Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

«Παραφωνίες» μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά



Σχόλιο του ιστολογίου μας

Δεν θα κάνουμε προς το παρόν κάποια μακροσκελή ανάλυση των χθεσινών αποφάσεων του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά. Άλλωστε δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των αποφάσεων.





Παρακολουθούμε ωστόσο στενά τις εξελίξεις. Και αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας.


Από χθες πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε γνωστές για την πολεμική εναντίον των Θρησκευτικών ιστοσελίδες αναρτώνται σχόλια και αναλύσεις των αποφάσεων του ΣτΕ που είναι γεμάτα από ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, παράλογες προσεγγίσεις και απόψεις που προκαλούν γέλιο και κλάμα μαζί. Και δεν είναι μόνο εκείνος ο «παράφωνος» επίσκοπος της Θράκης που έσπευσε να κάνει δήθεν αυτοκριτική αλλά μάλλον κριτική και μάλιστα σαν να μην διδάχτηκε τίποτε από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι και οι «εμπειρογνώμονες» που εκπόνησαν τα ακυρωθέντα Προγράμματα Σπουδών, κι ο επικεφαλής τους και οι συνεργάτες του, οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ και οι φίλοι τους, που από τη μία «πενθούν», δίνουν «συλλυπητήρια» στους θεολόγους, για την «άνοιξη της Πράγας» που χάθηκε ή για τις «ερπύστριες» από τις οποίες πλέον μόνο ο Θεός μας σώζει και από την άλλη με σοβαρό δήθεν ύφος και επιστημοσύνη αναιρούν το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ! Όλοι τους αυτοί θα λάβουν τις απαντήσεις που τους πρέπουν την κατάλληλη ώρα και στιγμή γιατί αρκετά πλέον μας κούρασαν τόσα χρόνια με τα έργα των χειρών τους που οριστικά και αμετάκλητα αποδείχτηκαν αντισυνταγματικά και ακυρώθηκαν. Όχι, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη αυτές τις πρώτες μέρες να ασχοληθούμε μαζί τους. Προέχουν άλλα αυτή τη στιγμή.




Ένα μόνο σχόλιο για την αποκατάσταση της αλήθειας. Επειδή πολλά από τα γνωστά παπαγαλάκια άρχισαν ήδη να αναφέρονται σε μάθημα προαιρετικό λόγω της μίας από τις χθεσινές αποφάσεις του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση της Ένωσης Αθέων να χορηγείται απαλλαγή χωρίς ούτε αρνητική αναφορά στο θρήσκευμα, ξεκαθαρίζουμε προς το παρόν δύο πράγματα:


1. Η ίδια απόφαση κάνει ξεκάθαρα λόγο για δικαίωμα απαλλαγής αλλοθρήσκων, ετεροδόξων και αθέων για τους οποίους μάλιστα θέτει ευθέως το ζήτημα της απασχόλησής τους μέσω της παρακολούθησης άλλου μαθήματος. Δεν δίνεται δηλαδή γενικώς δυνατότητα απαλλαγής σε όλους. Ασφαλώς σημαντικότατο ρόλο θα παίξει στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπωθεί η επόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου για τις απαλλαγές.


2. Η Ένωση Αθέων ζήτησε δικαίωμα απαλλαγής χωρίς καμία (ούτε αρνητική) αναφορά στο θρήσκευμα από το μάθημα των «νέων Θρησκευτικών» που ακυρώθηκε και όχι από το παλαιότερο μάθημα που ίσχυε έως το 2016. Η αίτησή της έγινε δεκτή. Τα «νέα Θρησκευτικά» παρόλο το «άνοιγμά» τους στις άλλες θρησκείες, την «αναβάθμισή» τους που ευαγγελίστηκαν οι συντάκτες τους, δεν έπεισαν τους αθέους να παραμείνουν στην τάξη για να τα παρακολουθήσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Τους οδήγησαν στην προσφυγή στο ΣτΕ και στην τωρινή απόφαση που δίνει δικαίωμα απαλλαγής από αυτό, το δήθεν «μάθημα για όλους τους μαθητές». Επομένως ας μην επιρρίπτουν οι συντάκτες των «νέων Θρησκευτικών» την ευθύνη για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς απαλλαγών σε όσους αγωνίστηκαν για ορθόδοξα χριστιανικά Θρησκευτικά. Τα «νέα Θρησκευτικά» που εκείνοι έφτιαξαν αποδείχτηκαν ακατάλληλα για την συντριπτική πλειονότητα των Ορθοδόξων μαθητών και ακυρώθηκαν αλλά και άχρηστα για τους άθεους μαθητές που πέτυχαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα απαλλαγής τους από αυτά. Πλήρης, διπλή, πανταχόθεν αποτυχία!


Θα επανέλθουμε.



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου