Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Στα Σκόπια υπάρχει μεγάλη ελληνική μειονότητα!



Ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος και μέλος της συντονιστικής των συλλαλητηρίων, μιλά για την υπεράσπιση της Iστορίας και την προσπάθεια «φίμωσης» των πολιτών

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Στην αποκάλυψη ότι «στα Σκόπια υπάρχει μεγάλη ελληνική μειονότητα» προχωρεί μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος, διευθυντικό στέλεχος του Βεργίνα TV και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο κ. Καλόγηρος καταγγέλλει τη «μουγκαμάρα» των καναλιών για το συλλαλητήριο και τονίζει ότι ο κόσμος που συμμετείχε ξεπέρασε τις 500.000.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του συλλαλητηρίου και πώς προχώρησε η οργάνωσή του;
Η ιδέα γεννήθηκε αυθόρμητα, σε μια ομάδα ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων οι κ. Οθωνας Ιακωβίδης και Μιχάλης Πατσίκας. Στην ομάδα αυτή εντάχθηκα και εγώ λίγο αργότερα με έναν κοινό κρίκο την αγάπη για τη Μακεδονία μας και την Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε αυτό που πιστεύουν όλοι οι Ελληνες: πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Η Ιστορία δεν χαρίζεται. Η Ιστορία δεν παραχωρείται ούτε ξαναγράφεται. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μέγας στρατηλάτης, ήταν Μακεδόνας Ελληνας.
Πώς σχολιάζετε την επιλογή της δημόσιας τηλεόρασης και των ιδιωτικών καναλιών να μη μεταδώσουν ζωντανά το συλλαλητήριο;
Πιστεύω ότι είχε πέσει το σύνθημα με το κωδικό όνομα «μουγκαμάρα» τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική τηλεόραση. Είναι πασιφανές ποιους εξυπηρετούσε η αποσιώπηση του συλλαλητηρίου και επιπλέον είναι απαράδεκτο, ειδικά η κρατική τηλεόραση, που χρηματοδοτείται από τον ελληνικό λαό, με εκατοντάδες εκατομμύρια προϋπολογισμού σε ετήσια βάση και με χιλιάδες άτομα προσωπικό, να μην έχει ούτε μια κάμερα για να καλύψει ένα τέτοιο γεγονός. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός τόσο με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο όσο και μετά, μέσα από το διαδίκτυο, ταπείνωσε και εξευτέλισε τη δημόσια τηλεόραση και όλους όσοι κινήθηκαν στο ίδιο δόγμα ενημέρωσης.
Δεχτήκατε κάποια άμεση ή έμμεση απειλή προκειμένου να ματαιωθεί το συλλαλητήριο;
Αμεση απειλή δεν δέχτηκα, όμως κάποιοι «γνωστοί» μού μετέφεραν την πεποίθησή τους ότι το συλλαλητήριο θα ήταν μια σκέτη αποτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου και πως, αν γινόταν κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα σήμαινε και το τέλος των προσπαθειών του λαού για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.
Πολύς λόγος έγινε για το μέγεθος του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε;
Οταν βλέπεις μια λαοθάλασσα, η οποία ξεκινούσε από το παλιό λιμάνι της πόλης, πολύ πριν την Αριστοτέλους, και έφτανε έως και μετά το Μέγαρο Μουσικής, κατανοείς εύκολα το τεράστιο μέγεθος της συγκέντρωσης. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν υπεύθυνοι για να αραιώνουν -όπως συνήθως γίνεται στις πολιτικές συγκεντρώσεις- τους παρευρισκομένους και από τη στιγμή που καθένας διαπιστώνει εύκολα πως ο ένας πολίτης στεκόταν δίπλα στον άλλον, γίνεται αντιληπτό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργανωτικής μας επιτροπής οι συγκεντρωμένοι υπερέβησαν κατά πολύ τις 500.000. Κάποια ξένα μέσα κάνουν λόγο για 700.000 μέχρι και 800.000 άτομα. Εγώ θα αρκεστώ σε μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι δηλαδή οι παρευρισκόμενοι στο συλλαλητήριο ήταν σίγουρα 500.000.
Στην ομιλία σας κάνατε λόγο για ελληνική μειονότητα στα Σκόπια. Πόσο πολυπληθής εκτιμάτε ότι είναι και πού βρίσκεται κατά κύριο λόγο;
Πράγματι, για πρώτη φορά σε ένα ακροατήριο τουλάχιστον 500.000 ατόμων ακούστηκε η πραγματική εικόνα για τους Ελληνες των Σκοπίων. Οπως όλοι γνωρίζουμε, στα Σκόπια υπάρχουν περίπου 1.300.000 χριστιανοί και η πλειονότητά τους βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κρατιδίου των Σκοπίων. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είναι βλαχόφωνοι και κατά συνέπεια Ελληνες. Είναι γνωστό ότι μετά τη δημιουργία της τότε Γιουγκοσλαβίας εγκλωβίστηκαν στο νέο κρατίδιο των Σκοπίων εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής πολίτες. Δυστυχώς, μέχρι πριν από λίγο καιρό, πλην εξαιρέσεων (όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κυρία Τσουδερού) κανείς δεν μιλούσε για τους βλαχόφωνους των Σκοπίων. Εχω ζητήσει από την ελληνική Πολιτεία με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κοινοποιημένη στον πρωθυπουργό και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια και να εκδοθούν ελληνικά διαβατήρια σε όλη την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων. Σημειωτέον ότι οι Βούλγαροι τα τελευταία χρόνια, ασκώντας έξυπνη εξωτερική πολιτική, έχουν εκδώσει περισσότερα από 200.000 διαβατήρια στους χριστιανούς των Σκοπίων.
«Βαρντάρσκα» χωρισμένη σε καντόνια
Η συντονιστική επιτροπή ποιο όνομα προτείνει για τη γειτονική μας χώρα;
Η συντονιστική επιτροπή δεν αποφάσισε και δεν πρότεινε κάποιο όνομα. Δεν παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία. Εγώ, όμως, προσωπικά, έχω προτείνει την ονομασία «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βαρντάρσκα» χωρισμένη σε δύο ή τρία καντόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί εντός των Σκοπίων το καντόνι για την ελληνική μειονότητα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό;
Για την ώρα ετοιμάζουμε το συλλαλητήριο της Αθήνας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προχωρήσουμε και σε νέες κινητοποιήσεις. Εγώ, προσωπικά, θέλω να τονίσω ότι πρέπει επιτέλους η ελληνική Πολιτεία να αλλάξει το δόγμα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και από το «Δεν παραχωρώ, αλλά και δεν διεκδικώ τίποτα» να περάσουμε στο «δεν παραχωρώ, αλλά διεκδικώ» την προστασία της ελληνικής μειονότητας, όπου και αν αυτή βρίσκεται.

dimokratianews

Η πύλη του Ρωμανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου