Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ _Όλοι είναι εναντίον µας: Η επιστήμη και η πολιτική~ Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ 1993 †


*Ο πόλεμος που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλος. Όλοι είναι εναντίον µας: η επιστήμη και η πολιτική.


Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά νομίζω ότι ζούμε στους τελευταίους καιρούς. Η δική µας στάση πρέπει να είναι μαρτυρική...


*Ζούμε και πάλι στην ατμόσφαιρα των πρώτων αιώνων της χριστιανικής εποχής: «Υμίν εχαρίσθη το υπέρ Χριστού, ου μόνον το εις αυτόν πιστεύειν, αλλά και το υπέρ αυτού πάσχειν» (Φιλιπ. Α΄ 29).


Αρκετές φορές χάρηκα με τη σκέψη, ότι η ζωή μου κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνέπεσε με διωγμούς κατά του Χριστιανισμού. Αυτό μου επιτρέπει να αισθανθώ καθαρότερα τον εαυτό μου ως χριστιανό, να συνειδητοποιήσω την ασύγκριτη τιμή κατά τους χρόνους μας να ακολουθώ τον Μονογενή Υιό του Πατρός στην πορεία Του προς τον Γολγοθά.


*Παντού διωγμοί, αλλά σε ποικίλες μορφές. Εν τούτοις κανέναν από αυτούς δεν μπορεί κάποιος να υπομείνη εύκολα. Είθε ο Θεός της αγάπης να λυτρώσει κάθε ψυχή από τη συμφορά να γίνει διώκτης έστω και «ενός των μικρών τούτων».


Ο Κύριος έπαθε για όλους εμάς. Τα παθήματά Του καλύπτουν όλες τις ασθένειες της ζωής μας μετά την πτώση του Αδάμ. Για να γνωρίσουμε όπως πρέπει τον Χριστό, είναι απαραίτητο να συμμετάσχουμε κι εμείς στα παθήματά Του και να βιώσουμε, αν είναι δυνατόν, το παν, όπως και Αυτός ο Ίδιος.


Έτσι και μόνο έτσι γνωρίζεται ο Χριστός – Αλήθεια, δηλαδή υπαρξιακά, όχι αφηρημένα, όχι με ψυχολογική η θεωρητική πίστη που στερείται βιωματικής πείρας.
*****
Αγίου Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ, Περί Προσευχής, Δ’ για την έμπονη προσευχή, έκδ. Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας.


ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: ~ Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ _Όλοι είναι εναντίον µας: Η επιστήμη και η πολιτική (trelogiannis.blogspot.com)


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

amethystos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου