Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το τίμημα της Ύβρεως


furies-erinyes-nemesis6x5752

Tου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου


Ταλαίπωρε Νεοέλληνα! Διακόσια χρόνια τώρα, παλεύεις να γίνεις Ευρω-πέος! Να μοιάσεις και εσύ, επιτέλους, στα «πολιτισμένα» έθνη της Εσπερίας! Να γευθείς τον «Διαφωτισμό» τους και τα μεγάλα τους επιτεύγματα! Και κάθε φορά, βρίσκεσαι εσύ, μπροστά από το «ταμείο», για να πληρώσεις την αδικαίωτη μικροκαυχία της ύβρεως! Να θέλεις να γίνεις νεοβάρβαρος, όπως αυτοί! Ενώ, θα ήταν η ύψιστη τιμή, να είσαι απλά και μόνο, ο αληθινός εαυτός σου!


Ταλαίπωρε, σχιζοφρενή Νεοέλληνα! Σε βρήκαν με την φουστανέλα και με την βράκα και πριν το καταλάβεις, μέσα σε λίγα χρόνια, σου φόρεσαν φράγκικα παντελόνια και σε τύλιξαν και από πάνω, με μια αρχαία χλαμύδα! Σε χτύπησαν στην πλάτη και σου είπαν, ότι από εδώ και εμπρός, εσύ είσαι «Έλληνας» (λες και δεν ήσουν!) και πως δεν πρέπει να λες, πως είσαι «Ρωμιός», ή «Γραικός». Πως το μεσαιωνικό ένδοξο


κράτος σου, το Βυζαντινό, είναι σκοταδισμός και οπισθοδρόμηση. Πως η ορθόδοξη πίστη σου, είναι μια προκατάληψη, μια δεισιδαιμονία και πως ο νέος σου θεός, λέγεται διαφωτισμός. Πως είσαι κατευθείαν απόγονος του Λεωνίδα, του Περικλή και του Αγησίλαου, αλλά θα πρέπει να ξεχάσεις οπωσδήποτε τον Ηράκλειο, τον Νικηφόρο Φωκά, τον Ιωάννη Δούκα Βατάτζη και τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο! Και εσύ δέχθηκες να ξεχάσεις τις ένδοξες γενιές των πατέρων σου, (που τους φθονούσαν Λατίνοι και Φράγκοι), για να προσδεθείς αφύσικα στις γενιές των παππούδων σου, επειδή οι ξένοι τους θαύμαζαν και δεν αποτελούσαν για εκείνους κίνδυνο. Διότι ο Ρωμιός, προβάλλει ιστορικές «διεκδικήσεις» και έχει πρόσφατες μνήμες, που μετρούν από 600 έως και πριν από 90 χρόνια και καλό είναι για αυτούς, να μην υπάρχει. Έτσι, υπολογιστικά, φρόντισαν να δώσουν και στην Βλαχία το όνομα του μεσαιωνικού κράτους σου και να την πουν Ρουμανία! Έτσι, συστηματικά, μέσω της υποτελούς ηγετικής πολιτικής τάξης, αναθεώρησαν την ιστορία και δημιούργησαν γενιές παραμορφωμένων, πειθήνιων και ανιστόρητων Νεοελλήνων!


Εσύ, όμως, που ήσουν η φυσική συνέχεια του χρόνου, δεν κατάφερες ποτέ να μοιάσεις στους παππούδες σου, όσο και αν απαρνήθηκες τους πατέρες σου. Όσο και αν προσπάθησες να ξεριζώσεις τις μνήμες σου! Γιατί, πως θα μπορούσες άραγε, να υπερπηδήξεις 20 αιώνες, από τους οποίους οι τέσσερις σε μαύρη σκλαβιά; Έτσι, ο θαυμασμός των ξένων για αυτούς και η περιφρόνηση τους για σένα, εξαιτίας της δικής σου αδυναμίας να συγκριθείς μαζί τους και να τους μοιάσεις, σε έκαναν σταδιακά, ένα βαθιά συμπλεγματικό και με χαμηλή αυτοεκτίμηση λαό. Μισείς αυτό το κράτος, που το νιώθεις, πως δεν είναι δικό σου, αλλά δεν έχεις τον αυτοσεβασμό που χρειάζεται, ώστε να το αλλάξεις! Σου είπαν, πως δεν είσαι ικανός και άξιος για τίποτα. Και ας διαπρέπεις στο εξωτερικό. Σου είπαν, πως για όλα φταις εσύ, γιατί είσαι απροσάρμοστος στις διδαχές του ευγενούς διαφωτισμού των Άουσβιτς και των Νταχάου (και φταις για πολλά, αλλά όχι για όλα. Κυρίως δε για την επιπολαιότητα και την ευπιστία σου. Έλληνες αεί παίδες). Η χώρα σου, δεν είναι η μάνα του πολιτισμένου κόσμου, ούτε καν η γενέτειρα της Δημοκρατίας (Χέρτσογκ), αλλά μια «Ψωροκώσταινα» ψωριασμένων πνευμάτων και φτωχοδιάβολων, τεμπέληδων και καταφερτζήδων, που θυμώνουν τους έντιμους και ηθικούς υπουργούς των Οικονομικών της ΕΕ (Νταϊσελμπλουμ-μπλουμ)!


Και σε έπεισαν! Ποιον;; Εσένα, ταλαίπωρε μου Νεοέλληνα, που είσαι ένας έκπτωτος πρίγκηπας! Ο ξεπεσμένος κληρονόμος ενός πνεύματος μεγάλου και οικουμενικού, που φρόντισαν να το ξεχάσεις! Τώρα δεν είσαι πλέον, ούτε Ρωμιός, αλλά δεν είσαι ούτε και «Ελληνας». Είσαι μια διχασμένη προσωπικότητα. Ένα σώμα με δύο ψυχές, με δύο βουλές. Κανείς δε σου μίλησε για τη σύνθεση των ψυχών σου. Σου είπαν, πως μπορείς να επιδιώξεις να γίνεις Ευρω-πέος! Όμως ούτε και αυτό, απ΄ότι φαίνεται, μπορείς να καταφέρεις! Όσο και αν πληρώνεις και θα πληρώσεις ακόμη ακριβά, το τίμημα της ύβρεως, απέναντι στην ιστορία σου!

Σαν το αηδόνι, που επειδή θέλησε να μπει στο σινάφι των κοράκων και των καρακαξών, τιμωρείται τελικά, με το να χάσει το γλυκό κελάηδημα του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου