Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Εκκλησιασμός και κορωναϊός – προβληματισμοί, συνέπειες, προτάσεις.



Επιτρέψτε μου να παραθέσω ταπεινά κάποιες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν στο θέμα της τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας εν όψει κορωναϊού.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, διότι ο ιός δεν γίνεται αντιληπτός από τους περισσότερους και εξαπλώνεται εύκολα. Στα δύο διεθνή διαγράμματα που ακολουθούν μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει. [από εδώ].


Στο πρώτο διάγραμμα η πάνω καμπύλη δείχνει τι θα συμβεί εάν υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Η καμπύλη ακριβώς από κάτω που ανεβαίνει πιο ομαλά και μετά από ένα σημείο επεκτείνεται στα δεξιά ως ευθεία γραμμή, είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας. Όλο αυτό το μωβ που βλέπουμε από πάνω είναι τα περιστατικά που δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύστημα υγείας αν υπάρξει απότομη έξαρση των κρουσμάτων.

Στο δεύτερο διάγραμμα βλέπουμε αυτό που θέλουν να καταφέρουν με την μείωση των συναθροίσεων. Να χαμηλώσουν τον ρυθμό αύξησης και να επιμηκύνουν την περίοδο (να μην γίνουν όλα απότομα και μαζεμένα) για να αντέξει το σύστημα υγείας.
Λοιπόν. Αυτό είναι το βασικό τους μέλημα. Να προσαρμοστεί η Ελληνική κοινωνία στο δεύτερο διάγραμμα που βλέπουμε. Για να το καταφέρουν αυτό επιβάλλουν κλείσιμο σε όσες υπηρεσίες αυτοί θεωρούν περιττές για την λειτουργία του Κράτους. Μέσα σε αυτές τσουβάλιασαν και την Εκκλησία.
Ερώτηση. Ανήκει η Εκκλησία στο Κράτος; Ή να το πω αλλιώς. Υπάγεται η Εκκλησία στο Κράτος;
Η διοικούσα Εκκλησία θα πρέπει καταρχάς να αποφασίσει που ακριβώς ανήκει. Ανήκει στην κατηγορία με τις καφετέριες, τα μπαρ κλπ που πρέπει να κλείσουν κατόπιν εντολής των αρχών του Κράτους;
Η διοικούσα Εκκλησία θα πρέπει επίσης να προβληματιστεί για το προηγούμενο που θα δημιουργήσει εάν δεχτεί να κλείσει τους Ναούς. Το προηγούμενο αυτό θα λέει ότι η λειτουργία της Εκκλησίας του Χριστού εξαρτάται από τις εντολές τους Κράτους. Θα λέει ότι κεφαλή της Εκκλησίας δεν είναι ο Χριστός αλλά το Κράτος, τα φαινόμενα (ο ιός) οι οικονομικοί πόλεμοι, οι ειδικοί επιστήμονες. Η διοικούσα Εκκλησία θα αυτοκαταργηθεί εν καιρώ «ειρήνης» δίχως να ματώσει ρουθούνι. Θα δηλώσει και επισήμως ότι ο ρόλος της είναι διακοσμητικός και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία. Η πνευματική αντιμετώπιση των φαινομένων θα αποσιωπηθεί εντελώς, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή. Εγώ γνωρίζω ότι οι Επίσκοποι έχουν μόνο δύο βασικά καθήκοντα στην Εκκλησία. Το πρώτο είναι να στέκονται επί σκοπόν για να φυλάγουν τα δόγματα της Πίστεως, το δεύτερο είναι να εξασφαλίζουν ότι θα τελείται η Θεία Λειτουργία για να προσφέρεται η Θεία Ευχαριστία έως το τέλος της ιστορίας. Στο πρώτο έως τώρα, ως συνοδικά όργανα, απέτυχαν, προσεύχομαι να μην αποτύχουν και στο δεύτερο.
Επιπλέον. Οι τρεις βδομάδες που ακούμε συνέχεια να αναφέρουν οι ειδικοί, είναι το διάστημα που θα τους δώσει μία καλύτερη εικόνα για την εξάπλωση του ιού. Οι τρεις βδομάδες δηλαδή που κάλεσε σε αποχή από τον εκκλησιασμό και την Θεία Ευχαριστία τους Ορθοδόξους η Εκκλησία της Κύπρου, δεν σημαίνει ότι θα είναι σίγουρα τρεις. Μπορεί αργότερα να πάρει εντολή να γίνουν τέσσερις και πέντε. Οι Ορθόδοξοι μπορεί να μην κάνουν φέτος ούτε Μεγάλη Βδομάδα, ούτε Ανάσταση στους Ναούς.
Η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της (και καλά κάνει) αλλά επεμβαίνει και σε θέματα της Εκκλησίας που δεν κατέχει. Ποιός της έδωσε το δικαίωμα;
Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι εκκλησιαστικοί ταγοί, ασχολούμενοι με δευτερεύοντα ή/και άσχετα πράγματα, δεν έπεισαν τόσον καιρό την ευρύτερη Ελληνική κοινωνία για τον μοναδικό σωτήριο ρόλο της Εκκλησίας, ούτε βέβαια έπεισαν και τους πολιτικούς. Ειδικά όσον αφορά τους πολιτικούς, η διοικούσα Εκκλησία ανέχτηκε την υποκριτική τους συμπεριφορά μέσα στους Ιερούς Ναούς, όπου μετά βαΐων και κλάδων έπιαναν πρώτο στασίδι τις μεγάλες εορτές για ψηφοθηρικούς λόγους, κι ας ψήφιζαν οι ίδιοι αντίχριστους νόμους. Η κοινωνία σάπιζε εξαιτίας τους και ουδείς τους ήλεγχε. Όταν ο κοσμικός άρχοντας βλέπει ότι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, στον οίκο του Θεού που ο Ιησούς Χριστός σου όρισε να ποιμάνεις, εσύ είσαι ανύπαρκτος, πως θέλεις μετά να σε λογαριάσει; Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια η διοικούσα Εκκλησία είχε ξεχάσει ποια ήταν και είχε αναλάβει τον ρόλο της πατερίτσας του Κράτους. Επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, καθιερώθηκε σε βαθμό κακουργήματος και η εργαλειοποίηση της Εκκλησίας από τους πολιτικούς για την προώθηση και ευρύτερη αποδοχή των καταστροφικών τους πολιτικών επιλογών, με κόστος μάλιστα τον διχασμό εντός της Εκκλησίας και την απομάκρυνσή Της από τους Ιερούς Κανόνες. Κραυγαλέα παραδείγματα το Σκοπιανό και το Ουκρανικό. Τί πνευματικό λοιπόν να δουν οι πολιτικοί στην Εκκλησία; Πώς να καταλάβουν τον ρόλο Της όταν οι ίδιοι οι ταγοί Της φαίνεται να τον έχουν ξεχάσει; Μήπως Σεβασμιώτατοι ο Ιησούς Χριστός σήμερα αφαιρεί απ’ τα χέρια σας την Θεία Λειτουργία; Πόσο σέβεστε για παράδειγμα την Θεία Λειτουργία όταν μνημονεύετε τους αχειροτόνητους, καθηρημένους και αναθεματισμένους σχισματικούς της Ουκρανίας και όταν συλλειτουργείτε μαζί τους;
Το ερώτημα, όσο τραγικό κι αν είναι, παραμένει το ίδιο. Κατανοούν οι ταγοί της Εκκλησίας ποιος είναι ο ρόλος τους; Φταίνε οι κυβερνώντες που απαξιώνεται η Εκκλησία αυτήν την στιγμή ή μήπως ευθύνονται οι ίδιοι οι ταγοί Της; Θα αποφασίσουν επιτέλους να διεκπεραιώσουν τον ρόλο τους, ή θα ασχολούνται μονίμως με τα πομπώδη (μιαρά ενίοτε) συλλείτουργα, τις εκκλησιαστικές επιχειρήσεις, τις οικουμενιστικές συναντήσεις, τα σαλιαρίσματα με τους κοσμικούς άρχοντες και τα κοινωνικά συσσίτια;
Η έως τώρα στάση της διοικούσας Εκκλησίας δείχνει φοβική, σα να μην ξέρει τι ακριβώς πρέπει να πράξει και περιμένει από κάποιον οδηγίες. Έχει βγάλει ένα σωρό ανακοινώσεις όπου η μία συμπληρώνει την άλλη. Παράλληλα βλέπουμε Ιεράρχες να αναγκάζονται να υπερασπιστούν με απολογητικό τρόπο τις θέσεις της Εκκλησίας, ενώ άλλοι τις διαστρεβλώνουν. Πόσο στενοχωριέμαι για αυτήν την κατάσταση. Το Κράτος από την άλλη δείχνει να έχει χαράξει την γραμμή που θα ακολουθήσει. Κλείνει τις υπηρεσίες που δεν χρειάζεται, ενισχύει εκείνες που χρειάζεται. Στα νοσοκομεία προγραμματίζονται νέες προσλήψεις ενώ στα σούπερμάρκετ θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων.
Η διοικούσα Εκκλησία θα πρέπει με τόλμη και παρρησία να αναλάβει τον ρόλο που της ανέθεσε ο Ιησούς Χριστός και όχι ο Μητσοτάκης, και αυτό απαιτεί περισσότερες Θείες Λειτουργίες, περισσότερες Προηγιασμένες και Ιερές Ακολουθίες. Αυτό κάνει εκείνος που πιστεύει ότι έχει σπουδαίο έργο να προσφέρει. Αυξάνει. Μεγιστοποιεί. Ενισχύει, την ώρα της ανάγκης. Όπως η κυβέρνηση ενισχύει τα νοσοκομεία για την θεραπεία του σώματος, έτσι και η Εκκλησία πρέπει να πολλαπλασιάσει τις Θείες Λειτουργίες και τις Ιερές Ακολουθίες για την θεραπεία της ψυχής και του σώματος.
Η διοικούσα Εκκλησία οφείλει να πει στο Κράτος και στους «ειδικούς». Ακούστε κύριοι και κυρίες. Οι Θείες Λειτουργίες δεν σταμάτησαν εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Δεν θα σταματήσουν τώρα στη δική μας τη σκοπιά. Εμείς ήδη συνεργαζόμαστε μαζί σας στην διάδοση των μηνυμάτων σας προς τον Ελληνικό Λαό, αλλά δεν θα υποβαθμίσουμε τα δικά μας πνευματικά όπλα. Σεβόμαστε την αλήθεια της επιστήμης σας και την προσπάθεια που κάνετε, αλλά θέλουμε κι εσείς να επιδείξετε τον ίδιο σεβασμό και να μην εισβάλετε στον χώρο της Εκκλησίας.
Δυστυχώς το σκεπτικό που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από ορισμένους Ιεράρχες βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτή που λέει ότι η Εκκλησία είναι «ελλιπής», ενίοτε και «ασθενής» και δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Όταν απολυμαίνεις τους Ιερούς Ναούς, μειώνεις ακόμη και την διάρκεια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ακυρώνεις ή περιορίζεις τις Ιερές Ακολουθίες σε μικρά παρεκκλήσια, τότε απαξιώνεις κι εσύ ο ίδιος την Εκκλησία και διώχνεις το ποίμνιό σου από τους Ιερούς Ναούς [βλ. Ι.Μ. Μεσογαίας – Ι.Μ. Γρεβενών – Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών, η οποία έχει και το σήμα του «Μένουμε στο σπίτι» στην ιστοσελίδα της!]. Αλήθεια. Ποιός ο λόγος να περιορίσεις τις Ιερές Ακολουθίες σε έναν μόνο Ναό της Μητροπόλεως; Για να εκκλησιάζονται περισσότεροι στον μοναδικό ανοιχτό Ναό και να βρουν αφορμή οι άσχετοι να πουν ότι αποτελεί εστία μόλυνσης και πρέπει να κλείσει;
Ο Θεός να τους φωτίσει.

Φαίη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου