Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς άρχισε στην πράξη ο εφ’όλης της ύλης διάλογος μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας ο οποίος συμφωνήθηκε μυστικά στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα αποτελεί στην πραγματικότητα ωμή παραβίαση των συμφωνηθέντων μεταξύ της έμπειρης διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και του στενού συνεργάτη και εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Είχε δε ως στόχο να διαμηνύσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή κοινότητα ποιος έχει το πάνω χέρι στο διάλογο. Ποιος καθορίζει τους όρους.
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες της «Εστίας» στο Βερολίνο δεν συζητήθηκε η ατζέντα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπως διέρρευσε αρχικά, αλλά:
Πρώτον, συμφωνήθηκε ότι αρχίζει και πάλι απ ευθείας διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για όλα τα εκκρεμή θέματα.
Για να μην υπάρχει αμφιβολία μάλιστα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας (η οποία έγινε γνωστή με πρωτοβουλία του ιδίου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) έδωσε συνέντευξη σε τουρκικό ΜΜΕ ο Ιμπραχήμ Καλίν για να προκαταλάβει και τα θέματα της ατζέντας:
Αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, διαμοιρασμός φυσικών πόρων της Μεσογείου, αμφισβητούμενα νησιά, γκρίζες ζώνες, μουφτείες Θράκης, τέμενος Αθηνών κ.α . Η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε τους όρους, πολύ δε περισσότερο δεν απάντησε στον κύριο Καλίν το γνωστό ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά», ενδεικτικό της κατάστασης.
Δεύτερον, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση».
Ήτοι σε ελεύθερη μετάφραση για την Ελλάδα, η αποχή από έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, η αναβολή κατάθεσης συντεταγμένων κ.α. Οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει τους Τούρκους. Ομοίως το ίδιο δεσμεύθηκαν οι Τούρκοι:
Ότι θα απέχουν από επιθετικές ενέργειες έναντι ημών. Ρήτρα την οποία η Ελλάδα τήρησε έστω και επί ζημία των εθνικών της συμφερόντων, ενώ η Τουρκία προσπάθησε προχθές να παραβιάσει με την γνωστή Navtex.
Δείγμα του ότι ισχύει η ρήτρα αποχής από εκατέρωθεν ενέργειες είναι και το γεγονός ότι η εντυπωσιακά ντυμένη στα κόκκινα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες» και ότι η ΑΟΖ μπορεί να συμφωνηθεί «με βάση το Διεθνές Δίκαιο είτε με διμερείς συμφωνίες είτε με προσφυγή στην Χάγη».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων διπλωματικών κύκλων, η ενέργεια των Τούρκων να προκαλέσουν ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς η προϊστορία μας έχει δείξει πως πάντα πριν αρχίσει ο όποιος ελληνοτουρκικός διάλογος κάνουν μια επιθετική ενέργεια για να δείξουν τόσο σε εμάς όσο και στους έξω:
α. Ποιος έχει την ισχύ και το πάνω χέρι στον διάλογο και τι μπορεί να συμβεί αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του ισχυρού στο διάλογο.
β. ποιος έχει στην ιδιοκτησία του την διεκδικούμενη περιοχή.
γ. πως είναι σε ισχύ το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο θα αποτελέσει βάση συζητήσεως για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με λύπη παρατηρήσαμε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελόριζο, την υφαλοκρηπίδα του και την απόσταση του από την ηπειρωτική Ελλάδα έμειναν χθες αναπάντητοι.
Επιβεβαιωτικό ακόμη της ύπαρξης μυστικής συμφωνίας είναι:
Η ανακοίνωση του State Deprtment για την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Άσπερ κατά την οποία συμφωνήθηκε «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τα δύο μέρη». Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η ρήτρα του Βερολίνου.
Η προκλητική ανακοίνωση των Αμερικανών για «αμφισβητούμενα ύδατα». Δείγμα ότι το συγκεκριμένο αποτελεί διαφορά που θα επιλυθεί στον διάλογο. Η παλαιότερη θέση Πάϋατ ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα καταργήθηκε σε μια βραδιά.
Η πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαίου ΥΠΕΞ Μπορέλ για «διάλογο για τους υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο». Κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «Βρείτε τα».
Η παρέμβαση Μέρκελ για την αποκλιμάκωση, την οποία ο Ερντογάν αναγκάζει να σπαταλά προσωπικό κεφάλαιο για να αποσοβεί εικονικές κρίσεις. Η Καγκελάριος παγιδεύεται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί στον διάλογο με την Τουρκία και η Άγκυρα προκαλέσει πραγματική κρίση, τότε η Μέρκελ δεν θα έχει την πειθώ να παρέμβει. Καθισταμένη μέρος του προβλήματος η Καγκελάριος θα αναγκαστεί να μεταφέρει την πίεση σε εμάς και την αποτυχία αυτής και θα παρακολουθήσει χωρίς δυνατότητα αντίδρασης το τυχόν θερμό επεισόδιο.
Μόλις αρχίσαμε. Η πρωτοτυπία αυτή την φορά είναι ότι δεσμευτήκαμε όπως στα Ίμια (no ships, no flags, no troops) για «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες» πριν γίνει θερμό επεισόδιο χωρίς να διασφαλίζουμε ότι δεν θα συμβεί!
εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»
olympia
amethystos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου