Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

O Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τις προφητείες του Αγίου Πατροκοσμά

 







«Θα δείτε να πετάνε άνθρωποι στον ουρανό σαν μαυροπούλια και να ρίχνουν φωτιά στον κόσμο. Όσοι θα ζουν τότε θα τρέξουν στα μνήματα και θα φωνάξουν: Εβγάτε σεις οι πεθαμένοι να μπούμε εμείς οι ζωντανοί».

Γράφει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος, ο επονομαζόμενος μέγας άγιος Χρυσόστομος των εσχάτων χρόνων, ο οποίος εκοιμηθεί στις 17 Μαρτίου 1956, για την παραπάνω προφητεία του Αγίου μας Πατροκοσμά:



Ένας από τους προφήτες μας προφήτεψε με μαθηματική ακρίβεια τι θα συμβεί στα επόμενα εκατό χρόνια. Δεν θα αναφερθώ σ’ όλες τις προφητείες του αλλά θα αναφερθώ σε μια μόνο: Ο λαός μας, είπε, θα βασανιστεί τόσο πολύ στον πρώτο και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ώστε όσοι θα είναι ζωντανοί θα ζηλεύουν τους πεθαμένους, θα πηγαίνουν στο νεκροταφείο και θα φωνάζουν στους νεκρούς: Σηκωθείτε εσείς να ξαπλώσουμε εμείς.

Σε τέτοια λοιπόν χρόνια λοιπόν εμείς ζήσαμε και επιβιώσαμε. Οι πιο νέοι έζησαν έναν παγκόσμιο πόλεμο και οι πιο παλιοί έζησαν και τους δυο παγκοσμίους πολέμους. Όλα αυτά σε διάστημα είκοσι χρόνων.

Όταν ήμασταν παιδιά και διαβάζαμε αυτήν την προφητεία, αναρωτιόμασταν και δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε, πως είναι δυνατόν οι ζωντανοί να ζηλεύουν τους νεκρούς και πως είναι δυνατόν να θέλουν να αλλάξουν θέση με τους νεκρούς;

Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, μέχρι που τα ζήσαμε όλα αυτά.

Αδελφοί μου, εμείς οι πιο μεγάλοι ζήσαμε δυο φορές αυτές τις προφητείες, τη φρίκη ο ζωντανός να ζηλεύει τους πεθαμένους και ο καθένας που περπατά στη γη να θέλει να βρεθεί κάτω από τη γη.

Βλέπουμε τώρα, μετά από όλα όσα περάσαμε ο ένας φίλος τον άλλο φίλο, και μας φαίνεται σαν να είμαστε γέροι 1.000 ετών.

Δύσκολα αναγνωριζόμαστε… Λίγο μοιάζουμε με εκείνα τα άτομα που ήμασταν πριν είκοσι χρόνια, Όργωσε το πρόσωπο μας το άροτρο της φρίκης του πολέμου. Οδοστρωτήρες πέρασαν από πάνω μας και μας ίσιωσαν σαν φίλα από χαρτί.

Αδελφοί μου δεν κατηγορούμε κανένα, Εμείς σφάλαμε ενώπιον του Θεού. Σφάλλαμε, επειδή προσκυνήσαμε τον πολιτισμό ως θεό, και έτσι ο Θεός επέτρεψε να πέσουμε στην κόλαση και να δούμε, πως είναι να ζει κανείς χωρίς Αυτόν. Το είδαμε λοιπόν και το ζήσαμε. Γι’ αυτό το λόγο αναστημένοι τώρα θέλουμε να πιστεύουμε μόνο σ’ Αυτόν. Όλα τα υπόλοιπα εκτός από Αυτόν είναι ψέμα και θάνατος, Μόνο κοντά στον Θεό υπάρχει ζωή και δύναμη. Δόξα στο Θεό, εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Αχρίδος, «Μέσα από το παράθυρο της Φυλακής, μηνύματα στο λαό», Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη.

Αδελφοί ο Άγιος Νικόλαος μας εξηγεί μέσα από γεγονότα που έζησε στην πολυκύμαντη ζωή του, ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από τον άνθρωπο που έχασε το φόβο του Θεού. Το φόβο του Θεού χάνει όποιος καταπατάει τις εντολές του Θεού, δεν ζει σύμφωνα με τις εντολές Του, αλλά ζει σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες. Με άλλα λόγια το φόβο του Θεού τον χάνει όποιος τοποθετεί τον εαυτό του στη Θέση του Θεού.

Ποια είναι η αμοιβή του;

Η αμοιβή του μας λέγει ο Άγιος, είναι να τον καταλάβουν χιλιάδες φόβοι, φόβοι για σκιές, για φωνές, φόβοι ακόμα για το θρόισμα των φύλλων από τον αέρα. Το καλύτερο είναι για τον άνθρωπο να έχει φόβο Θεού, γιατί έχοντας φόβο Θεού ο άνθρωπος, δεν φοβάται κανέναν και τίποτα.

Ο λαός μας δόξασε τους αγωνιστές και τους ήρωες που είχανε τον φόβο του Θεού. Επίσης δόξασε τους Αγίους και όσους μαρτύρησαν για την πίστη στο Χριστό.

Είναι ώρα να κάνουμε και ΄μεις την αυτοκριτική μας. Αλήθεια που βαδίζουμε στις μέρες μας; Έχουμε φόβο Θεού; Μήπως δεν προσκυνούμε σε χειρότερο βαθμό από τους προγόνους μας τον πολιτισμό ως θεό και μοιραία ο Θεός θα επιτρέψει να πέσουμε στην κόλαση για να δούμε πως είναι να ζει κανείς χωρίς Αυτόν.

Βλέπουμε αδελφοί μου πως ο Άγιος Νικόλαος, γνώστης των προφητειών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μας εξηγεί πως μια προφητεία του που φαινόταν ακατανόητη εκείνη την εποχή, την έζησαν οι άνθρωποι των δυο παγκοσμίων πολέμων στο πετσί τους.

Ο Πατέρας του Γένους μας είναι ο μεγαλύτερος προφήτης των εσχάτων χρόνων και ένας μεγάλος αριθμός των προφητειών του έχει πραγματοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο πως θα πραγματοποιηθούν στο ερχόμενο διάστημα.

Ας αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να γνωρίζουμε τις προφητείες του, αλλά κυρίως τις Διδαχές του που είναι νάματα ζωής αιωνίου και μας οδηγούν στη μετάνοια και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως λαός του Θεού, ή αν θα παραμείνουμε αμετανόητοι, μακριά από την Αλήθεια, τρομαγμένοι και φοβισμένοι να περιμένουμε να ζήσουμε την ίδια και χειρότερη ίσως ακόμα φρίκη, όπως την έζησαν οι πρόγονοι μας, επειδή προσκύνησαν τον πολιτισμό ως θεό, γιατί ας μην γελιόμαστε, σήμερα ο κόσμος μας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε.

Ας ευχηθούμε ο Πατέρας του Γένους μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, να μας φωτίσει να αποκτήσουμε το πνεύμα της μετανοίας ενώπιον του Θεού. Το μέλλον θα δείξει αν θα μετανοήσουμε, αν θα ακούσουμε τον Πατέρα μας και αν θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν λαός του Θεού. Κύριε βοήθησε μας και ευλόγησε μας. Μη μας αφήνεις Θεέ μου και μην απομακρύνεσαι από εμάς. Δόξα στο Θεό εις τους αιώνες αμήν.

Α.Δ.

agiospatrokosmas

ΑΚΤΙΝΕΣ: O Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τις προφητείες του Αγίου Πατροκοσμά (aktines.blogspot.com)

amethystos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου