Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Κίνδυνοι του εμβολίου COVID-19

 


 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sputnik_V_Vaccine_Representation.jpg

By ROMEO F. QUIJANO, M.D.
Professor (Ret.)
Department of Pharmacology and Toxicology
College of Medicine, University of the Philippines Manila

Το εμβόλιο COVID-19 (SARS-Cov-2) είναι γεμάτο κινδύνους; 

Αυτό πρέπει να είναι το προφανές, ορθολογικό συμπέρασμα όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει αντικειμενικά τις διαθέσιμες επιστημονικές και άλλες σχετικές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Υπάρχουν πολλά πραγματικά σήματα κινδύνου που είναι εύκολα αντιληπτά.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS-1 2002-2003, χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να προετοιμαστεί ένα εμβόλιο για ανθρώπινη δοκιμή σε κλινικές δοκιμές, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν είχαν ακόμη επιλυθεί. Αυτό ήταν ήδη πολύ γρήγορο σε σύγκριση με τον συνηθισμένο χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι προ-κλινικές δοκιμές ή οι μελέτες σε ζώα προτού ξεκινήσει οποιοσδήποτε ηθικός πειραματισμός σε ανθρώπους ή κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, για τα υποψήφια εμβόλια Covid-19, οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν μόλις πέντε μήνες μετά την εμφάνιση του SARS-Cov-2, παρακάμπτοντας τις απαραίτητες προ-κλινικές μελέτες που συνήθως απαιτούνται και αγνοώντας τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στην προηγούμενη απόπειρα βιασύνης ενός εμβολίου SARS-1 ( που τελικά απορρίφθηκε).

Μια σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια στην ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου ότι το εμβόλιο θα μπορούσε πράγματι να ''ενισχύσει'' την παθογένεια του ιού ή να τον κάνει πιο επιθετικό πιθανώς λόγω της αύξησης που εξαρτάται από αντισώματα (ADE), όπως συνέβη με την προηγούμενη μελέτες για δοκιμαστικά εμβόλια σε ζώα. 

Εάν αυτό συμβεί σε μια μεγάλη ανθρώπινη δοκιμή, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. (1,2,3,4) Αυτή η σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν μπορεί καν να εντοπιστεί από μια κλινική δοκιμή, ιδίως σε κλινικές δοκιμές με υψηλές προκαταλήψεις που είναι γεμάτες με συγκρούσεις συμφερόντων στις οποίες εμπλέκονται εταιρείες εμβολίων. Ακόμα και όταν εντοπίζεται ένα σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν, αυτό συνήθως κρύβεται κάτω από το χαλί.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της αρχικής κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna έδειξαν ότι τρία από τα 15 πειραματικά άτομα σε ομάδα υψηλών δόσεων υπέστησαν σοβαρές και ιατρικά σημαντικές παρενέργειες. Η Moderna, ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο ήταν ''γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό'', το οποίο ανέφεραν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των εταιρειών, καλύπτοντας τον πραγματικό κίνδυνο από το εμβόλιο. (5,6,7,8) ανήθικη συμπεριφορά, η Moderna χρησιμοποίησε ακόμη και έναν εθελοντή παραλήπτη εμβολίου, τον Ian Haydon, για να εμφανιστεί σε πολλές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης που προωθούν το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 της Moderna. 

Η Moderna ενθάρρυνε τον Haydon να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να εξαπατήσει το κοινό και τους μετόχους της. Λιγότερο από 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό, ο Χάιντον υπέφερε από μυϊκούς πόνους, έμετο, εμφάνισε πυρετό 103,2 βαθμών F και είχε χάσει τη συνείδησή του. 

Το εμβόλιο, που προωθήθηκε από τον Δρ Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, και χρηματοδοτήθηκε από τον Bill Gates, χρησιμοποίησε μια πειραματική τεχνολογία mRNA που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε την ταχεία ανάπτυξη, παραιτώντας τις συνήθεις προ-κλινικές και μελέτες σε ζώα.

Το γεγονός ότι μια εντελώς νέα τεχνολογία εμβολίου RNA που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν στον άνθρωπο είναι ένα σήμα κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοηθεί. 

Αρκετοί από τους υποψηφίους των ΗΠΑ (Moderna, Pfizer / BioNTech και Arcturus Therapeutics) χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί ποτέ πριν. Το εξωγενές συνθετικό mRNA είναι εγγενώς ανοσοδιεγερτικό, και αυτό το χαρακτηριστικό του mRNA θα μπορούσε να είναι ευεργετικό ή επιβλαβές. 

Μπορεί να παρέχει ανοσοενισχυτική δράση και μπορεί να αναστέλλει την έκφραση αντιγόνου και να επηρεάζει αρνητικά την ανοσοαπόκριση. Οι παράδοξες επιδράσεις της έμφυτης ανοσοδιέγερσης σε διαφορετικές μορφές εμβολίων mRNA δεν είναι πλήρως κατανοητές. Πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τοπική και συστημική φλεγμονήβιοκατανομή και επιμονή εκφρασμένου ανοσογόνουδιέγερση αυτοαντιδραστικών αντισωμάτων και πιθανές τοξικές επιδράσεις μη φυσικών νουκλεοτιδίων και συστατικών του συστήματος παροχής. 

Ένα εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ισχυρές αποκρίσεις ιντερφερόνης τύπου Ι, οι οποίες έχουν συσχετιστεί όχι μόνο με φλεγμονή αλλά και ενδεχομένως με αυτοανοσία. Ένα άλλο πιθανό ζήτημα ασφάλειας θα μπορούσε να προκύψει από το εξωκυτταρικό RNA το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διαπερατότητα των στενά συσκευασμένων ενδοθηλιακών κυττάρων και μπορεί να προάγει την πήξη του αίματος και τον σχηματισμό παθολογικών θρόμβων. (10)

Ένας άλλος κίνδυνος εμβολίων mRNA είναι η χρήση ''συστημάτων φορέα'' βιοτεχνολογίας που περιλαμβάνουν νανοσωματίδια λιπιδίων (LNPs). 

Τα LNPs ''ενθυλακώνουν τα mRNA κατασκευάσματα για να τα προστατεύσουν από την αποδόμηση και να προωθήσουν την κυτταρική πρόσληψη'', και επιπλέον, αναζωογονώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα σκευάσματα LNP στα τρία εμβόλια mRNA Covid-19 είναι επίσης ''PEGylated'', που σημαίνει ότι τα νανοσωματίδια του εμβολίου είναι επικαλυμμένα με ένα συνθετικό, μη βιοαποικοδομήσιμο και όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενο πολυμερές που ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). 

Τα LNPs θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: ανοσολογικές αντιδράσειςαντιδράσεις έγχυσης,  συμπληρωματικές αντιδράσεις, αντιδράσεις οψήματος, αντιδράσεις αντισωμάτων ή αντιδράσεις στην PEG από ορισμένα λιπίδια ή PEG που σχετίζονται διαφορετικά με το LNP, καθώς και ανεπιθύμητες αντιδράσεις εντός ηπατικών οδών ή υποβάθμιση του mRNA ή του LNP, οποιοδήποτε από τα οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα. 

Επιπλέον, η PEG μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά νευροψυχιατρικά συμπτώματα σε απογόνους, όπως αλλαγές στη διάθεση, οργή, φοβίες και παράνοια. Οι ερευνητές που κάποτε υπέθεταν ότι το πολυμερές ήταν σε μεγάλο βαθμό «αδρανές» τώρα αμφισβητούν τη βιοσυμβατότητά του και προειδοποιούν για την προώθηση των όγκων στην ανάπτυξη όγκων και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνουν «πιθανώς ανεγνωρισμένη» απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία. 

Αυτό είναι μια σημαντική ανησυχία από μια μελέτη των ΗΠΑ το 2016 ανιχνεύσιμα και μερικές φορές υψηλά επίπεδα αντισωμάτων αντι-PEG  (συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων IgM πρώτης γραμμής άμυνας και αντισωμάτων IgG μεταγενέστερου σταδίου) σε περίπου 72% σύγχρονων ανθρώπινων δειγμάτων και περίπου 56% ιστορικών δειγμάτων από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990. 

Οι κατασκευαστές εμβολίων γενετικά τροποποιημένων αδενοϊικών φορέων COVID-19 που υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές (Johnson & JohnsonOxford και CanSino) χρησιμοποιούν επίσης το PEG ως φθηνό πρόσθετο για την αποθήκευση εμβολίων. Εάν ένα από τα PEGylated mRNA εμβόλια για το Covid-19 αποκτήσει έγκριση, η αυξημένη έκθεση σε PEG θα είναι άνευ προηγουμένου και δυνητικά καταστροφική. (11,12)

Όπως τα εμβόλια mRNA, τα εμβόλια αδενοϊικού φορέα COVID-19 είναι ακόμη πειραματικά και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε μαζικό εμβολιασμό για μολυσματικές ασθένειες. Δεδομένου του ιστορικού κακής καταγραφής ασφάλειας πολλών εμβολίων, ο κίνδυνος απρόβλεπτων και δυνητικά καταστροφικών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι εξαιρετικά ανησυχητικός.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων κινδύνων, τα εμβόλια που λαμβάνονται με φορέα ιού θα μπορούσαν να υποστούν ανασυνδυασμό με φυσικούς ιούς και να παράγουν υβριδικούς ιούς που θα μπορούσαν να έχουν ανεπιθύμητες ιδιότητες που επηρεάζουν τη μετάδοση ή την λοιμογόνο δράση. Οι πολυάριθμες μεταβλητές που επηρεάζουν την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ανασυνδυασμός και τα πιθανά αποτελέσματα του ανασυνδυασμού είναι πρακτικά αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια τα υπάρχοντα εργαλεία και γνώσεις. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, είναι πραγματικοί, όπως φαίνεται από την εμφάνιση μεταλλαγμένων τύπων ιών, αυξημένης παθογένειας και απροσδόκητων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου) μετά από μαζικές εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού και προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ανάπτυξης χιμαιρικών εμβολίων χρησιμοποιώντας τεχνολογία γενετικής μηχανικής.

Τα γενετικά τροποποιημένα εμβόλια φέρουν σημαντικό απρόβλεπτο και έναν μεγάλο αριθμό εγγενών επιβλαβών πιθανών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων ανεπιθύμητων  παρενεργειών σε σχέση με τα στοχευμένα ή μη στοχευμένα άτομα. Πιθανές ανεπιθύμητες ανοσολογικές επιδράσεις περιλαμβάνουν απροσδόκητη ανοσοπαθολογική αντίδραση, αυτοάνοση αντίδραση, μακροχρόνια ανοχή, επίμονη λοίμωξη και λανθάνουσες λοιμώξεις

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μεταφοράς ή ανασυνδυασμού γενετικού υλικού από γενετικά τροποποιημένους ιούς ή εμβόλια ιού GE-φορέων στα στοχευμένα μεμονωμένα κύτταρα γενετικών γραμμών. 

Μπορεί επίσης να υποβληθεί σε χρωμοσωμική ολοκλήρωση ή παρεμβολή μεταλλαξογένεσης, οδηγώντας σε τυχαίες εισαγωγές δομών εμβολίου σε κυτταρικά γονιδιώματα ξενιστές, με αποτέλεσμα μεταβολές της γονιδιακής έκφρασης ή ενεργοποίηση κυτταρικών ογκογόνων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα πρόκλησης όγκων. Ακόμη και μικρές γενετικές αλλαγές ή διαφορές μεταξύ των ιών μπορεί να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές στις ικανότητες μετάδοσης, στις προτιμήσεις του ξενιστή και στην λοιμογόνο δράση. 

Οι νέοι, υβριδικοί απόγονοι ιών που προκύπτουν από τέτοια γεγονότα μπορεί να έχουν εντελώς απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Η αναστροφή του ιού, για παράδειγμα, τεκμηριώθηκε όταν ένα ζωντανό ανασυνδυασμένο εμβόλιο του ιού της γλυκοπρωτεΐνης δαμαλίτιδας - λύσσας που παρασκευάστηκε για άγρια ​​ρακούν και αλεπούδες μόλυνε μια έγκυο γυναίκα ηλικίας 28 ετών. (13) Η αναστροφή της ιογενούς τεκμηρίωσης τεκμηριώθηκε επίσης όταν ο ανασυνδυασμός μεταξύ εμπορικών εμβολίων ιών λαρυγγοτραχειίτιδας (ILTV) στα πουλερικά είχε ως αποτέλεσμα μολυσματικούς ανασυνδυασμένους ιούς που προκάλεσαν σοβαρή ασθένεια και που εμφανίστηκαν ως τα κυρίαρχα στελέχη πεδίου σε σημαντικές περιοχές παραγωγής πουλερικών στην Αυστραλία. (14)

Οι κίνδυνοι ανασυνδυασμού τέθηκαν πράγματι νωρίτερα σε μια συνεδρίαση που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2003, όπου οι ρυθμιστικές αρχές που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τον Καναδά έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικά με τον ανασυνδυασμό: 

''με έναν κυκλοφορούντα ή επανενεργοποιημένο λανθάνοντα ιό θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει ένα πιο παθογόνο στέλεχος… Ο κίνδυνος ανασυνδυασμού θα πρέπει να μελετηθεί εάν είναι δυνατόν σε ένα μη κλινικό μοντέλο, αλλά θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σε σχέδια κλινικών μελετών. " 

Αυτό περιλαμβανόταν μεταξύ των ''συστάσεων προς την ΠΟΥ και των προτεραιοτήτων για μελλοντική εργασία'' ως ένα από τα πολλά ''ζητήματα ζωτικής σημασίας που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω''. (15) Προφανώς, ωστόσο, η ΠΟΥ, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία εμβολίων δεν έλαβαν ποτέ σοβαρά υπόψη τη σύσταση αυτή. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ιστορίας της ταχείας  έγκρισης του ΠΟΥ για πολλά τέτοια εμβόλια με εμβολιασμό ζωντανών ιών χωρίς τις απαραίτητες και ενδελεχείς μελέτες ασφάλειας, που έγιναν ιδιαίτερα σχετικά με την τρέχουσα τρελή προσπάθεια για ένα εμβόλιο COVID-19.

Υπάρχει επίσης μια ανησυχία ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να έχουν ήδη ανοσία στον αδενοϊό που μεταφέρει το γονίδιο κοροναϊού στο σώμα, καθώς οι αδενοϊοί κυκλοφορούν μέσω του ανθρώπινου πληθυσμού καθιστώντας το εμβόλιο αναποτελεσματικό. (16) 

Δεδομένα σχετικά με την αρχική κλινική δοκιμή του εμβολίου αδενοϊικού φορέα COVID-19 που έγινε από την CanSino Biologics της Κίνας που δημοσιεύθηκε στο Lancet έδειξαν ότι στην υψηλότερη από τις τρεις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, ο αριθμός των παρενεργειών ήταν υψηλός - 75% των ατόμων στην ομάδα με τις υψηλότερες δόσεις ανέφεραν τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι παρενέργειες περιελάμβαναν πυρετό - πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, κόπωση, μεταξύ άλλων. 

Δέκα εθελοντές (9% της συνολικής ομάδας μελέτης) είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3, που ορίστηκαν ως ''σοβαρά και ιατρικά σημαντικά συμπτώματα'', έξι (17%) στην ομάδα υψηλότερης δόσης και δύο (6%) ο καθένας στην χαμηλή και μέση δόση ομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μία δόση του εμβολίου, που δοκιμάστηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα, φάνηκε να προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση σε ορισμένα άτομα. Αλλά περίπου οι μισοί από τους εθελοντές - άτομα που είχαν ήδη ανοσία στη ραχοκοκαλιά του εμβολίου - είχαν μειωμένη ανοσοαπόκριση. (17)

Το φιάσκο εμβολιασμού Dengvaxia στις Φιλιππίνες δείχνει επίσης τον κίνδυνο βιασύνης ενός εμβολίου και επιτρέποντας στα εταιρικά συμφέροντα που οδηγούνται από τις δυνάμεις της αγοράς να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες υγείας των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα εμβολιασμένα άτομα υπέστησαν ή πέθαναν μετά από ένα αλλοιωμένο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. (18) Σύμφωνα με τον επικεφαλής παθολόγο της Υπηρεσίας Εισαγγελέων, 153 από αυτούς που εμβολιάστηκαν με Dengvaxia είχαν πεθάνει από τις 18 Φεβρουαρίου 2020. (19)

Ένα άλλο παράδειγμα του κινδύνου εταιρικής ταχείας παρακολούθησης κλινικών δοκιμών ασφάλειας εμβολίων είναι η περίπτωση του εμβολίου HPV (Human Papilloma Virus)

Δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων έκαναν το εικονικό φάρμακο με ένα νευροτοξικό ανοσοενισχυτικό αλουμινίου και έκοψαν τις περιόδους παρατήρησης. Πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως απειλητικοί για τη ζωή τραυματισμοί, μόνιμες αναπηρίες, νοσηλεία και θάνατοι, αναφέρθηκαν αργότερα μετά τον εμβολιασμό με δισθενή, τετράδικο ή εννέα σθένα εμβόλια HPV. Οι επιστήμονες της εταιρείας απέρριψαν τακτικά, ελαχιστοποίησαν ή έκρυβαν αυτούς τους τραυματισμούς χρησιμοποιώντας στατιστικά τεχνάσματα και μη έγκυρες συγκρίσεις με σκοπό να μειώσουν τη σχετική τους σημασία. Ορισμένοι ρυθμιστικοί οργανισμοί συμμετείχαν στην κάλυψη αυξημένης συχνότητας ανεπιθύμητων ενεργειών σε μελέτες παρακολούθησης μετά την κυκλοφορία. (20, 21)

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα εμβόλια που παράγονται με κυτταρικές καλλιέργειες μολύνονται συχνά με γυμνά νουκλεϊκά οξέα, γονιδιωματικά θραύσματα, ρετροϊούς και άλλα ξένα υλικά που φέρουν αβέβαιους αλλά δυνητικά σοβαρούς κινδύνους. 

Αυτή η μόλυνση μπορεί να υπάρχει στο αρχικό υλικό, π.χ. ανθρώπινο αίμα, ανθρώπινοι ή ζωικούς ιστούς, τράπεζες κυττάρων ή εισάγονται στη διαδικασία παραγωγής μέσω της χρήσης ζωικών ορών. Πολλά υποψήφια εμβόλια COVID-19 παράγονται σε αυτό που ονομάζεται ''αθάνατη'' κυτταρική σειρά ή καρκινικούς τύπους κυττάρων (π.χ. κύτταρα Vero που προέρχονται από τον αφρικανικό πράσινο πίθηκο) που θα μπορούσαν να διαδώσουν υλικό που προάγει τον καρκίνο στον ανθρώπινο δέκτη. 

Οι κατασκευαστές και οι αρχές μας διαβεβαιώνουν ότι αυτοί δεν προκαλούν καθόλου όγκους. Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες μας λένε ότι αφού αυτά τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν επανειλημμένα ορισμένες φορές, μπορούν να μετατραπούν σε καρκινική κατάσταση

Οι αθάνατες κυτταρικές σειρές δείχνουν 100 φορές μεγαλύτερο αριθμό συμβάντων ανασυνδυασμού DNA σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιογενείς-ιογενείς ή ιογενείς-κυτταρικές αλληλεπιδράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέους ιούς και να οδηγήσουν σε παθολογικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοανοσίας και του καρκίνου. (22) 

Ακόμη και η FDA των ΗΠΑ αναγνώρισε αυτόν τον κίνδυνο. Σε μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της, δήλωσε: 

''Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κυτταρικές γραμμές που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι ογκογόνοι, δηλαδή σχηματίζουν όγκους όταν εγχέονται σε τρωκτικά. Μερικές από αυτές τις κυτταρικές σειρές που σχηματίζουν όγκο μπορεί να περιέχουν ιούς που προκαλούν καρκίνο και δεν αναπαράγονται ενεργά. Τέτοιοι ιοί είναι δύσκολο να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους. Αυτοί οι λανθάνοντες ή ''αθόρυβοι'' ιοί αποτελούν πιθανή απειλή, καθώς ενδέχεται να ενεργοποιηθούν υπό συνθήκες παρασκευής εμβολίων.'' (23)

Ακόμη μια άλλη ανησυχία, όχι μόνο όσον αφορά θέματα ασφάλειας αλλά και για ηθικούς λόγους, είναι η χρήση ματαιωμένων εμβρυϊκών κυττάρων στην παρασκευή εμβολίων. Τα εμβόλια που παράγονται από ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα περιέχουν κυτταρικά υπολείμματα και μολύνουν το εμβρυϊκό DNA (μαζί με την επιγενετική τροποποίησή του) τα οποία δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως κατά τον συνηθισμένο καθαρισμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παρεμβολή μεταλλαξογένεσης (δυνητικά προκαλώντας καρκίνο) και αυτοανοσία στον εμβολιασμό .

Τουλάχιστον έξι από τα υποψήφια εμβόλια COVID-19 (Cansino, AstraZeneca / Oxford, JanssenImmunityBio / NantKwest, University of Pittsburgh και Altimmune) χρησιμοποιούν μία από τις δύο ανθρώπινες εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές: 


HEK-293, μια νεφρική κυτταρική σειρά που προέρχεται από  έμβρυο ακυρώθηκε περίπου το 1972 και PER. Το C6, μια αποκλειστική κυτταρική σειρά που ανήκει στην Janssen, αναπτύχθηκε από κύτταρα αμφιβληστροειδούς από ένα έμβρυο ηλικίας 18 εβδομάδων που ακυρώθηκε το 1985.

Υπάρχουν πολλοί εύλογοι βιολογικοί μηχανισμοί για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την COVID-19. 

Το ιστορικό του εμβολιασμού είναι γεμάτο με επιστημονικά στοιχεία ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω αυξημένης παθογένειας, μετάλλαξης, ανασυνδυασμού, επαγόμενης δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και διαφόρων μη ειδικών επιδράσεων μετά τον εμβολιασμό παρά την κανονιστική έγκριση και προηγούμενες κλινικές δοκιμές και άλλες εταιρικές χορηγίες απόδειξη ασφάλειας. Ο εγγενής κίνδυνος έγχυσης μικροβιακών πρωτεϊνικών θραυσμάτων, μολυσματικών ουσιών, DNA και άλλων ξένων υλικών στο ανθρώπινο σώμα έχει τεκμηριωθεί καλά στην επιστημονική βιβλιογραφία. Πρακτικά όλα τα εμβόλια περιέχουν τέτοια επικίνδυνα ξένα θραύσματα και υλικά και είναι αναπόφευκτα ανασφαλή. Επιπλέον, η έκθεση του εμβολιασμού σε άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους (φυτοφάρμακα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, ακτινοβολία 5G, ιονίζουσα ακτινοβολία κ.λπ.) που έχει ως αποτέλεσμα συνεργιστικές δυσμενείς επιπτώσεις που δεν καταγράφονται από εταιρικές χρηματοδοτούμενες μελέτες ''ασφάλειας'' είναι επίσης ένας άλλος εύλογος μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει σε οξύ ή μακροχρόνια βλάβη,  συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Οι αξιολογήσεις ασφάλειας στο πλαίσιο του εταιρικού επιστημονικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς και πολλές φορές λανθασμένες. 

Οι προ-κλινικές μελέτες και οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται ή χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρείες που πωλούν τα εμβόλια και δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις εταιρικές χορηγίες

Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες μελέτες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών εμβολίων. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα πιθανά οφέλη από ένα επερχόμενο εμβόλιο COVID-19 θα αντισταθμίσουν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις, παρά τις εγγυήσεις ασφάλειας από τη βιομηχανία εμβολίων, διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και τις κύριες ομάδες ιατρικής επιστήμης.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

(1). Tseng, C-T., Sbrana, E., Iwata-Yoshikawa, N., Newman, P.C., Garron, T., et al. (2012)
Immunization with SARS coronavirus vaccines leads to pulmonary immunopathology on challenge with the SARS virus. PLoS ONE 7(4): e35421. doi:10.1371/journal.pone.0035421.


(2). Bolles, M.,Deming, D.,Long,K., Agnihothram,S., Whitmore,A. Ferris,M.,Gralinski,L., Totura,A.,
Heise,M., Ralph S. Baric, R.S., (2011, December). A double-inactivated Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus vaccine provides incomplete protection in mice and induces increased eosinophilic proinflammatory pulmonary response upon challenge. J Virol.
85(23):12201-12215. doi:10.1128/JVI.06048-11


(3). Weingartl, H., Czub, M., Czub, S., Neufeld, J., Marszal, P., Gren, J., et al. (2004). Immunization with modified vaccinia virus Ankara-based recombinant vaccine against severe acute respiratory syndrome is associated with enhanced hepatitis in ferrets. J Virol. 78:12672–6.


(4). Marshall, E., Enserink, M. (2004,February 13). Caution urged on SARS vaccines. Science 303(5660):944-946. DOI: 10.1126/science.303.5660.944

https://science.sciencemag.org/content/303/5660/944


(5). Moderna’s Clinical Trial Results COVID Vaccine Could Not Be Much Worse
https://www.globalresearch.ca/moderna-covid-vaccine-trials/5713705


(6). Moderna’s Covid-19 vaccine trial shows positive early results
https://www.pna.gov.ph/articles/1103294


(7). Moderna’s coronavirus vaccine just showed signs of success in a preliminary study, raising early hopes in the fight against the pandemic
https://www.businessinsider.com/moderna-coronavirus-vaccine-releases-first-human-trial-results-2020-5


(8). Early results from Moderna coronavirus vaccine trial show participants developed antibodies against the virus

(9). Moderna’s Guinea Pig … “Sickest in His Life” after Being Injected with Experimental Vaccine

(10). mRNA vaccines – a new era in vaccinology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29326426/


(11). Components of mRNA Technology “Could Lead to Significant Adverse Events in One or More of Our Clinical Trials”

(12). Lipid Nanoparticles Entails a Biphasic Humoral Response

https://www.immunohorizons.org/content/3/7/282

(13). Use of Genetically Modified Viruses and Genetically Engineered Virus-vector Vaccines: Environmental Effects.
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287390600751405?
scroll=top&needAccess=true&journalCode=uteh20)

(14). Infectious Laryngotracheitis Virus_Vaccine Virulent Recombination_poultry.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25785629/

(15). Unique safety issues associated with virus-vectored vaccines
https://europepmc.org/article/pmc/pmc5204448

(16). Unproven strategies lead the race for a COVID-19 vaccine
https://www.theverge.com/2020/5/22/21266897/coronavirus-vaccine-development-strategies-pros-cons

(17). Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine.
https://www.thelancet.com/lancet/article/s0140673620312083

(18). Quijano, R.F., Altermidya (2018, January 10). The Dengvaxia Fiasco: Symptom of a Deeper Malady.
https://www.altermidya.net/dengvaxia-fiasco-symptom-deeper-malady/

(19). Erfe, E., Facebook post (2020, February 18). Dengvaxia victim No. 153.
httphttps://www.govinfo.gov/content/pkg/CREC-2003-05-21/html/CREC-2003-05-21-pt1-
s://www.facebook.com/attyerwinerfe/

(20). Kennedy, R-Jr., Childrens Health Defense (2017, August 11). New study: Vaccine Manufacturers and FDA Regulators Used Statistical Gimmicks to Hide Risks of HPV Vaccines.

(21). Martínez-Lavín, M., Amezcua-Guerra, L.(2017). Serious adverse events after HPV vaccination: a critical review of randomized trials and post-marketing case series. Clin Rheumatol.

36(10):2169-2178. doi: 10.1007/s10067-017-3768-5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28730271

(22). Vaccine Contamination-Mcrearden
https://www.scribd.com/document/42722540/Vaccine-Contamination-Mcrearden

(23). Investigating Viruses in Cells Used to Make Vaccines_USFDA.
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/biologics-research-projects/investigating-viruses-
cells-used-make-vaccines-and-evaluating-potential-threat-posed-transmission. Retrieved August 10, 2020.

(24). COVID-19-Vaccines that use human fetal cells.
https://science.sciencemag.org/content/368/6496/1170

ΠΗΓΗ

Hazards of the COVID-19 vaccine

Hazards of the COVID-19 mRNA Vaccine

Η Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου