Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΜΕΛΕΤΗ: Επείγον να διερευνηθεί η αιτιώδης συνάφεια των εμβολίων γρίπης με την κοβίντ 19

 


 

Τον Μάιο αναφέραμε στον ιστότοπο The Gateway Pundit μια περίεργη και εμφατική συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και της θνησιμότητας Covid-19.  Niall McCrae and David Kurten

Συγκρίνοντας δεδομένα από ολόκληρη την Ευρώπη, διαπιστώσαμε ότι χώρες με υψηλή κάλυψη εμβολιασμού κατά της γρίπης στους ηλικιωμένους είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την πανδημία του κορονοιού. Η συσχέτιση, φυσικά, δεν είναι αιτιώδης και παρουσιάσαμε διστακτικά τα ευρήματά μας. Το άρθρο μας καλύφθηκε  με ταμπέλες από ''ψεύτικες ειδήσεις'' και ''θεωρία συνωμοσίας κατά του εμβολιασμού''. Ωστόσο, αυτός ο υποτιθέμενος κίνδυνος για το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση των ευρημάτων μας από μια επιστημονική ανάλυση από ομοτίμους.

Ο Christian Wehenkel, στο περιοδικό PeerJ (1 Οκτωβρίου 2020), μελέτησε 26 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση (r = 0,62) μεταξύ της πρόσληψης του εμβολίου της γρίπης και των θανάτων Covid σε ηλικιωμένους. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το δικό μας (r = 0,7). Πραγματοποιώντας την ανάλυσή του μετά το ''πρώτο κύμα'' του ιού την άνοιξη του 2020, ο Wehenkel κατάφερε να συγκρίνει τις χώρες με την ανταπόκρισή τους στη δημόσια υγεία, αλλά δεν βρήκε σημαντικές διαφορές λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού ή των υποχρεωτικών μασκών.

Η προηγούμενη μελέτη μας προέκυψε από την παρατήρηση έντονων αντιθέσεων στη θνησιμότητα της Covid-19 στην Ευρώπη. Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν τόσο υψηλά, και η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες και η Ανατολική Ευρώπη ήταν τόσο χαμηλά; Ένα πλήθος οικολογικών, δημογραφικών και διαγνωστικών παραγόντων μπορεί να το εξηγήσουν αυτό, αλλά κατά την αναζήτηση απαντήσεων μας εντυπωσιάστηκαν τα δεδομένα εμβολιασμού της γρίπης. Θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση ιατρογενούς ιατρικής; Με άλλα λόγια, μια ιατρική παρέμβαση που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται ετησίως, στις αρχές του φθινοπώρου. Απαιτείται νέα προετοιμασία κάθε χρόνο, λόγω της μεταβλητότητας του ιού. Συχνά τα στελέχη που γίνονται πιο μολυσματικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν προβλέπονται από το εμβόλιο, μειώνοντας έτσι την προστασία. Ωστόσο, το 2009 οι υπουργοί υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ συμφώνησαν σε έναν στόχο εμβολιασμού του 75% των ηλικιωμένων κατά της γρίπης. Ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα, καμία χώρα δεν το είχε επιτύχει, με μέσο όρο να είναι 44,3%.

Δυνητικά, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει την ανοσία σε άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως προτείνεται στον ιστότοπο BMJ από τον παιδίατρο Alan Cunningham:

''Είναι πιθανό τα εμβόλια γρίπης να μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα μη ειδικά για να αυξήσουν την ευαισθησία σε άλλες λοιμώξεις. αυτό έχει παρατηρηθεί με DTP και άλλα εμβόλια.''

Χρησιμοποιώντας τη δημοσίευση της ΕΕ Vaccines Today, συγκεντρώσαμε δεδομένα σχετικά με την κάλυψη εμβολιασμού κατά της γρίπης σε ηλικιωμένους και συγκρίναμε αυτά με τη συνολική θνησιμότητα Covid-19 από τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών Worldometer (13 Μαΐου 2020). Δεν μπορούμε να ενημερώσουμε τα δεδομένα εμβολιασμού για το φθινόπωρο 2020, αλλά έχουμε προσθέσει τα τελευταία στοιχεία θνησιμότητας (17 Δεκεμβρίου 2020), τα οποία δείχνουν μερικές δραματικές αλλαγές από την προηγούμενη χρονική στιγμή.


Τον Μάιο διαπιστώσαμε ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου είχαν εμβολιάσει τουλάχιστον το ήμισυ του ηλικιωμένου πληθυσμού τους κατά της γρίπης. 

Η Δανία και η Γερμανία, με χαμηλότερη χρήση του εμβολίου κατά της γρίπης, είχαν σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα στο Covid-19. Έως τον Δεκέμβριο, ωστόσο, οι περισσότερες χώρες με χαμηλή θνησιμότητα τον Μάιο είχαν αναλογικά πολύ υψηλότερες αυξήσεις. Η θνησιμότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ η Τσεχία και η Σλοβακία είναι 35 και 50 φορές υψηλότερες αντίστοιχα. Αυτό θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στο ότι ο ιός φθάσει στο ενδημικό επίπεδο αργότερα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι η ξαφνική αύξηση του εμβολιασμού κατά της γρίπης σε κομητείες με χαμηλή πρόσληψη. Διακινδυνεύουν ακούσια τους ηλικιωμένους τους;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί σθεναρά τον εμβολιασμό της γρίπης στην Ευρώπη, με αφίσες που προειδοποιούν ''μην φέρετε στο σπίτι έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη: προστατεύστε την οικογένειά σας με εμβολιασμό''. 

Η πανδημία Covid-19 έχει τρομοκρατήσει το κοινό και πολλοί άνθρωποι βλέπουν το εμβόλιο ως το μόνο μέσο διαφυγής. Σε διαδικτυακό σεμινάριο ''Ημέρα της Γρίπης'' της ΕΕ (14 Οκτωβρίου 2020), το ισπανικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dolors Montserrat δήλωσε:

''Η πανδημία Covid-19 μάς έδειξε για άλλη μια φορά την τεράστια αξία των εμβολίων. Πολλές χώρες αυξάνουν τις παραγγελίες για δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης. Συνολικά, φαίνεται ότι θα δούμε ένα ρεκόρ αριθμό δόσεων που παράγονται και διανέμονται.''

Η αύξηση της ζήτησης για το εμβόλιο της γρίπης αναφέρθηκε από το Vaccines Today (27 Οκτωβρίου 2020), με ανεφοδιασμό των αποθεμάτων. Όπως πάντα, θα δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων Covid-19, μπορεί να χάνει περισσότερα από ό, τι κερδίζει. Η διασπορά του Wehenkel (χώρες που εμφανίζονται με τελείες) των θανάτων του Covid-19 έως τις 25 Ιουλίου 2020 έναντι του ποσοστού εμβολιασμού κατά της γρίπης σε άτομα άνω των 65 ετών το 2019 δείχνει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κάλυψης του υψηλού εμβολιασμού για την γρίπη που σχετίζεται με τους θανάτους Covid-19.


Είναι σωστό να κάνετε την ερώτηση: είναι πιθανό οι ασθενείς που πεθαίνουν από / με το Covid-19 να έχουν λάβει το εμβόλιο της γρίπης; Δεδομένης της σαφούς συσχέτισης από τα δεδομένα του Wehenkel, απαιτείται επείγουσα έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η μεγάλη αύξηση των θανάτων της Covid-19 στην Ανατολική Ευρώπη το φθινόπωρο του 2020 σχετίζεται με την αύξηση των εμβολίων της γρίπης το φθινόπωρο 2020 στις ίδιες χώρες. 

Αυτό οδηγεί στην περαιτέρω εκρηκτική ερώτηση: τα εμβόλια της γρίπης δεν συσχετίζονται μόνο με τη θνησιμότητα της Covid-19, αλλά έχουν και αιτιώδη συνάφεια μέσω της παθογόνου εκκίνησης; Εάν τα δεδομένα από το φθινόπωρο του 2020 επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση, η αιτιώδης συνάφεια πρέπει να διερευνηθεί με αυστηρότητα και είναι επείγον.

πηγή

STUDY: Flu Vaccine Raises Risk of COVID Death – Correlation Confirmed by Scientific Analysis

Η Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου