Σάββατο 22 Μαΐου 2021

«Μάχη» Ινδίας και Pfizer: Η εταιρεία αρνείται να δώσει αποζημιώσεις από πιθανές παρενέργειες


DefenceNet Newsroominfo@defencenet.gr


Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες της ινδικής κυβέρνησης με την εταιρεία Pfizer για την έγκριση του εμβολίου της στην αχανή αυτή χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων. Αιτία η απαίτηση της Pfizer να απαλλαγεί από κάθε νομική διεκδίκηση αποζημιώσεων από βλάβη που μπορεί να προέλθει από παρενέργειες του πειραματικού της εμβολίου BNT162b2 για τον κορωνοϊό και η άρνηση της κυβέρνησης της Ινδίας να υποκύψει στις πιέσεις της Pfizer/Biontech.

Η Ινδία παραμένοντας πιστή στην βασική αρχή της δεν έχει δώσει ασυλία σε καμία φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει εμβόλια για τον κορωνοϊό σε περίπτωση που λήπτες εμβολίων υποστούν βλάβη από τις παρενέργειες.

Η Pfizer όμως είναι ανένδοτη ζητώντας πλήρη ασυλία από μελλοντικές αγωγές για αποζημιώσεις κάτι που έχει καταφέρει με άνεση τόσο στις ΗΠΑ και τη όσο και στην ΕΕ, όπου κανείς λήπτης του εμβολίου της σε μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση εξαιτίας βλαβών που έχει υποστεί από το εμβόλιό της.

Σύμφωνα με το Reuter οι δύο πλευρές εργάζονται για συμβιβαστική λύση κάποιας μορφής νομικής προστασίας στους λήπτες του εμβολίου, με την Pfizer όμως να ανθίσταται ζητώντας πλήρη ασυλία.

Η αγορά όμως της Ινδίας για την Pfizer θεωρείται σημαντική, αλλά και για την ινδική κυβέρνηση η συμφωνία θεωρείται κρίσιμη καθώς ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων ανέρχεται στις 250.000 και σύμφωνα με ανακοινώσεις το 98% του πληθυσμού είναι απροστάτευτο έναντι μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους για την επίλυση του θέματος, όπως αναφέρουν τα ινδικά ΜΜΕ. Όπως όμως σημειώνεται είναι άγνωστο πότε θα λυθεί το πρόβλημα καθώς η Pfizer φαίνεται αδιάλλακτη στο θέμα των αποζημιώσεων, φοβούμενη ότι η τεράστια ινδική αγοράς μπορεί να γίνει πηγή χιλιάδων αγωγών από βλάβες λόγω παρενεργειών και τα ινδικά δικαστήρια να είναι απασχολημένα με τις αγωγές αυτές 24 ώρες το 24ωρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου