Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΘΥΜΗΣΟΥ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ



-ΓΕΡΟΝΤΑ ,τι να κάνω για να έχω θετικούς λογισμούς;
-Να πίνεις Amita Motion με θετική ενέργεια!
-Χμμμμ…..
-Πολύ απλά, για να έχεις καλούς λογισμούς πρέπει να μην έχεις λογισμούς. Ο άνθρωπος πλάσθηκε από τον Θεό για να μην έχει λογισμούς ,παρά μόνο μνήμη Θεού.
-Και τι δηλαδή, να μην σκεφτόμαστε;
-Να σου πω… έτσι όπως σκέφτεσαι καλύτερα να μην σκέφτεσαι. Διότι και καλά να σκεφτείς πάλι και αυτά σε κακά θα σε βγάλουν.
Μία γυναίκα κάποτε σκέφτονταν χαρούμενη : «να φτιάξω αύριο ένα ωραίο φαγητό να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Θα πάω αύριο πρωί- πρωί να ψωνίσω από τον μανάβη. Τί ωραία, τι καλά!»
Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο λογισμός της αλήτευσε πιο πέρα. «Μα αν η Μανάβισσα που με λοξοκοιτά δηλητηριάσει τα λαχανικά για να με εκδικηθεί; Μετά θα πεθάνουν τα παιδιά μου,…ωωω την δύσμοιρη. Και πως θα το αντέξω αυτό; Θα πεθάνω από την λύπη μου. Μα και ο άντρας μου; και’κείνος κατόπιν θε΄να αρρωστήσει από την πίκρα του και θα καταλήξει με φρικτό τρόπο στον τάφο .Αλλά έπειτα δεν θα μπορέσει να το σηκώσει και η Μητέρα μου που είναι πολύ ευαίσθητη και θα αυτοκτονήσει…
-Εμμ της λέω, από ένα φρικασέ ξεκίνησες και ολόκληρη γενοκτονία έβγαλες. Πήγαινε όπως είσαι στο Γραφείο τελετών να παραγγείλεις τώρα που έχει έκπτωση.
Και έτσι αντί να έχουμε μία γαλήνη μέσα μας καταντάμε συγγραφείς θρίλερ για το Χόλιγουντ.
Για τον λόγο αυτό να μην έχεις επίμονους λογισμούς. Ούτε αρνητικούς ούτε θετικούς. Διότι ακόμη και οι καλοί λογισμοί όταν γίνονται έμμονοι οδηγούνε σε κακούς.
-Μα πως θα τα καταφέρουμε;
-Και η σκέψη θέλει την νηστεία της και τον περιορισμό της.Εδώ πολύ βοηθάει η προσευχή, η αγία μελέτη και η δημιουργική εργασία, να μην μένει το μυαλό μας αργό διότι μετά όλο ανοησίες κατασκευάζει.
Κοίταξε επίσης και τα μικρά παιδιά. Σκέφτονται και κάνουν λογισμούς για το τί θα απογίνουν μετά από 20 χρόνια, αν θα σπουδάσουν, αν θα βρουν δουλειά.κ.λ.π,
-Όχι.
-Εμμμ, δεν έχουν λογισμούς παρά μόνο ζούνε το παρόν και χαίρονται. Άλλωσε και με το να σκέφτεσαι αλλάζεις τίποτα;
-Όχι. Μόνο που φθείρομαι και στεναχωριέμαι.
- «Εν διανοία λοιπόν βελτιούμεθα και εν διανοία αχρειούμεθα.» Όλα από τον άρρωστο λογισμό αρχίζουν και γεννιόνται. Όλος ο Άδης ξεβράζεται από τον λογισμό, γι’αυτό μην έχεις λογισμούς.Μάλιστα μου είχε πεί κάποτε ένας Γερμανός προσκυνητής για μία ευχή που δίνουνε στην χώρα τους : «Σου εύχομαι να έχεις καλή υγεία και κακή μνήμη».
Μα και ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο δεν κάθονταν να φτιάχνουν σενάρια με το μυαλό τους παρά είχαν μονάχα τον ψιλό λόγο ,δηλαδή : «τι κάνεις Αδάμ; Τι κάνεις Εύα ; πως τα πέρασες σήμερα;» Απλά, απέριττα και ωραία!
-Πολύ όμορφες συμβουλές.
-Εμ και αυτός ο ‘Ξαποδώς έχει ένα κομπρεσέρ και προσπαθεί να τρυπήσει το μυαλό μας.Αφού έπειτα μπει μέσα , μας βάζει μία κασέτα να την ακούμε συνέχεια και κατόπιν φεύγει ικανοποιημένος για άλλα κορόϊδα αφήνοντάς μας να συνομιλούμε με τον άρρωστο λογισμό μας όπου έπειτα χανόμαστε σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο και παθαίνουμε κατάθλιψη ,άγχος και αχρηστεύομαστε. Γιαυτό μην σκέφτεσαι υπερβολικά ,ούτε κακά ούτε καλά παρά να προσεύχεσαι. Καλύτερα να κάμεις τις δυσκολίες και τα θέματά σου προσευχή παρά σκέψη. Καλύτερα σκεπτόμενοι παρά προσευχόμενοι. Με τον τρόπο αυτό και γαλήνη θα έχεις αλλά και το μυαλό σου ως ξεκούραστο θα δουλεύει καλύτερα.
-Πόσο σοφά τα λέτε!
-Δεν είναι δικά μου αυτά που σου λέω, αλλά κλεμμένα από τους Αγίους Πατέρες μας.
Γιαυτό :
«Θυμήσου πάντα να ξεχνάς και ξέχνα να θυμάσαι,
κι’έτσι δεν θα’χεις ταραχή,γαλήνιος θε’να’σαι !»


ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΜΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
π.Διονύσιος Ταμπάκης


Τρελογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου