Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

Φαναριώτικα «τερτίπια»Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Βλέπουμε στο Φανάρι και όχι μόνο, να υπερτονίζουν το πρόσωπο του σημερινού Πατριάρχου μας, κυρίου Βαρθολομαίου. Αυτό που βλέπουμε και ακούμε τα τελευταία χρόνια για τον Πατριάρχη, νομίζω, ξεπερνούν κάθε φαντασία. Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα ανορθόδοξα που έχουν ειπωθεί, διότι είναι γνωστά σε όλους. Αλλά θα σταθώ σε ένα που μου προκαλεί αγανάκτηση και είναι τα ανορθόδοξα λόγια που ειπώθηκαν από επίσκοπο της Πατριαρχικής Αυλής.

Μας λέει λοιπόν, ο Σεβασμιώτατος: «Υπάρχει μία άποψη ότι ο επικεφαλής της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Αλλά στην πραγματικότητα, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.»! Καλά ακούσαμε όλοι μας, ο Σεβασμιώτατος το δόγμα της Πίστεώς μας, ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι η κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το θεωρεί άποψη! Στην θέση του Κυρίου μας, τοποθέτησε με περισσή αναίδεια, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μα πώς, θα βάλουμε επικεφαλής της Εκκλησίας, έναν θνητό άνθρωπο, στην θέση του Θεανθρώπου; Μήπως εσταυρώθη και ανεστήθη ο Πατριάρχης και μεταλαμβάνουμε από το σώμα και το αίμα του και σωζόμαστε; Τί είναι αυτά τα αλλόκοτα και ανήκουστα που μας λέει ο Σεβασμιώτατος; Κεφαλή της Εκκλησίας είναι μονάχα Αυτός, που δεν έχει ανάγκη κανενός. Είναι πάντα νικητής και δεν ηττάται από κανέναν. Χωρίς αυτές τις θεανθρώπινες ιδιότητες, πώς μπορούμε να ονομάζουμε κεφαλή της Εκκλησίας, έναν ασθενή Πατριάρχη, που τον περικλείουν αμέτρητοι κίνδυνοι και δεν δύναται να τους αντιμετωπίσει, παρά μόνο αν θα τον λυτρώσει ο Χριστός; Εφόσον, ο Πατριάρχης κρέμεται μονάχα από το έλεος και την λύτρωση του Χριστού, πώς λοιπόν θα τον ονομάσουμε κεφαλή της Εκκλησίας μας; Ας σταματήσουν λοιπόν, οι αγαπητοί μας Φαναριώτες, να απλουστεύουν τα δόγματά της Πίστεώς μας και να τα θεωρούν απόψεις, διότι αυτά τα τερτίπια τους δεν περνάνε στην Ορθοδοξία μας.
Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, μέχρι εκεί που έχει ορίσει η Εκκλησίας μας και τίποτα παραπάνω: «τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν»[1].
Ἀρσένιος μοναχὸς
Σκήτη ΚουτλουμουσίουἍγιον Ὄρος


Τρελογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου