Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Καταργήσεις σχολικών μονάδων και οργανικών θέσεων – Αλλαγές στο Λύκειο

πηγή: Ελευθεροτυπία, 16/10/2011
Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ 1.000 ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ 2.000 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Εφιαλτικό τοπίο στα γυμνάσια και τα λύκεια
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Τη στιγμή που η οικονομική εξαθλίωση χτυπά της οικογένειες χιλιάδων μαθητών, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και νέα «χτυπήματα» στο δημόσιο σχολείο. Ετσι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προτίθεται να συγχωνεύσει ή να καταργήσει πάνω από 1.000 σχολικές μονάδες, στην πλειονότητά τους Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και Σχολές (ΕΠΑΣ). Αμεσο κίνδυνο διατρέχουν τα συστεγαζόμενα και τα «μικρά» σχολεία. Αυτά δηλαδή που έχουν επτά έως οκτώ τμήματα, τα εσπερινά και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ενώ όσα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια αναμένεται να καταργηθούν για να εξοικονομηθούν τα ενοίκια...

Η νέα «επιχείριση Καλλικράτης» θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, να καταργηθούν πάνω από 2.000 οργανικές θέσεις, οι οποίες θα προστεθούν στις 4.000 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ωράριο όπως για π.χ. καθηγητές πληροφορικής, γαλλικών, γερμανικών, γυμναστές, τεχνολόγοι κ.λπ.
Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας αυξάνει το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά μέσον όρο δύο ώρες την εβδομάδα. Θα προστεθούν δηλαδή στις 21 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως που κάνουν τώρα οι πρωτοδιόριστοι και τις 16 αυτοί που έχουν εμπειρία.
«Υπολογίζεται ότι στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τον Ιούνιο του 2012, θα έχουν βγει στην εφεδρεία χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αφού αναμένεται να έχουν καταργηθεί 8.000-10.000 οργανικές θέσεις», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΛΜΕ.
Παράλληλα προωθείται η μετακίνηση των εκπαιδευτικών που θεωρείται ότι είναι υπεράριθμοι σε άλλα σχολεία της ίδιας περιοχής, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να μετακινούνται και από νομό σε νομό.
Σε όλα αυτά προστίθενται και οι δραματικές μειώσεις των αποδοχών τους. Οπως λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Κομνηνός Μαντάς, «στις ήδη χαμηλές περικοπές προστίθεται περικοπή που ξεπερνά το 40%, έτσι ώστε ο μισθός του πρωτοδιόριστου να κατέβει στα 660 ευρώ και αν είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ μόλις στα 577 ευρώ».
Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ πρώτη φορά συμφώνησαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ να κατεβάσουν εισήγηση για απεργία διαρκείας από τις 20 Οκτωβρίου και μετά.
Αν και οι πιθανότητες να περάσει η εισήγηση δεν είναι μεγάλες, ωστόσο έχει σημασία ότι την πρόταση κατέθεσε πρώτη η φιλοκυβερνητική ΠΑΣΚ.
«Για μας οι μειώσεις και γενικότερα αυτά που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αποτελούν "κόκκινη γραμμή"» λέει ο πρόεδρος των δασκάλων. «Παρά την εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, θα επιμείνουμε ώς το τέλος στην πρότασή μας, γιατί απλά δεν έχουμε να χάσουμε πλέον παρά μόνον τις «αλυσίδες» μας...".
Και ενώ η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, το υπουργείο Παιδείας προωθεί με γοργούς ρυθμούς, αλλά χωρίς διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τις αλλαγές στα λύκεια και κυρίως στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων. Παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες έχει γνωστοποιήσει τις βασικές αρχές του νέου συστήματος που θα ισχύσει από το 2013, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ούτε η τεχνική ούτε η νομική επεξεργασία του τελικού κειμένου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ δεν θα εισάγονται σε σχολές, αλλά θα συνεχισθεί η εισαγωγή σε τμήματα. Πάντως, τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τα μαθήματα και θα θέτουν συντελεστές βαρύτητας. Κομβικό αλλά άλυτο μέχρι στιγμής είναι το πρόβλημα αν θα υπολογίζονται για την εισαγωγή ή όχι οι βαθμοί του υποψηφίου στις τρεις τάξεις του λυκείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου