Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΙΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πηγή:agioritikovima.gr

Συντάχθηκε απο τον/την Kiriakos Diamantopoulos   
Σάββατο, 14 Ιανουάριος 2012 00:06
ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΙΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 14 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Νίνα (ή Νίνω) γεννήθηκε στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα στην Καππαδοκία. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και ήταν εξαδέλφη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Πατέρας της ήταν ο Ζαβουλών, όπου ήταν στρατιωτικός στην αυτοκρατορική αυλή της Ρώμης, η μητέρα της ονομαζόταν Σωσσάνα, και ήταν αδελφή του Πατριάρχου
Ιεροσολύμων Ιουβενάλιου. Όταν η Αγία Νίνα έγινε 12 χρονών, οι γονείς της αποφάσισαν να αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο Θεό και μοίρασαν την περιουσία τους στους φτωχούς. Ο Ζαβουλών πήγε στην έρημο του Ιορδάνου και η Σωσσάνα στα Ιεροσόλυμα και από τον Επίσκοπο αδελφό της τοποθετήθηκε διακόνισσα, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, για να φροντίζει τις φτωχές και άρρωστες γυναίκες.

Την Αγία Νίνα παρέδωσαν στη ευλαβέστατη γερόντισσα Νιοφόρα για να την αναθρέψει. Η Αγία Νίνα διάβασε και διδάχτηκε καλά την Αγία Γραφή και τα λειτουργικά κείμενα. Όταν έμαθε την ιστορία του άρραφου Χιτώνα, άρχισε να προσεύχεται στην Υπεραγία Θεοτόκο να την αξιώσει να προσκυνήσει τον Χιτώνα του Κυρίου. Η Υπεραγία Θεοτόκος εισάκουσε τις προσευχές της και δίνοντάς στον ύπνο της στο χέρι έναν Σταυρό φτιαγμένο από κληματόβεργες, για να την προστατέψει από ορατό και αόρατο εχθρό, της είπε να πάει στη Γεωργία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και να βρει τον άρραφο Χιτώνα Του. Όταν ξύπνησε η Αγία Νίνα, είδε να κρατά στο χέρι της, τον Σταυρό, ο οποίος φυλάσσεται επαργυρωμένος μέχρι και σήμερα στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Με την βοήθεια του Ιερού Σταυρού, δοσμένο από τα χέρια της Παναγίας μας, κήρυξε η Αγία Νίνα το Ευαγγέλιο, όπου στη συνέχεια βρήκε και τον άρραφο Χιτώνα του Κυρίου. Έκανε πολλά Θαύματα, πίστεψε ακόμα και ο ειδωλολάτρης βασιλιάς Μίριαν από Θαύμα που έκανε και στον ίδιο. Ζήτησε μαζί με την Αγία Νίνα, από τον Μέγα Κωνσταντίνο, ομάδες Ορθόδοξων Ιερέων, να πάνε στην Γεωργία και να βαπτίσουν όλον τον λαό της, 5.000.000 κατοίκους στους ποταμούς Κούρα και Αράγβι, και να θεμελιώσουν την Εκκλησία του Χριστού.
Μετά από πολλά και ευάρεστα στο Θεό χρόνια αποστολικής διακονίας, περίπου το 338 μ.Χ. και αφού είχε πληροφορηθεί το τέλος της, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή της στον Κύριο σε ηλικία 67 ετών.
Το Άγιο Λείψανο της Αγίας Νίνας βρίσκεται άφθαρτο προς Δόξα Θεού.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ήχος πλ α' . Τον συνάναρχον λόγον
Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες ακολουθήσαι ταίς τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον' όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν' ημών τα σκότη λιταίς σου της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου