Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Σεβ. Άγιε Ιωαννίνων, αν δεν έχετε το θάρρος να ομολογήσετε πρώτος την αλήθεια εσείς γιατί το ζητάτε αυτό από άλλους;







Του Σωτήρη Τζούμα

Εδώ και χρόνια η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία έχει δώσει στην Εκκλησία μας δύο Αρχιεπισκόπους και πολλούς σημαντικούς Ιεράρχες, δοκιμάζεται από ένα σκάνδαλο λαθρεομπορίας ιερών εικόνων και άλλων κειμηλίων, στο οποίο εμπλέκεται δυστυχώς ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αρχιμ. Φιλόθεος Δέδες, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προίσταται της υπηρεσίας της Ναοδομίας της Εκκλησίας μας και ο Αρχιεπίσκοπος πέρα από κάθε έννοια δικαίου του ανανέωσε τη θητεία πριν καν λήξει η προηγούμενη.
Να θυμίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ευθύς ως εξελέγη Μητροπολίτης απάλλαξε των καθηκόντων του τον Φιλόθεο και τον περιόρισε σε μία ιστορική Μονή των Ιωαννίνων. Και ο Μάξιμος λένε οι πληροφορίες μας δεν τον ήθελε καθόλου στην Μητρόπολη αλλά την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος τον κράτησε γιατί του το είχε ζητήσει ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος με βάση το κατηγορητήριο είναι υποχρεωμένος να παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη αυτή που άρχεται στις 19 Νοεμβρίου. Δηλαδή με βάση την ισχύουσα δικονομία μας η Μητρόπολη Ιωαννίνων πρέπει να παραστεί στη δίκη ως ενάγων του φερομένου ως κατηγορουμένου Αρχιμ. Φιλοθέου Δέδε.
Ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης αυτής, όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Μητροπολίτη Μαξίμου και Αρχιμ. Φιλοθέου δεν περνούσαν αλλά και δεν περνούν την περίοδο του μελαίου.
Και μόνον ότι τον απάλλαξε πάραυτα των καθηκόντων του επιβεβαιώνει του λόγου μας το αληθές.
Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο θέμα ενδιαφέρει πάντα τα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης όταν μάλιστα εμπλέκεται σε αυτό και Αρχιμανδρίτης της Εκκλησίας.
«Ειδήσεις με σπέρμα , αίμα και στέμμα», έλεγε ο αείμνηστος Σπύρος Μελάς ότι θα είναι εφεξής οι ειδήσεις για τον «αιώνα τον απατεώνα»
που διερχόμεθα.
Από τη φύση του και τη δομή του, λοιπόν, ένα τέτοιο θέμα πουλά.
Και ως εκ τούτου και οι εφημερίδες θα γράψουν και τα ραδιόφωνα θα σχολιάσουν και οι τηλεοράσεις θα αναπαράξουν.
Και όταν δεν έχουν επίσημη ενημέρωση και πρόσβαση στη δικογραφία ενδεχομένως και θα αυθαιρετήσουν στα ρεπορτάζ και στα σχόλια , διότι όπως είπαμε το θέμα ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωση του Τύπου: η ενημέρωση της κοινής γνώμης έστω και με στοιχεία υπερβολής, αρκεί να μην θίγουν την τιμή και την υπόληψη των όσων αναγράφουν στα ρεπορτάζ τους.
Και όπως ήταν φυσικό ο τοπικός Τύπος αλλά και ο ευρύτερος ασχολήθηκε με το θέμα.
Συγκεκριμένα οι ιστορικές εφημερίδες «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων και «Ορθόδοξος Τύπος»- γνωστός τοις πάσι για την μαχητική του αρθρογραφία- έκαναν το λάθος να δείξουν ενδιαφέρον για το θέμα αυτό που δεν είναι ασήμαντο – παρ´ ότι κατεβλήθησαν από κάποιους μεγάλες προσπάθειες να συγκαλυφθεί!!
Έκαναν το λάθος να γράψουν ότι αναμένεται η δίκη με ενδιαφέρον και ότι ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος που θα παραστεί στην δίκη ως μάρτυρας θα πεί αυτά που ξέρει ή θα τα αποκρύψει;
(Σ.Σ. Ζητώ συγνώμη αν δεν αποδίδω επακριβώς με τον συλλογισμό αυτό, το ρεπορτάζ των εφημερίδων αλλά δεν είχα δεί τότε αυτά που έγραφαν και τώρα αυτά που καταγράφω τα αντλώ λαμβάνοντας πληροφόρηση από την Επιστολή που απέστειλε ο Σεβ. Ιωαννίνων στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων).
Και αυτό οι εφημερίδες το παρουσίασαν με πηχυαίους τίτλους!
Η ενέργεια αυτή ενόχλησε τον Σεβ. Ιωαννίνων και σε μία κίνηση υπερβολής αλλά και για να αποδείξει, προφανώς στον Αρχιεπίσκοπο την προσήλωσή του στη γραμμή ουδετερότητας που πρέπει να κρατήσει ως Μητρόπολη που διεπράχθησαν οι κακουργηματικές αυτές πράξεις ( ο Μακαριώτατος ως γνωστόν, προστατεύει τον Αρχιμ. Φιλόθεο Δέδε) απέστειλε επιστολή προς τον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων και του ζητεί να καλέσει ως μάρτυρες και τους διευθυντές των δύο εφημερίδων διότι για να δημοσιεύουν τοιούτου επιπέδου ρεπορτάζ επί του θέματος , σημαίνει ότι έχουν πληροφόρηση και γιαυτό να πάνε να την καταθέσουν.
Και πώς τους το γράφει αυτό;
«Εμπρός μαρτυρήσατε Εντιμώτατοι», τους λέγει με περίσσευμα θράσους ο Σεβ. Ιωαννίνων.
Προσέξτε! Δεν τους λέει ελάτε να καταθέσετε ο,τι γνωρίζετε αλλά … μαρτυρήσατε!
Δηλαδή και έτσι να ήταν όπως τα περιγράφει στην επιστολή που απέστειλε ο Σεβ. Ιωαννίνων, θα ερχόταν οι δύο εφημερίδες να καταθέσουν και να δώσουν τις πληροφορίες που έχουν αν έχουν;
Για το λεγόμενο «δημοσιογραφικό απόρρητο», αυτό που σεβάστηκε ακόμη και ο Χίτλερ της αγαπημένης χώρας του Σεβ. Ιωαννίνων έχει ακούσει κάτι;
Αποδέχεται την ύπαρξή του στον πολιτισμένο κόσμο μας;
Αν ναί ,γιατί προέβη σε μία τέτοια ενέργεια, να αποστείλει επιστολή για το θεαθήναι προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ουσία του θέματος παρά για να διευκολύνει τα γεγονότα;
Σεβασμιώτατε και λοιποί αναγνώστες το θέμα είναι σοβαρό.
Πρόκειται για ανεκτίμητα κειμήλια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς-αυτής που αμφισβητείται σήμερα και επιδιώκεται η αλλοτρίωση και αλλοίωσή της- τα οποία εκλάπησαν και άλλαξαν χέρια. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Ο εν λόγω εμπλεκόμενος κληρικός να είναι έτοιμος να δεχθεί την όποια ετυμηγορία.
Και όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τέτοια εγκλήματα είναι το ίδιο ένοχοι με τους πραγματικούς ενόχους.
Αφήστε τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και αν δεν θέλετε να κάνουν αυθαίρετες ερμηνείες ή να γράφουν υπερβολές ενημερώστε τους κατ´ιδίαν και ζητιέστε τους να σεβαστούν το off the record . Είναι προτιμότερο αυτό από το να προβαίνετε σε δημοσιοποιήσεις επιστολών που το λιγότερο προκαλούν την θυμηδία μας.
Δεν θα παραξενευτώ αν ζητήσετε τώρα, με νέα επιστολή να κληθώ να… «μαρτυρήσω» και εγώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου