Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Περί αγάπης

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ώσπου να ωριμάσουμε πνευματικά, νομίζουμε ότι κόλαση είναι να μην μας αγαπούν. Όσο βρισκόμαστε σ΄ αυτό το στάδιο της ανωριμότητας, δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η ανιδιοτελής αγάπη. Αργότερα.με την πνευματική ωρίμανση, έρχεται κι η πληροφορία της ανιδιοτελούς αγάπης. .
Στην κινηματογραφική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, "Ο Καταδικασμένος" , ο σπουδαίος αυτός σκηνοθέτης είτε με επίγνωση είτε χωρίς επίγνωση, δίνει ένα ζωντανό παράδειγμα της ανιδιοτελούς αγάπης.

Ήξερα ότι κόλαση είναι να μην αγαπάς. Το έγραψε κάπου ο Ντοστογιέφσκι. Νομίζω το διάβασα στο βιβλίο Αντι-χριστιανισμός. Αλλά ήταν γνώση της διάνοιας. Όταν ξέρουμε τί είναι η αγάπη, δεν σημαίνει ότι αγαπάμε,όπως κι όταν ξέρουμε τί είναι η πίστη, δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε. Πολλοί συγχέουν τις γνώσεις του για το Θεό με την πίστη στο Θεό.

Το παράδειγμα στον Καταδικασμένο του Κουροσάβα είναι αυτό. Ο ήρωας του Κουροσάβα, ώσπου να αντιληφθεί ότι πήρε τη ζωή του λάθος, με το να ζητάει να τον αγαπήσουν, η ζωή του πέρασε και έφτασε στο να γίνει ένας συνταξιούχος με τις μέρες του μετρημένες, γιατί έπασχε από ανίατη ασθένεια, στα τελευταία στάδια.

Η μόνη ελπίδα του ήταν να χαρεί τις τελευταίες μέρες της ζωής του με τα χρήματα του εφάπαξ. Έτσι με την συντροφιά κάποιου νέου προσπάθησε να γεμίσει την άδεια ζωή του με γλέντια και διασκεδάσεις. Όταν έμαθε πως υπάρχει τρόπος να γεμίσει τη ζωή του με νόημα, ακόμα και στις τελευταίες μέρες του, εγκατέλειψε τις διασκεδάσεις που τόν έκαναν να νιώθει μεγαλύτερη μοναξιά από πριν και πρόσφερε τα χρήματα του εφάπαξ να κάνει ένα πάρκο στα φτωχά παιδιά που έπαιζαν στα μολυσμένα νερά μιας αλάνας. Σπάραζε η ψυχή του από τη συμπόνια, που τα έβλεπε να παίζουν χωρίς να γνωρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Η ανιδιοτελής αγάπη του για τα παιδιά, του χάρισε τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής του. Άξιζε να περάσει μια μίζερη ζωή σαν τη ζωή ενός εργένη δημοτικού υπαλλήλου, που δεν αγάπησε κανέναν και δεν πρόσεξε παρά μόνο τον έρημο τον εαυτό του, για να ζήσει αυτές τις μετρημένες μέρες της ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο Καταδικασμένος είναι μια ταινία με βαθύ χριστιανικό νόημα, αν εμβαθύνει κανείς υπό το πνεύμα του Ευαγγελίου. Αγαπάτε αλλήλους, για να θεραπευθείτε, είναι το πνεύμα Του. Αγαπάτε τους εχθρούς σας. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευεργεσία προς τον εαυτό μας.
  Μόσχος Λαγκουβάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου