Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Περί κορονοϊού...

Τρελογιάννης



Ξεκαθαρίζω: Δεν πιστεύω ότι ο κορονοϊός είναι μία απάτη.
Κι αφού το ξεκαθάρισα, ας ξεκαθαρίσω και ότι πιστεύω επίσης πως ο κορονοϊός έγινε χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κυβερνήσεων. Η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε πρωθυπουργός και το κάθε κράτος χρησιμοποίησε τον κορονοϊό για τους δικούς του λόγους και την εξυπηρέτηση των δικών του σκοπών.
Στην προσπάθεια αυτής της εργαλειοποίησης του κορονοϊού στην Ελλάδα υπήρξαν υπερβολές, υπερβάσεις της λογικής, αλλοίωση στοιχείων (ιδιαίτερα στην αιτιολογία θανάτων καθώς δεν πραγματοποιούνταν νεκροψίες – νεκροτομές και σχεδόν όλοι οι θάνατοι δηλωνόταν ως θάνατοι από κορονοϊό) και μία τεράστια κινδυνολογία.
Το γεγονός ότι στην επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού συμμετείχαν αξιοπρεπείς άνθρωποι, αξιόλογοι επιστήμονες με μακρά καριέρα σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια δεν μου επιτρέπει καμία αμφισβήτηση του κύρους της.
Όμως υπάρχουν πλέον επίσημα στοιχεία που βάζουν ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο σε σκέψεις. Οι αριθμοί, ως γνωστόν, είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που εκδόθηκε σήμερα, τα πράγματα είναι … λίγο περίεργα. Όσοι θέλουν να δουν ολόκληρη την έκθεση με στοιχεία και πίνακες, μπορούν να το κάνουν πατώντας εδώ 
 
Εγώ απλώς ξεχώρισα μερικά στοιχεία. 
Στις πρώτες 21 εβδομάδες του 2020, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 24 Μαΐου, οι νεκροί στη χώρα μας από όλες τις αιτίες (κορονοϊού συμπεριλαμβανομένου) ήταν 53.619
Το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (όπου δεν υπήρχε καν η υποψία του κορονοϊού) οι θάνατοι ήταν 53.609. Δηλαδή, φέτος πέθαναν 10 άνθρωποι περισσότεροι από πέρυσι, ποσοστό 0,02%. Αν βέβαια υπολογίσουμε τους θανάτους στο αντίστοιχο διάστημα του 2017, που ήταν 54.385 θα δούμε ότι υπάρχει και μεγάλη μείωση θανάτων.
Αν τώρα εξετάσουμε σε ποιες ηλικίες παρουσιάστηκε η φετινή αύξηση των 10 θανάτων σε σχέση με το 2019, αυτές είναι στις ομάδες ηλικιών 80 – 90+ ετών.
Πώς, όμως, μπορούμε να δούμε αν έστω και αυτή η αύξηση των 10 θανάτων οφείλεται στον κορονοϊό; Λογικά, η αύξηση θανάτων θα συμπίπτει ή έστω θα είναι κοντά με τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιφέρεια. Λοιπόν, ούτε αυτό ταιριάζει. Η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων (4,94%) παρουσιάζεται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την περίοδο που εξετάζουμε είχαν καταγραφεί 27 κρούσματα (12 στην Ξάνθη, 11 στον Έβρο, 3 στην Καβάλα, 1 στη Ροδόπη), ενώ μόνο στον νομό Ηλείας είχαν καταγραφεί 46 κρούσματα. Άρα, η αύξηση του αριθμού των θανάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τον αριθμό δηλωμένων κρουσμάτων κορονοϊού ανά νομό, την περίοδο που εξετάζουμε.
Εν τω μεταξύ, μόνο στην Καστοριά και την Κοζάνη, δηλώθηκαν την περίοδο που εξετάζουμε 45 κρούσματα κορονοϊού
Η Καστοριά και η Κοζάνη ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μιας Περιφέρειας που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε φέτος μείωση θανάτων 0,13% από πέρυσι. Δεν θα κατηγορήσω κάποιον με μαύρο χιούμορ που θα διαπιστώσει πώς τελικά ο κορονοϊός κάνει καλό.
Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω ότι δεν πιστεύω πώς ο κορονοϊός είναι μία απάτη. Δυστυχώς οι αριθμοί και τα στατιστικά, μου στερούν επιχειρήματα για να το υποστηρίξω με πάθος.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου