Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Εκκλησία αθλήσεως και ασκήσεως


Εκκλησία αθλήσεως και ασκήσεως
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Το μαρτύριο νέου που μετεστράφη από τον μουσουλμανισμό στο χριστιανισμό στην Τυνησία ή πιθανότερα στο Ιράκ ή την Συρία και έπεσε θύμα της μανίας Ισλαμιστών είναι πανομοιότυπο με εκείνο του ρώσου νεομάρτυρος Ευγενίου Ροντιόνωφ, που αποκεφαλίστηκε από Τσετσένους αντάρτες επειδή αρνήθηκε να βγάλει από το λαιμό του το Σταυρό του Χριστού. Οι δύο νέοι Μάρτυρες της Εκκλησίας του Χριστού, των οποίων τα φρικτά μαρτύρια είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο, αποδεικνύουν τρανότατα ότι η Εκκλησία του Χριστού δεν έπαυσε ποτέ να ποτίζεται από τα αίματα των αγίων Μαρτύρων..

Στο ερώτημα πως εμείς μπορούμε να μιμηθούμε τους αγίους Μάρτυρες ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος δίνει την απάντηση: «Εκείνοι σώθηκαν από τα έργα και τους πόνους της αθλήσεως, εμείς ελπίζουμε να σωθούμε από έργα και πόνους ασκήσεως και γενικά από τη φιλανθρωπία και τη χάρη του Δεσπότη. Εκείνοι από ιδρώτες και αγώνες μαρτυρικούς, εμείς από δάκρυα και αγώνες ασκητικούς»*. Όσοι δεν σώζονται με τη έκχυση του αίματός τους υπέρ του Χριστού οικειοθελώς αναλαμβάνουν πόνους και αγώνες ασκητικούς. Μόνες δύο οδοί εξασφαλίζουν τη σωτηρία: ο πρώτος της αθλήσεως και του μαρτυρίου του αίματος και ο δεύτερος της ασκήσεως και του μαρτυρίου της συνειδήσεως. Η δεύτερη οδός είναι διαρκής αγώνας κατά του διαβόλου, των παθών και επιθυμιών της σαρκός με υπομονή στις θλίψεις, τους πειρασμούς και τους πόνους και ευχαριστία προς το Θεό. Η δειλία ενώπιον του μαρτυρίου στερεί στον πιστό την Βασιλεία του Θεού. Εκτός της Βασιλείας θα μείνουν όμως και όσοι εξ αμελείας, ραθυμίας, φιληδονίας και φιλαυτίας αναβάλλουν διαρκώς την ανάληψη αδιάλειπτου πνευματικού αγώνα με όπλα τη νηστεία, την προσευχή, την μετάνοια και τη διαρκή νήψη.
Η καλοπέραση δεν αρμόζει στους πιστούς της Εκκλησίας του Χριστού. Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία αθλήσεως και ασκήσεως. Χωρίς τις δύο αυτές είναι αδύνατον να γίνουμε τέκνα Θεού.
 _________________
* «Εκείνοι γαρ εξ έργων και πόνων αθλήσεως, ημείς εξ έργων και πόνων ασκήσεως σωθήναι ελπίζομεν και το όλον εκ φιλανθρωπίας της του Δεσπότου και χάριτος. Εκείνοι εξ ιδρώτων και αγώνων μαρτυρικών, ημείς εκ δακρύων και αγώνων ασκητικών», Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Ηθικός Λόγος Ι΄, «Φιλοκαλία των Νηπτικών και Ασκητικών, τομ. 19Γ΄, ΕΠΕ, Πατερικαί εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς».
πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 6/7/2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου