Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Σκληρή επιστολή του Μητροπολίτη Κερκύρας στον Αρχιεπίσκοπο







✔️Για ποιά .. «ενότητα» κάνατε λόγο στη συνέντευξή σας Μακαριώτατε;


Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Μία επιστολή-καταπέλτη ,την οποία απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την κοινοποιεί προς όλους τους Ιεράρχες-μέλη της ΙΣΙ.


Με την επιστολή αυτή, ο Σεβ. Κερκύρας που μας έχει καταπλήξει θετικά το διάστημα αυτό με την παρρησία των λόγων και των θέσεων του, εγκαλεί τα μέλη της ΔΙΣ για την συμπεριφορά τους σχετικά με όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού, ήτοι το σφράγισμα των Εκκλησιών, την απαγόρευση του εκκλησιασμού και της ατομικής προσευχής -ακόμα και το άναμμα του κεριού για την Κυβέρνηση ενείχε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού (!)- την στέρηση από τους πιστούς της Θείας Κοινωνίας αλλά και την σιγή του ήχου της καμπάνας την οποία σεβάστηκαν θεοί και δαίμονες.


Ο Σεβ. Κερκύρας εξακολουθεί να μας αναπαύει με τις ενέργειές του. Ύστερα από την θαρραλέα στάση του κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και την άδικη προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα, δεν διστάζει να καταγγείλλει τα ανεπίτρεπτα λάθη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, αλλά και των Συνοδικών αρχιερέων.


Ο Σεβ.Κερκύρας, πράττοντας στο ακέραιο το Επισκοπικό του καθήκον και συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, την οποία ακόμα και οι κατακτητές σεβάστηκαν, πραγματοποίησε ανήμερα της Κυριακής των Βαίων,εντός του ιερού Ναού την λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.


Ωστόσο, τον έσυραν στα Δικαστήρια σαν ένα κοινό εγκληματία!


Και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πώς αντέδρασε; Ετήρησε, τόσο αναίσθητα, σιγή ιχθύος!


Ο Αρχιεπίσκοπος: κατάπιε την γλώσσα του!


Όταν δε, προκλήθηκε με σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 όπου έδωσε συνέντευξη, τι έχει να πει για το θέμα, απάντησε το… εκκωφαντικό: «τίποτα»!


🔺«Τίποτα» Μακαριώτατε, για έναν επίσκοπο της Εκκλησίας στην οποία προίστασθε, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα γιατί έπραξε με ευσυνειδησία τα επισκοπικά του καθήκοντα;


🔺«Τίποτα» Μακαριώτατε, για μια αντίχριστη, ασεβή και ανεπίτρεπτη απαγόρευση που δεν τόλμησαν να διαπράξουν ούτε οι εχθροί της Εκκλησίας;


🔺«Τίποτα» Μακαριώτατε, είχατε να μας πείτε, τόσο…φιλάδελφα για έναν συνεπίσκοπό σας που διώκεται επειδή υπερασπίστηκε το χρέος των πιστών να κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων;






Βεβαίως, (!) η ΔΙΣ απέστειλε στον Σεβ.Κερκύρας γράμμα στο οποίο εκφράζει την λύπη της! Βέβαια! Αν εκφράζετε εσείς την λύπη σας γιαυτόν εκείνος τί θάπρεπε να εκφράσει για σας;


Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι δυνατόν εκόντες άκοντες να συμπράττετε με την Κυβέρνηση;


Διότι «ο μη ων μετ’ εμου, κατ’ εμού εστί και ο μη συνάγων μετ’ εμού σκορπίζει» λέει το Ευαγγέλιο.


Ας ξεκαθαρίσετε την θέση σας και μη μας εμπαίζετε!


Στην συνέχεια ο Σεβ. Κερκύρας θίγει ένα σοβαρότατο θέμα: την συνοδικότητα. Καταγγέλλει τον Αρχιεπίσκοπο και την περί αυτόν ΔΙΣ ότι απέρριψε το αίτημά του να συγκληθεί εκτάκτως η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κι όμως ο Μακαριώτατος έκανε λόγο σε συνέντευξη που ακολούθησε της επιστολής του για την ενότητα της Ιεραρχίας.


Συγκαλείτε και καλά κάνετε εκτάκτως την Ιεραρχία για την πλήρωση μητροπολιτικών κενών, για μακρόσυρτες και επουσιώδεις εισηγήσεις συνοδικών Αρχιερέων, που μένουν εντός της Μονής Πετράκη και δεν οφελούν σε κανέναν, αφού σπάνια τηρείτε το περιεχόμενό τους.


Αλλά, εύλογα απορεί ο Σεβ.Κερκύρας, «για πνευματικά» ζητήματα γιατί δεν θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να συζητά στην Ιεραρχία; Δεν θεωρεί μεγάλη την κρίση που ζούμε; «Δεν είναι μείζονος σημασίας, για τον κλήρο και τον λαό μας και για την θέση της Εκκλησίας


στην ελλαδική κοινωνία η παραβίαση του Συντάγματος, η παρακώλυση του δικαιώματος στην λατρεία του κλήρου και λαού»διερωτάται ο επιστολογράφος Αρχιερεύς.


Εν κατακλείδι, Μακαριώτατε, παραχωρήσατε το δικαίωμα «του δεσμείν και λύειν» στην πολιτεία, αφού της επιτρέψατε να θέσουν σε αργία ιερείς και σε ακοινωνησία τους πιστούς! Παραδεχθήκατε, έτσι και αποδεχθήκατε ότι η Εκκλησία είναι απλά και μόνο ένα ΝΠΔΔ και με μια ΚΥΑ που εγκολπωθήκατε άνευ όρων, έχετε αυτοβούλως απεμπολήσει τα ιερά και τα όσια του πληρώματος της Εκκλησίας. Φευ!


Σας καλεί, τέλος, Μακαριώτατε, να συγκαλέσετε το ταχύτερο δυνατόν την Ιεραρχία. Γιατί αργείτε; Γιατί δεν αφήνετε τους Πατέρες μας, να μας υπερασπιστούν; Γιατί θέλετε να τους φιμώσετε; Εσείς, όπως το πάτε, θα μείνετε στην ιστορία ως ο Αρχιεπίσκοπος των κλειστών Εκκλησιών και των κενών καθισμάτων!


Αλλά αυτό είναι πρόβλημα δικό σας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ενιαία γραμμή προς την πολιτεία, ενωμένοι να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που ανεφύονται γιατί τα δύσκολα έρχονται… Κι εμείς δεν έχουμε σκοπό να σας ακολουθήσουμε, αν επιλέξετε πάλι τον ρόλο του δοσίλογου, του δίψυχου… Γρηγορήσατε Μακαριώτατε για να μην μείνετε με τα στασίδια και το πλήρωμα της Εκκλησίας καταφύγει στους παραδοσιακούς και γνήσιους.


Αφήσατε στη συνέντευξη σας να εννοηθεί ότι κληρονομήσατε προβλήματα από τον προκάτοχό σας Χριστόδουλο που ζει ακόμη στις μνήμες όλου του λαού μας. Αναρωτηθήκατε όμως,τι προβλήματα αφήνετε εσείς στον διάδοχό σας όταν έλθει η ώρα να παραδώσετε την σκυτάλη; Και το σημαντικότερο όλων μόλις σας το παρουσιάσαμε:Παραλάβατε Αυτοκέφαλη Εκκλησία και θα παραδώσετε ΔΕΚΟ. Φεύ!


https://www.exapsalmos.gr
Πατερικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου