Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Τα Θρησκευτικά Γαβρόγλου και η νέα κυβέρνηση

Τα Θρησκευτικά Γαβρόγλου και η νέα κυβέρνηση
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η κυβερνητική αλλαγή που ακολούθησε τις εθνικές εκλογές έφερε και το τέλος της θητείας του Κώστα Γαβρόγλου στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Παραμένουν όμως σε ισχύ πολλές προβληματικές αποφάσεις του απελθόντος Υπουργού. Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήδη εξήγγειλαν σημαντικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας όπως την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και την ακύρωση των σχεδίων ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής.
Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας η νέα Υπουργός έκανε μία δήλωση με νόημα, συνδέοντας τα θέματα του χαρτοφυλακίου «Θρησκευμάτων» με τις επιταγές του Συντάγματος. Είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». Και πρόσθεσε με νόημα ότι «σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές». Κατά την προηγούμενη περίοδο ως επικεφαλής του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. η Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν τα «νέα Θρησκευτικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν. Συνδυαζόμενες οι παραπάνω δηλώσεις και εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, έχει δημιουργηθεί μία νέα δυναμική επίλυσης του ζητήματος των Θρησκευτικών στη βάση των επιταγών του Συντάγματος, όπως αυτές ερμηνεύθηκαν με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως γνωστόν αναμένεται και νέα απόφαση του ΣτΕ για την οποία υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου διαρροή ότι θα δημοσιοποιούνταν τον περασμένο Μάιο, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί. Σε κάθε περίπτωση οι ήδη υπάρχουσες δύο τελεσίδικες αποφάσεις δεσμεύουν τη Διοίκηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας και η νέα Υπουργός, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι δικηγόρος, φαίνεται να το αντιλαμβάνεται πλήρως.
Τα Θρησκευτικά αποτελούν για τη νέα κυβέρνηση ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο ο απελθών Υπουργός κ. Γαβρόγλου επέδειξε αδιαλλαξία παρακάμπτοντας τεχνηέντως τις δικαστικές αποφάσεις και πετυχαίνοντας η Διοικούσα Εκκλησία να συρθεί σε έναν ανούσιο διάλογο για πράγματα που ήδη είχαν αποσαφηνιστεί από τη Δικαιοσύνη. Στην πρόθεσή της να επιλύσει το όλο ζήτημα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Διοικούσα Εκκλησία, όταν αυτή εκφράζεται μέσω της αρχιεπισκοπικής αυλής, δεν είναι με το μέρος της συνταγματικής νομιμότητας και της ορθόδοξης θεολογίας αλλά υιοθετεί μάλλον την «αριστερίστικη» νεο-θεολογία αυτών που σχεδίασαν τα «νέα Θρησκευτικά» και πέτυχαν τη γενικευμένη εφαρμογή τους μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρόθυμα υπηρέτησε το στόχο της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκειακό και συγκρητιστικό για ευνόητους λόγους.
Ως γνωστόν, το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών όπως και των άλλων μαθημάτων καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις. Επομένως η εφαρμογή στην πράξη των αποφάσεων του ΣτΕ δεν απαιτεί κανενός είδους νομοθετική εργασία στη Βουλή αλλά μία νέα Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ακυρώνεται η Υ.Α. Γαβρόγλου, λόγω και των όσων αναφέρονται στις αποφάσεις του ΣτΕ και θα επανέρχεται το μάθημα στην προ Φίλη και Γαβρόγλου κατάσταση. Πρακτικά οι «Φάκελοι Μαθήματος» θα πρέπει να τεθούν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρόλο που ο Κώστας Γαβρόλγου έσπευσε να τους αποστείλει στα σχολεία για να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Στους διδάσκοντες μπορεί να δοθεί εντολή χρήσης των βιβλίων που υπήρχαν πριν τους Φακέλους και τα οποία είναι αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο. Σε εύλογο χρόνο, μετά την εκτύπωσή τους, τα βιβλία αυτά μπορούν να αποσταλούν στα σχολεία για χρήση από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να «υπηρετεί» τα Θρησκευτικά Φίλη-Γαβρόγλου που φέρουν την υπογραφή Γιαγκάζογλου και της ομάδας του. Εάν δεν προχωρήσει άμεσα η απαραίτητη αλλαγή, μέσα σε λίγο χρόνο τα στελέχη της νέας κυβέρνησης θα ακούσουν το Νίκο Φίλη να καυχιέται ότι μπορεί ο ίδιος να απομακρύνθηκε από το Υπουργείο, μπορεί το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έφυγε από την κυβέρνηση, όμως τα «νέα Θρησκευτικά» που εκείνοι έφεραν, έμειναν για πάντα στα ελληνικά σχολεία!


Ορθόδοξος Τύπος, 19.07.2019

2 σχόλια:

Ρωμιός είπε...
Συνυπογράφω το κείμενο του Ιωάννου Τάτση. Η κυβέρνηση ΤΩΡΑ θα δείξει τα χαρτιά της όσον αφορά το πολύπαθο μάθημα των θρησκευτικών.Είναι κοινό μυστικό οτι η παραδοσιακή-ομολογιακή διδασκαλία του μαθήματος είναι γροθιά στο στομάχι της Νέας Τάξης πραγμάτων.Τι ακριβώς υπηρετεί η νέα κυβέρνηση;
Ανώνυμος είπε...
"Στην πρόθεσή της να επιλύσει το όλο ζήτημα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Διοικούσα Εκκλησία, όταν αυτή εκφράζεται μέσω της αρχιεπισκοπικής αυλής, δεν είναι με το μέρος της συνταγματικής νομιμότητας και της ορθόδοξης θεολογίας αλλά υιοθετεί μάλλον την «αριστερίστικη» νεο-θεολογία αυτών που σχεδίασαν τα «νέα Θρησκευτικά» και πέτυχαν τη γενικευμένη εφαρμογή τους μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρόθυμα υπηρέτησε το στόχο της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκειακό και συγκρητιστικό για ευνόητους λόγους".

Πολύ καλό το κομμάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου