Η είδηση από το Πρώτο Θέμα:
Έλεγχος της αστυνομίας σε δύο σινεμά έπειτα από καταγγελία ότι υπήρχαν ανήλικοι θεατές - Ανακοίνωση και από το υπουργείο Πολιτισμού
Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο κινηματογράφους στη διάρκεια της προβολής της ταινίας «Τζόκερ», προκειμένου να απομακρύνουν ανηλίκους που βρίσκονταν στις αίθουσες, καθώς η καταλληλότητα της ταινίας είναι για άνω των 18.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη έφοδος της Αστυνομίας έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου σε σινεμά στο Mall στο Μαρούσι. Έπειτα από καταγγελία, η αστυνομία πήγε στο σινεμά και εκεί εντόπισε επτά ανηλίκους. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο των σινεμά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αμαρουσίου. Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκαν και οι γονείς των παιδιών για να τα παραλάβουν. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ο υπεύθυνος των σινεμά στο Mall αφέθηκε ελεύθερος.
Ανάλογο σκηνικό έγινε και σήμερα στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ στην Κυψέλη. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Διαδίκτυο:
Σημειώνεται ότι η έφοδος της Αστυνομίας, τόσο χθες όσο και σήμερα, έγινε έπειτα από καταγγελίες ανθρώπων που βρίσκονταν στο κοινό και παρακολουθούσαν την ταινία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δίπλα τους κάθονταν ανήλικοι.
Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία.
Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.
Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος.
Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες», σημειώνεται στην ανάρτηση.
"Ν": Δηλαδή το ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού) "αδειάζει" τις υπαλλήλους του που ευαισθητοποιήθηκαν και ενδιαφέρθηκαν και απειλεί ότι "θα κινήσει διαδικασίες", αντί να τις συγχαρεί και να τις επιβραβεύσει που ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ τους εφήβους από την έκθεσή τους σε ένα βίαιο θέαμα!!
Στη μπλογκόσφαιρα διάφοροι (που αναρωτιέμαι, έχουν παιδιά;) γράφουν απαξιωτικά ότι "γυρίζουμε στη δεκαετία του '60", δηλαδή εννοούν ότι πρέπει ν' αφήνουμε τους εφήβους μας, τους ήδη βυθισμένους στην πνευματική παρακμή, τις εξαρτήσεις, τη βία και το φλερτ με το θάνατο (ή μήπως όχι;) απροστάτευτους να τρυπώνουν και σε θεάματα που έχουν επίσημα χαρακτηριστεί ως ακατάλληλα! Δεν μας αρκούν δηλαδή η βία και το σκοτάδι που ήδη κυριαρχεί στη διασκέδασή τους, στη ζωή τους και στην ψυχή τους...
Ας δούμε μια λεπτομέρεια (από την ιστοσελίδα Ζούγκλα) που ίσως μας φωτίσει κάπως για το πόσο ανησυχητική είναι η έκθεση των ανηλίκων σε αυτή τη βία:
Προκαλεί η βία που υπάρχει στη νέα ταινία «Τζόκερ»
Οικογένειες των θυμάτων του μακελειού το 2012 σε κινηματογράφο στη διάρκεια προβολής ταινίας του Μπάτμαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: η επιστροφή» έστειλαν επιστολή στη Warner Bros εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη νέα ταινία «Τζόκερ» και καλώντας το κινηματογραφικό στούντιο να αναλάβει δράση κατά της βίας με πυροβόλα όπλα.
Στην επιστολή αυτή, που δημοσιεύθηκε σε πολλούς ιστότοπους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η ταινία προβάλλει με θετικό τρόπο, όπως εκτιμούν, έναν χαρακτήρα όπως ο Τζόκερ.
«Όταν μάθαμε ότι η Warner Bros θα κυκλοφορήσει μια ταινία με τίτλο «Τζόκερ», η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο αυτό ως πρωταγωνιστή με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει αίσθημα συμπόνιας προς αυτόν, μας προκάλεσε έκπληξη», ανέφεραν οι συγγενείς των θυμάτων στην επιστολή προς την διευθύνουσα σύμβουλο του στούντιο Αν Σαρνόφ.
Οι οικογένειες δεν ζητούν από τη Σαρνόφ να αποσύρει την ταινία ή να την τροποποιήσει, όμως η Warner Bros αντέδρασε επισημαίνοντας ότι «ούτε το μυθοπλαστικό πρόσωπο του Τζόκερ ούτε η ταινία στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη βία στην πραγματική ζωή».
«Δεν είναι η πρόθεση της ταινίας, ούτε των δημιουργών της και του στούντιο να παρουσιάσουν το πρόσωπο αυτό ως ήρωα», τονίζει η Warner Bros αναφερόμενη στην ταινία, που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου.
Στην επιστολή τους οι οικογένειες καλούν τη Σαρνόφ και τη Warner Bros να πάψουν να στηρίζουν οικονομικά τους πολιτικούς που εμποδίζουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Παράλληλα ζητούν από το στούντιο και τους επικεφαλής του να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πιέσουν το Κογκρέσο να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και να παράσχουν οικονομική ενίσχυση σε ενώσεις που στηρίζουν θύματα και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ένας 24χρονος άνοιξε πυρ το 2012 σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 12 ανθρώπους και να τραυματίσει 70.
Η ταινία «Τζόκερ» έχει λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές και αναμένεται να κυριαρχήσει στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Όμως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις για τον τρόπο που παρουσιάζει τις νοητικές ασθένειες και τη βία.
Συμπληρώνουμε από εδώ:
... Μια μέρα μετά την συγκεκριμένη επιστολή, έγινε γνωστό πως ακόμα και ο Αμερικάνικος Στρατός φαίνεται να ανησυχεί για την συγκεκριμένη ταινία. Σε ένα email, το οποίο στάλθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικάνικος Στρατός έχει ενημερωθεί ήδη από το FBI να είναι έτοιμος για πιθανές εκρήξεις βίας, μετά από παρακολούθηση των social media κάποιων ατόμων οι οποίοι αναφέρουν την μαζική δολοφονία στην Ορόρα.
Το email όμως ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα ασφάλειας του στρατού είναι απλώς προληπτικά κι όχι ως κάποια απάντηση σε μια άμεση απειλή. Ένας υπεύθυνος του στρατού δήλωσε πάνω στο θέμα του «Joker» πως «το κάνουμε αυτό συστηματικά επειδή η ασφάλεια του εργατικού μας δυναμικού είναι πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και επιμελής για την προσωπική ασφάλεια τόσο μέσα στον χώρο εργασίας όσο και έξω.»
Το άρθρο καταλήγει:
Αλλά ας μην γελιόμαστε. Οι ταινίες ναι μπορούν να είναι δυνατές και να προκαλέσουν κάποια ακόμα πιο δυνατά συναισθήματα. Πολλές ήταν οι ταινίες που βλέποντάς τες ο κόσμος πίστευε πως θα προκαλέσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ή «Ο Ταξιτζής» ή ακόμα και το «Trainspotting». Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη όμως. Αλλά και αν κάποιος παρακολουθήσει το «Joker» και μετά βγει από την αίθουσα και σκεφτεί πως πρέπει να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο, φταίει η ταινία για αυτό; Είναι σαν να λέμε πως τα video games φταίνε για τις μαζικές δολοφονίες. Το πρόβλημα έγκειται αλλού και αν η Αμερική συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια, θα βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους για να ρίχνει τις ευθύνες. Και το «Joker» είναι ένας από αυτούς.
"Ν": Φυσικά, μια ταινία ή ένα video game δεν είναι λογικό να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά σε ανθρώπους υγιείς και ισορροπημένους. Μάλιστα εδώ έχουμε αναδημοσιεύσει και άρθρο για τις κοινωνικές & πολιτικές προεκτάσεις που επιχειρείται να δοθούν στην ταινία. Ρωτάμε όμως, απλά, πόσοι άνθρωποι υγιείς και ισορροπημένοι υπάρχουν γύρω μας και πόσοι άλλοι με κλονισμένα νεύρα και κλονισμένη ψυχική και διανοητική ισορροπία;
Για το ζήτημα παρακαλώ να δείτε, αν θέλετε, συμπληρωματικά, τα εξής:
Τζόκερ: ο δολοφόνος που έγινε μόδα!...
Ο πολιτισμός της νεκροκεφαλής
Το σύνδρομο της Κόλασης
ΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ!
ΖΗΣΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ!
Κάτι τύποι με μαύρα που ζουν στον κόσμο τους
Η θρησκεία της χαράς – Γελαστοί άγιοιΗ θεία τρέλα και οι αναρχικοί της Ορθοδοξίας
Ένα μυστήριο που μας κυνηγάει από παιδιά...
Φρικιά στην Εκκλησία!
Πάρε το Χριστό που σου δίνω και... φύγε!
ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου