Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η καρδιακή προσευχή (Μια μικρή προσέγγιση)



Λαρισινά
δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου

                                     
          Το μόνο που θυμάμαι από την καρδιά, αν εξαιρέσουμε τις αρρώστιες, είναι αυτό που λέγεται όταν κανείς δεν σου δίνει κάτι με την καρδιά του. Όταν σου προσφέρουν κάτι που πάει στραβά κι αδέξια, αυθόρμητα τότε σκέφτεσαι πως δεν σου το έδωσαν με την καρδιά τους, δηλαδή με αγάπη. Το δόσιμο, λέει το Ευαγγέλιο, είναι καλό, όταν δίνεται με την καρδιά, όχι χωρίς καρδιά. Ιλαρόν δότην αγαπάει ο Θεός. 
        Καρδιακή προσευχή,  λοιπόν, είναι αυτή που γίνεται με την καρδιά, όχι  με μόνη τη λογική χωρίς την καρδιά. Πώς γίνεται η προσευχή με την καρδιά; Στην καρδιακή προσευχή ο νους συγκεντρώνεται στην καρδιά κι ακούει τα λόγια της ευχής , που είναι τα λόγια "Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό."
        Πώς συγκεντρώνεται ο νους στην καρδιά; Ο νους είναι ο οφθαλμός της ψυχής. Ο Ιησούς είπε πως όταν ο οφθαλμός είναι σκοτεινός όλο το σώμα είναι σκοτεινό. Για να συγκεντρωθεί ο νους στην καρδιά, πρέπει ο νους να είναι φωτεινός κι η καρδιά επίσης να είναι καθαρή. 
       Συνήθως ο νους δεν είναι φωτεινός , κι η καρδιά επίσης δεν είναι καθαρή. Άμα κοιτάξεις στην καρδιά, συνήθως θα δεις ένα μεγάλο σκοτάδι. Τόσο μεγάλο που ο σημερινός κόσμος ξεχνάει ότι έχει  καρδιά ή σκέφτεται πως δεν υπάρχει καρδιά, με την έννοια που δίνει η πίστη στο Θεό. Θυμάται την καρδιά, μόνο ως φυσικό όργανο και όχι ως έδρα της ψυχής και  όλης της συνειδησιακής ζωής του ανθρώπου. 
       Σ΄ αυτό το σημείο πρέπει να φέρουμε ένα παράδειγμα στο οποίο θα φανεί  η διαφορά μεταξύ της προσευχής που γίνεται με τη λογική και της προσευχής που γίνεται με την καρδιά: Η σκέψη του θανάτου π.χ.  άλλοτε είναι της λογικής κι άλλοτε είναι της καρδιάς. 
      Είναι άλλο να σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος  γενικά είναι θνητός και άλλο να νιώσει ότι ο ίδιος πεθαίνει . Στην δεύτερη περίπτωση η σκέψη του θανάτου είναι της καρδιάς, κι ο άνθρωπος που τη σκέφτεται συνταράσσεται ολόκληρος.
     Θα ήθελε τότε να ήταν ο νους του φωτεινός κι η καρδιά του καθαρή για να νιώθει την παρουσία του Χριστού μέσα του, αλλά δεν βλέπει παρά σκοτάδι κι η προσευχή δεν γίνεται με την καρδιά του.
      Καρδιακή προσευχή ή νοερά προσευχή, όπως είπαμε είναι η προσοχή στα λόγια Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού ελέησόν με. Η προσοχή μας, τόσο στους αρχάριους όσο και στους έμπειρους διασπάται κι η προσευχή εμποδίζεται, γι΄ αυτό χρειάζεται διαρκής αγώνας για να προσέχουμε στα λόγια της προσευχής. Είναι τόσο επώδυνος αυτός ο αγώνας με τους περισπασμούς της προσοχής, ώστε θεωρείται από τους αγίους της Εκκλησίας μας, το δυσκολότερο έργο, που μόνο με τη χάρη του Θεού είναι κατορθωτό. 
      Το ότι είναι δύσκολο να προσέχουμε στα λόγια της νοεράς προσευχής δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε να αποκτήσουμε φωτεινό νου και καρδιά καθαρή κι ύστερα να κάνουμε την νοερά προσευχή. 
     Η νοερά προσευχή είναι  θεραπεία, αλλά για να φτάσει κανείς στη θεραπεία πρέπει να αρχίσει από αυτήν.   
      http://moschoblog.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου