Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ἀντισπιστικὲς ἀναρχικὲς συζητήσεις

Δεσμὸ δὲν βάζω, εὔκολα θὰ τὸ βρεῖτε. Ποῦ νὰ διαβάσετε καὶ τὸν διάλογο ποὺ ἀκολουθεῖ.


Ερώτηση σε αναρχικούς αντισπισιστές
από μαύρος αναρχικός
28/06/2017 11:57 μμ.
μια απορία

Δε θέλω να τα χώσω σε αντιπισιστές, κάθε άλλο. Απλά έχω μια απορία και σκέφτηκα ότι ίσως κάποι@ που το έχει ψάξει περισσότερο θα μπαρούσε να μου τη λύσει.
Είναι γνωστό ότι σαν αναρχικ@ έχουμε απορρίψει κάθε μορφή ιεραρχίας. Στα μη-ανθρώπινα όντα όμως είναι γνωστό ότι υπάρχει ιεραρχία. Στα έντομα έχουμε βασίλισσες-κηφήνες-εργάτες, στα κοπάδια θηλαστικών έχουμε αρχηγούς, στα λιοντάρια, στους λύκους, σε όλα τα κοπάδια χερσαίων θηλαστικών υπάρχει κάποια ιεραρχία όπου οι ανώτερες βαθμίδες καθοδηγούν, έχουν προτεραιότητα στην τροφή και στο νερό, γενικότερα δεν επικρατεί ισότητα. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε άγρια κατάσταση, χωρίς την παρεμβολή του ανθρώπου.
Σίγουρα η ανθρώπινη εξουσία δε συγκρίνεται με αυτού του είδους την ιεραρχία, όμως δεν παύει να αποτελεί ιεραρχία,  μια σχέση που θα απορρίπταμε σαν αναρχικ@ στην κοινωνία μας.
Η ολική απελευθέρωση δεν είναι κάτι που αφορά αυτού του είδους τις ιεραρχίες; Πως θα μπορούσε να επέμβει κανείς για να απελευθερώσει για παράδειγμα τις εργάτριες-μέλισσες από την ηγεμονία της βασίλισσας-μητέρας ή ένα χαρέμι θηλυκών ουρακοτάγκων από το άλφα-αρσενικό που τις χρησιμοποιεί για την ικανοποίησή του; Υπάρχει κάποια σχετική εμπειρία;
Θὰ πρόσθετε κάποιος καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι τὰ ζῶα, ἀλλὰ καὶ τὰ ἔντομα, ὑπερασπίζονται τὰ ἐδαφικά τους ὅρια, τὴ γῆ τους, μὲ ἄγριες μάχες -ὡς ἀντεπιχείρημα στὴν ἄποψη ὅτι τὰ σύνορα εἶναι ἀνθρώπινη κατασκευή.
Χρονογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου