Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«Σήμερα είναι Κυριακή»: Η αρχαία τραγωδία



Το αρχαιοελληνικό θέατρο ως εκδίπλωση του θρησκευτικού “τέμπλου” του απλού ανθρώπου εκείνου του καιρού – με σκοπό την παίδευσή του σε ένα διαρκώς πληρέστερο ήθος.
Η απουσία της “έκστασης” από τη σύγχρονη αστική ζωή – αλλά και η παρουσία της (με φωτεινό, τώρα, περιεχόμενο) μέσα στο εκκλησιατικό λατρευτικό βίωμα.
Το παράδειγμα των «Βακχών». Ο Ευριπίδης ως ένας ποιητής που εξέλαβε την υπόστασή του στα σοβαρά. Ο προβληματισμός του πάνω στο τρίπτυχο Πρώτη Αιτία - κόσμος - άνθρωπος. Η εμβάθυνση της σκέψης του πάνω στην ύπαρξη του Θεού. Η συνειδητοποίηση του «ορίου» στις κατανοήσεις του.
Η κριτική του μεταφυσικού πλαισίου της εποχής του ως ανάδειξη τού (αρχαιοελληνικού) αιτήματος για υπέρβασή αυτού του πλαισίου. Η προλείανση, εν τέλει, του εδάφους – μέσω του έργου αυτού του μεγάλου τραγωδού –  για τη συνάντηση με τον Χριστιανισμό.
Ο φιλόλογος Κώστας Γανωτής διεξάγει μια συναρπαστική συζήτηση με τον Βασίλη Ξυδιά, μέσα στα πλαίσια της εκπομπής «Σήμερα είναι Κυριακή», που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΤ1 κατά την περίοδο 1989-90.
πηγή: Aντίφωνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου