Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Μη θυμώνεις


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Δεν θυμώνουμε όταν δεν περιμένουμε τίποτε από κανένα. Μπορούμε να μην περιμένουμε τίποτε από κανένα; Τι σημαίνει δεν περιμένω τίποτε από κανένα;Ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος θεωρούσε ως αρετή το να απέχουμε από οτιδήποτε δεσμεύει την ελευθερία μας.
Το ρητό των στωικών είναι το "ανέχου και απέχου".Οι στωικοί πρεσβεύουν ότι δεν πρέπει να ταυτίζει κανείς τα ξένα πράγματα με τα δικά του. Ξένα θεωρούνται αυτά που δεν είναι στη δύναμή μας. Δεν πρέπει να λυπούμαστε αν δεν αλλάζουν κι αν δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι.Πολλά βάσανα προέρχονται από αυτήν την σύγχυση.
Ο Επίκτητος μας λέει να μη θυμώνουμε για κανένα.Η συμβουλή του είναι "να μη δίνεις σημασία σ΄ αυτό", μια θαυματουργική συμβουλή.Για μας τους ορθοδόξους χριστιανούς υπάρχει κάτι πιο βαθύ από τη διάκριση των πραγμάτων σε δικά μας και ξένα. Είναι η αναζήτηση του Θεού.Για μας η ζωή είναι αναζήτηση του Θεού. Για τον ορθόδοξο χριστιανό η διάκριση είναι με κριτήριο την παρουσία του Θεού. Το να μη δίνουμε σημασία σε κάτι δικό μας ή ξένο σημαίνει ότι δεν είναι ο Θεός εκεί. Δε δίνουμε σημασία σε κάτι, αν δεν είναι ο Θεός εκεί.
Δεν περιμένω τίποτα θα πει δε βάζω καρδιά σε τίποτα. Δεν μπάζω τους λογισμούς της διάνοιας στην καρδιά μου, για να σκοτίσουν το νου μου.Αφήνω τη λογική να είναι λογική. Λογική είναι να ξέρεις π.χ. τι χρωστάς στο κράτος που ολοένα ζητάει φόρους. Δεν βάζω καρδιά στα πράγματα σημαίνει δεν αφήνω τη λογική να είναι ζωντανό αίσθημα γιατί θα με φθείρει. Για μας όλα είναι φθορά, αν δεν είναι ο Θεός εκεί. Ο Θεός δεν είναι στη λογική. Ο Θεός υπερβαίνει τη λογική.Όλα εκτός απ΄ το Θεό είναι φθορά.
Δεν περιμένω τίποτε από κανένα γιατί δεν είναι ο Θεός εκεί.Και δεν θυμώνω με κανένα. Η ζωή μου είναι αναζήτηση του Θεού.Δεν κυνηγάς πράγματα, λέει ο ποιητής*. Ό,τι σου φέρνει ο Θεός πρέπει να το δεις με αγάπη και σεβασμό και με ευγνωμοσύνη. Ό,τι σου φέρνει ο Θεός είναι μυστικό. Θα περιμένεις την κάθε στιγμή να ανοίγει σαν λουλούδι και θα το βλέπεις με αγάπη.Όταν βλέπεις τα πράγματα έτσι δε βλέπω πως θα βρεις προβλήματα και αμφιβολίες για πράγματα.
http://moschoblog.blogspot.com/2011/10/blog-post_9003.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου