Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Λίγα λόγια περί Κορονοϊού

 


Γράφει ο  Μάριος Ματσάκης
 
 Ξανά άρχισε Ο πανικός των "Αρμόδιων" και η λήψη υπερβολικών, ασαφών και μη πρακτικών μέτρων. Λαμβάνονται αποφάσεις που θεωρώ ΔΕΝ έχουν έκδηλο λογικό υπόβαθρο, επιστημονικό ή πολιτικό ή άλλο. 
Παρακαλώ κ. Αρμόδιοι λάβετε υπόψιν τα εξής: 
1_ Η απλή αύξηση στην παρουσία θετικών τεστ στον κορονοϊό δεν σημαίνει απαραίτητα και την αύξηση στην παρουσία νόσησης από τον κορονοϊό.  Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό. Ενώ είχαμε εκατοντάδες θετικά ΤΕΣΤ από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα, είχαμε 5-6 εισαγωγές στο νοσοκομείο και αυτοί οι ασθενείς είχαν μόνον ελαφρά συμπτώματα. Ούτε μια περίπτωση διασωλήνωσης δεν είχαμε , ούτε κανένας θάνατος  σημειώθηκε. Αυτό σε εμένα δείχνει ότι ο κορονοϊός το καλοκαίρι είναι "εξασθενημένος" και πολύ λιγότερο επικίνδυνος. Βασικά Η επιδημία του κορονοϊού τελείωσε για φέτος στην Κύπρο ( δηλαδή όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και με την απλή εποχική γρίπη) και μπορεί να ξανά εμφανιστεί  το φθινόπωρο-χειμώνα όταν με την βοήθεια του θεού θα έχουμε εμβόλιο. Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας η εκτέλεση των τέστ για κορονοϊό δεν είναι κατά την γνώμη μου επιβεβλημένη . Τεστ πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση όπου υπάρχουν συμπτώματα. Άδικα ξοδεύουμε εκατομμύρια σε τέστ.  Το  μόνο που πετυχαίνουμε είναι να δημιουργούμε "Πανδημία θετικών τεστ" και όχι πραγματική εικόνα της νόσου. 
 
2_ Η παρουσία θετικών τέστ  χωρίς σοβαρή  νόσηση έπρεπε να είναι μάλλον επιθυμητή, γιατίαυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η ανοσία (και προστασία) στον γενικό πληθυσμό.
 
3_Η τοποθέτηση της Ελλάδας στην  κατηγορία Β είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, και ανεξήγητη και αδικαιολόγητη. 
Η πρόσφατη αύξηση των θετικών τεστ στην Ελλάδα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση στην Κύπρο, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι 10.000.000 και εμείς 800.000 δηλαδή Η Ελλάδα στο θέμα του κορονοϊού  είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από την Κύπρο. Για παράδειγμα αν εμείς έχουμε 25 (κρούσματα) ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα ΘΑ έπρεπε να είναι 12 φορές μεγαλύτερος δηλαδή 300. Τέτοια αναλογία αριθμών δεν υπήρξε. 
 
4_Δεν είναι σοφόν να έχουμε διάφορα μέλη της "επιδημιολογικής ομάδας"να λένε διαφορετικά πράγματα (βλέπε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Καραγιάννη, Κλοστρικη, Νικολοπουλλου) . Να οριστεί ένας εκπρόσωπος και αυτός μόνο να κάνει δημόσιες δηλώσεις. 
 
Παρεμπιπτόντως, δύο ερωτήσεις για τους επιδημιολόγους. 
Ερωτ.1 πόσοι από τους προαναφερθέντες " ειδικούς επιδημιολόγους" είναι γιατροί? Απάντηση: Από ό,τι ξέρω κανένας.
 Ερωτ.2 : Πόσοι απο την Ομάδα Επιδημιολόγων που συμβουλεύουν τον Πρόεδρο έχουν αναγνωρισμένη Ιατρική Ειδικότητα στην Επιδημιολογία; Απάντηση: Από ό,τι ξέρω κανένας . Καλό θα ήταν να δημοσιευτούν τα ονόματα όλων όσων αποτελούν αυτή την Ομάδα μαζί με το βιογραφικό τους. Για να ξέρει ο πολίτης ποιοι παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τόσο σοβαρά την ζωή του. 
 
5_ Όπως και να εξελιχθεί το θέμα των θετικών τεστ στον κορονοϊό , σε λίγες εβδομάδες το όλο ζήτημα " κορονοϊός" θα έχει λήξει με την έλευση και χρήση του σχετικού εμβολίου. 
 
6_ Παρεμπιπτόντως,  τελευταίους μήνες από το κάπνισμα, ποτό και τα τροχαία δυστυχήματα έχασαν την ζωή τους πολύ  περισσότεροι άνθρωποι στην Κύπρο και στο εξωτερικό παρά από τον κορονϊό. Μήπως θα πρέπει να απαγορεύσουμε τα τσιγάρα , το αλκοόλ και τα αυτοκίνητα?? 
 
7_ Τα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους (τηλεθέαση, ακροαματικότητα) μεγαλοποιούν το θέμα του κορονοϊού και παρουσιάζουν την μία  μόνο επιστημονική άποψη επί του θέματος, εφαρμόζοντας έτσι λογοκρισία σ'αυτούς που έχουν αντίθετη γνώμη. Κρίμα! 
 
8_ Η αστυνομία έχει αρκετή δουλειά να κάνει καταπολεμώντας το έγκλημα. Ας μην τους φορτώνουμε και την ευθύνη να κυνηγούν όσους στέκονται στα μπαράκια Ας σοβαρευτούμε κυρία Γιολιτη.
 
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ!!! 
 
Βιογραφικό :Ο Μάριος Ματσάκης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού εκλεγμένος με το ΔΗΚΟ την περίοδο 1996-2004
 Ο Μάριος Ματσάκης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Αυγούστου 1954.[2] Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική γλώσσα.[2]
Απέκτησε πτυχίο μικροβιολογίας και διδακτορικό στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.[2] Ακολούθως απέκτησε πτυχίο γενικής ιατρικής και γενικής χειρουργικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.[2] Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο ιατροδικαστικής από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.[2] Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιατρικό Δίκαιο στο ίδιο πανεπιστήμιο.[2] Ακολούθως, απέκτησε δίπλωμα Δικανικής Ιατρικής στη Μεγάλη Βρετανία και τίτλους στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής και της Ιατροδικαστικής στην Ελλάδα.[2]
Εργάστηκε ως ιατρικός λειτουργός γενικής ιατρικής και γενικής χειρουργικής σε νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές του Κέιμπριτζ, του Έλυ και του Λίβερπουλ την περίοδο 1984-1986.[2] Την περίοδο 1986-1993 εργάστηκε ως επιμελητής και λέκτορας ιατροδικαστικής και παθολογοανατομίας σε νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές του Λονδίνου, του Λέστερ και της Γλασκώβης.[2]
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο, όπου και εργάστηκε ως ιατροδικαστής στις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (Ιανουάριος 1994-Ιούλιος 1995).[2] Στη συνέχεια εργάστηκε ως ιδιωτικός ιατροδικαστής.[2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου