Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Στερνή μου γνώση…

 

Στερνή μου γνώση…


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» λέει ο σοφός λαός μας. Όταν κάποιοι, εν οις και η εμή ταπεινότης, μιλούσαμε για μάντρωμα των χριστιανών μας, μετά το Πάσχα, και της Παναγίας και μέχρι τα Χριστούγεννα χαρακτηριστήκαμε υπερβολικοί, φαιδροί, αθεολόγητοι κ.τ.τ.
Στην περίοδο της καραντίνας ο πιστός λαός μας, συκοφαντήθηκε, γελοιοποιήθηκε και πικράθηκε γιατί του είχαν στερήσει τον εκκλησιασμό και την επαφή του με το Άγιο Ποτήριο. Και δεν βρήκε κανείς τον χρόνο να τον στηρίξει και να τον ενισχύσει.
Απεναντίας πολλοί Επίσκοποι έσπευδαν να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως και να εφαρμόζουν μέτρα πριν καν ψηφιστούν από την Κυβέρνηση. Είχαν βγάλει την μούγκα! Και οι λίγοι που τολμούσαν να εκφράσουν άποψη πνίγονταν οι φωνές τους από την αδράνεια των πολλών.
Κανείς βέβαια δεν φανταζόταν ότι μετά την καραντίνα, τίποτε δεν θα ήταν όπως πριν.Και πράγματι όλα είναι πια αλλιώς!
Η τρομοκρατία ήταν τόση που τα μέτρα που εξαγγέλονται και επιβάλλονται , εφαρμόζονται χωρίς προσπάθεια,αφού κανένας Ναός δεν έχει πια την πληρότητα που είχε πριν την καραντίνα! Οι Εκκλησιές μας δεν γεμίζουν πια. Και σε λίγο θα αναγκαστούν εκατοντάδες Ναοί να κηρύξουν χρεωκοπία αφού δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.Ο Αρχιεπίσκοπος ωστόσο φρόντισε να τακτοποιήσει τα χρέη του Καθεδρικού ναού Αθηνών, ασχέτως αν οι περισσότεροι Καθεδρικοί των Μητροπόλεων είναι στην ίδια κατάσταση. Αφού φρόντισε να τακτοποιήσει τα ημεπτερα γιατί δεν έκανε κάτι και για τους άλλους; Θα τον ευγνωμονούσανε εσαεί. Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι. Ας κόψουν το κεφάλι τους.
Λάθη ανεπανόρθωτα και απαράδεκτα.
Υπάρχουν ευτυχώς και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Μα είναι λίγες φωνές, αδύναμες και ισχνές! Πάνε να κάνουν τη διαφορά αλλά δεν τα καταφέρνουν.
Υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, που αδιαφορούν και αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους.
Υπάρχουν κι αυτοί που η σοφή παροιμία που προαναφέραμε στην αρχή του κειμένου, βρίσκει πλήρη εφαρμογή!Αυτοί που άλλα έλεγαν στην πρώτη περίοδο του κορονοϊού και άλλα τώρα. Κατάλαβαν το λάθος τους, συνήλθαν και τρέχουν να επανορθώσουν!
Αν οι ποιμένες μας δεν ήταν ενδοτικοί από την αρχή, αν προέβαλαν αντίσταση και αφουγκράζονταν τον πόθο και την λαχτάρα του λαού μας, δεν θα αλώνιζαν κάποιοι άσχετοι παντελονάδες της πολιτικής μέσα στην Εκκλησία.
Όμως άγιοι πατέρες, χάρη στον μικρό έστω τουρισμό που έχουμε , θαρρώ πως γλιτώσαμε τον εορτασμό της Παναγίας μας.
Αν δεν βρισκόμασταν σε τουριστική περίοδο, Παναγία δεν θα γιορτάζαμε, όπως πολύ φοβάμαι πως δεν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και εύχομαι να βγώ ψεύτης!Από τώρα σας προετοιμάζω!
Ο υπερθεματισμός της τήρησης κάποιων μέτρων τότε, μας οδήγησε τώρα σε μονόδρομο χωρίς επιστροφή. Δυστυχώς! Και τώρα αρχίσαμε τα παράπονα και τα κλάματα.
«Γιατί μας συγκρίνουν με τις παραλίες και τα beach bar» αναρωτιέται Άγιος Αρχιερεύς από τη Θράκη που στην πρώτη φάση δεν άφηνε τους ιερείς του να λειτουργούν στους ναούς τους,ούτε χωρίς κόσμο για να μην στενοχωρήσει τους κυβερνώντες. Τώρα τον έπιασε ο πόνος.
Με ό,τι θέλουν θα μας συγκρίνουν! Και Ό,τι θέλουν θα κάνουν! Θα μας ρωτήσουν;
Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί! Το πρόβλημα είμαστε εμείς και η δική μας αδράνεια!
Μας περιόρισαν. Το δεχθήκαμε.
Μας έκλεισαν τις εκκλησιές. Το δεχθήκαμε. Μας έκλεισαν τα μεγάφωνα και σφράγισαν τις καμπάνες. Το δεχθήκαμε.
Μας βάλανε την μάσκα. Το δεχθήκαμε. Μας απαγόρευσαν τις λιτανείες. Το δεχθήκαμε.
Μας έβαλαν στους ναούς ανά τετραγωνικό. Το δεχθήκαμε.
Αντίδραση μηδενική. Αντίσταση ανύπαρκτη.
Κάποιοι Αρχιερείς μάλιστα από την Πελοπόννησο φόρεσαν τις μάσκες και εμφανίστηκαν να κάνουν εγκαίνια. Και γκρεμοτσακίστηκαν και τους σήκωσαν τέσσερις. Κι ακόμη δεν κατάλαβαν το σημάδι του Θεού.
Και κάποιοι άλλοι , πάλι από την Πελοπόννησο, στις εγκυκλίους που απέστειλαν δεν ήξερες αν ακούς εντολές του Χαρδαλιά ή διαβάζεις εγκύκλιο Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας. Κατά τα άλλα θέλουν να διαδεχθούν και τον Ιερώνυμο. Πότε; Σε αυτή τη ζωή;
Και μετά απ´όλα αυτά ποιός μας φταίει;Το κακό μας το κεφάλι!
«Στώμεν καλώς. Στώμεν μετά φόβου»!

Read more articles
Εξάψαλμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου