Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Ιερώνυμος: Μονόδρομος η αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε μονόδρομο, για μια αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, την παύση των πολεμικών συρράξεων, των εχθροπραξιών και την άμεση ειρήνευση, από το βήμα της 2ης Διεθνούς Διασκέψεως Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», όπου απηύθυνε χαιρετισμό. 
«Δια τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θα πάψει να εργάζεται και να δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» τόνισε.

«Η εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και η εκεί δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών, με μακραίωνη ιστορία, καθιστούν τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων ιδιαίτερο πεδίον ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που αποκτούν επικαιρότητα τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως στην Μέση Ανατολή» σημείωσε.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, ως μέσο για τη διασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζοντας την συμβολή του διαθρησκειακού μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην αντιμετώπιση και αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία και βίαιου εξτρεμισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες».
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη, αλλά και στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην παρούσα Διάσκεψη για να σημειώσει ότι «ο τρόπος ανοικοδόμησης κατεστραμμένων υποδομών, η βελτίωση συνθηκών υγείας, το επίπεδον εκπαίδευσης, οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων και κυρίως το μεγάλο θέμα των προσφύγων και ο τρόπος υποδοχής των από Μεγάλα Κράτη, τα οποία ουσιαστικά πρωτοστάτησαν στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής, είναι τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των οποίων πρώτο εκείνο της επανεγκαταστάσεως των προσφύγων στις εστίες των».ΣΧΟΛΙΟ: Πότε δέν ήταν ραγδαίως μεταβαλλόμενος ο κόσμος, δύστυχε Ιερώνυμε; Αυτή είναι η ουσία τού κόσμου. Η Εκκλησία δέν είναι εκ τού κόσμου τούτου Ιερώνυμε. Καί όση συνύπαρξη στήν μοναξιά σου καί νά εξασφαλίσεις, ο Κύριος θά πάρει τούς δικούς Του από τό τσουνάμι τής βλασφημίας πού προσπαθείς νά μάς πετάξεις. Σύνελθε.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου