Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

παραπλάνηση και αλλοίωση εννοιών

Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιεπίσκοπος Μπογιάρσκ π.Θεοδόσιο (Σνιγκιριόβ

."...Η παραπλάνηση και αλλοίωση εννοιών  δεν έγκειται στο ότι το Αυτοκέφαλο είναι το κύριο ζήτημα στον ουκρανικό “φάκελο”. Η οξύτητα του ζητήματος τώρα δεν εντοπίζεται στο ερώτημα από ποιόν, πως και με ποιούς όρους αυτό το αυτοκέφαλο μπορεί να χορηγείται. Αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα τα οποία μπορούμε να συζητάμε και τα οποία έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο των διορθόδοξων σχέσεων. Το πρόβλημα – κλειδί που προξένησε τη ρήξη και απειλεί την Ορθόδοξία με ανεπανόρθωτο σχίσμα είναι η αντικανονική επισημοποίηση του σχίσματος Φιλάρετου, η αναγνώριση των λαϊκών ως επισκόπων και τα συλλείτουργα μαζί τους, η αναγνώριση της παραεκκλησιαστικής πολιτικοποιημένης δομής, παράλληλης με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι η Εκκλησία της Ουκρανίας. Το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα στα όρια της αίρεσης είναι η βατικανοποίηση του Φαναρίου και η εισβολή του στη ξένη κανονική περιοχή, πράγμα που προκάλεσε τους διωγμούς πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, αυτά είναι τα ζητήματα που μπορούν ξανά να διαιρούν την Εκκλησία, όπως χίλια χρόνια πριν.
Και οι επίσκοποι στη Σύνοδο συζητούν για κάποιο δικαίωμα χορήγησης του Αυτοκέφαλου, την ίδια στιγμή που τα ζητήματα αρχών μένουν στη σκιά. Με
αποτέλεσμα να έχουμε ένα καταστροφικό ανακοινωθέν. Τρομάζω με τη σκέψη αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επιπολαιότητα που επιδεικνύουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και αυτή την ατζέντα, προφανώς, τους την έχουν επιβάλει από τα έξω. Και βεβαίως, θα μπορούσαν να την αναγνωρίσουν και να την αποτρέψουν. Αλλά δεν το έκαναν..."
 (Αρχιεπίσκοπος Μπογιάρσκ π.Θεοδόσιο (Σνιγκιριόβ)

Τρελογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου