Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Διαψεύσεις που προβληματίζουν

Ισχυρισμός

Ο Πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο, σε πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση, διάβασε μέσα στην Βουλή της Γκάνας, άρθρο με οδηγίες του Rockfeller Foundation από το 2010 για την υποθετική δημιουργία πιο ελεγχόμενων κρατών μέσω μιας πανδημίας κορωνοϊού

Συμπέρασμα

Ο πρόεδρος της Γκάνα ουδέποτε μίλησε για το σενάριο πανδημίας του Rockefeller Foundation και του Global Business Network
Σύμφωνα με viral κείμενο στο Facebook, “ο Πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο, σε πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση, διάβασε μέσα στην Βουλή της Γκάνας, άρθρο με οδηγίες του Rockfeller Foundation από το 2010 για την υποθετική δημιουργία πιο ελεγχόμενων κρατών μέσω μιας πανδημίας κορωνοϊού“.
Τι ισχύει;
Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-
Άντο, αποκάλυψε σε ομιλία του τις οδηγίες του Rockfeller Foundation από το 2010, για τη χρήση της πανδημίας COVID-19 για την μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού. H “ομιλία” μπορεί να βρεθεί στο YouTube.
Σύμφωνα με το Fact-Check Ghana, η φωνή δεν μοιάζει με αυτή του Προέδρου της Γκάνας Ακούφο-Άντο, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το παρακάτω βίντεο.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Γκάνας Kojo Oppong Nkrumah επιβεβαίωσε επίσης στο AFP ότι η ηχογράφηση δεν έγινε από τον πρόεδρο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ως «εμφανώς ψευδή».
Επιπλέον, η ανάρτηση επικαλείται ένα έγγραφο 54 σελίδων του Rockefeller Foundation και του Global Business Network, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2010. Στην σελίδα 18 γίνεται αναφορά σε ένα υποθετικό σενάριο πανδημίας (Lock Step).
Το σενάριο κάνει λόγο για μια πανδημία γρίπης και όχι κορωνοϊού που θεωρητικά θα λάμβανε χώρα το 2012 και θα προκαλούσε οκτώ εκατομμύρια νεκρούς μέσα σε επτά μήνες. Η πανδημία θα επηρρέαζε τις παγκόσμιες οικονομίες και τις ανθρώπινες μετακινήσεις, καθώς και τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Σε τοπικό επίπεδο, η παγκόσμια πανδημία αναμένεται επίσης να επηρεάσει καταστήματα διατηρώντας τα κενά από προμήθειες για μήνες. Το σενάριο προέβλέπε επίσης πώς θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι χώρες της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, ενώ ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν πολλά θύματα λόγω των χαλαρών μέτρων. Στον αντίποδα, η Κίνα θα διαχειριστει καλύτερα την κρίση, επιβάλοντας άμεσα υποχρεωτική καραντίνα στους πολίτες της.
Κατόπιν, γίνεται μια “πρόβλεψη” διαχείρισης της πανδημίας και των επί μέρους επιπτώσεών της έως το 2030.
Αν και υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του σεναρίου και της τρέχουσας πανδημίας, οι διαφορές είναι προφανείς και δεν προβλέφτηκαν από το Lock Step, όπως ο αριθμός των θυμάτων και το είδος του ιού.
Από τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο πρόεδρος της Γκάνας ουδέποτε μίλησε για το σενάριο πανδημίας του Rockefeller Foundation και του Global Business Network, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου