ουσία της εκκλησίας. Η ηγεσία της εκκλησίας παλινωδεί και γίνεται πιόνι στα χέρια της εξουσίας και τη μία μέρα συγκατατίθεται να ανοίξουν οι εκκλησίες και την άλλη να κλείσουν. Τιμή και δόξα λοιπόν στον Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο που δεν ακολουθεί αυτές τις παλινωδίες και τον ενισχύουμε στον αγώνα του αυτόν, γιατί «ορθοτομεί το λόγο της αληθείας» και δεν ακολουθεί τη σύγχυση της Βαβέλ, που ταλανίζει την πολιτεία αλλά πρωτίστως την εκκλησία. Αλλά κοντά σ’ αυτόν και στο λεβέντη Μητροπολίτη Κυθήρων και σε όσους άλλους ορθοτομούν λόγο Χριστού.

Ο Απόστολος Παύλος μας καλεί σήμερα να λάβουμε δύναμη εξ ύψους από τα άγια Θεοφάνεια και να μη φοβόμαστε κανένα ψέμα και καμιά προπαγάνδα. Αλλά παίρνουμε και δύναμη από το θάρρος του Δεσπότη μας που έκανε πράξη τον Αποστολικό λόγο «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις» και τέλεσε τον αγιασμό της πόλης και των υδάτων της Κέρκυρας, που του εμπιστεύτηκε ο Θεός για να την ποιμάνει. Αν δεν επαναστατήσουμε ενάντια σε όλα αυτά τα φαντάσματα της εποχής μας και πάνω από όλα δεν προσευχηθούμε, κανένας κορονοϊός δε θα φύγει, Πρέπει Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός να γονατίσουν και να μετανοήσουν μπροστά στο Χριστό. Οι ασθένειες φεύγουν με το γονάτισμα, την προσευχή και τη θεία κοινωνία. Αυτά είναι τα φάρμακά μας ενάντια στο θάνατο χωρίς να παραγνωρίζουμε κάθε ιατρική βοήθεια, αφού ο Θεός «ἔδωκεν ἀνθρώποις ἐπιστήμην ἐνδοξάζεσθαι ἐν τοῖς θαυμασίοις αὐτοῦ» (Σοφία Σειράχ 38,6). Γι αυτό και η εκκλησία, έμπλεη αγάπης, πρέπει να βγει στους δρόμους να συναντήσει το απολωλός, όπου και όπως κι αν βρίσκεται. Ο κόσμος πλέον κουρασμένος δεν μας περιμένει, εμείς πρέπει να τον συναντήσουμε, να τον αγκαλιάσουμε και να τον επανευαγγελίσουμε. Και για να θυμηθώ έναν λόγο του Olivier Clément στο Παρίσι, σε μια φοιτητική εξέγερση, ρωτώντας τον τι συμβαίνει, μου απάντησε πως «μόνο μια Ορθόδοξη λειτουργία μπορεί να διώξει τα δαιμόνια». Είναι πολύ λυπηρό στις μέρες μας, μέρες του πύργου της Βαβέλ στις σχέσεις εκκλησίας, πολιτείας και κόσμου, επιβεβαιώνεται ο αιώνιος λόγος του Ντοστογιέφσκι: «όπου δεν υπάρχει Χριστός υπάρχουν δαίμονες». Αυτούς τους δαίμονες εύχομαι ολόψυχα ο επιφανής Λόγος του Θεού να διώχνει από τον τόπο μας και να επικρατήσει μόνο ο Χριστός και η αλήθεια του, αφού «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

Αμήν

Τρελογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου