Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

H Νηστεία, η προσευχή, και η σιωπή στην πολιτική -Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς




«Στον Άγγλο σύμβουλο Ταρλς Μπ., που ρωτά τί σημαίνει η προσωπικότητα του Ινδού Γκάντι για μας».
Ως πιστός άνθρωπος σας έρχεται η ερώτηση: τι θα κάνει η Θεία Πρόνοια με τον Γκάντι; Και τί μπορεί να σημαίνει η εμφάνιση αυτής της ασυνήθιστης προσωπικότητας ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και τους πολιτικούς της εποχής μας;
Μια προειδοποίηση από το Θεό. Αυτή είναι σίγουρα, η σημασία της προσωπικότητος του ηγέτη του μεγάλου ινδικού λαού. Μέσω αυτού του προσώπου η Θεία Πρόνοια προειδοποιεί τους πολιτικούς και τους ηγέτες των κρατών όλου του κόσμου, και τους χριστιανούς, ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι στην πολιτική, εκτός της επίπλαστης συμπεριφοράς, της πονηριάς και της βίας. Η πολιτική μέθοδος του Γκάντι είναι εντελώς απλή και οφθαλμοφανής: αυτή δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά τον άνθρωπο ο οποίος κραυγάζει και τον Θεό ο Οποίος ακούει.
Απέναντι στα όπλα, τα πυρομαχικά και τον στρατό, ο Γκάντι τοποθετεί την νηστεία,
απέναντι στις δεξιότητες, την πανουργία και την βία, την προσευχή,
και απέναντι στις πολιτικές φιλονικίες τη σιωπή.
Πόσο όλα αυτά φαίνονται τιποτένια και αξιολύπητα στα μάτια των μοντέρνων ανθρώπων, έ; Στα μοντέρνα πολιτικά εγχειρίδια αυτές οι τρεις μέθοδοι δεν αναφέρονται ούτε καν στις υποσημειώσεις.
Η νηστεία, η προσευχή και η σιωπή! Δύσκολα θα βρεθεί ένας πολιτικός στην Ευρώπη ή στην Αμερική που δεν θα έβλεπε με ειρωνεία αυτά τα τρία μυστικά του Ινδού ηγέτη σαν τρία ξερά κλαδάκια, κατευθυνόμενα στο πεδίο της μάχης ενάντια βουνού από ατσάλι και μολύβι και πυρ και δηλητήριο. Όμως, ο Γκάντι τα καταφέρνει με αυτά τα τρία «μάγια» του, τα καταφέρνει προς θαυμασμό όλου του κόσμου.
Και θέλοντας ή μη οι πολιτικοί νομικοί στην Αγγλία και στις άλλες χώρες θα πρέπει στα καινούργια τους βιβλία να βάλουν ειδικό κεφάλαιο: «Η νηστεία, η προσευχή και η σιωπή ως ισχυρά όπλα στην πολιτική». Τί νομίζετε; Δεν θα ήταν προς ευτυχία της ανθρωπότητας, αν αυτές οι μέθοδοι του αβάπτιστου Γκάντι αντικαθιστούσαν τις μεθόδους του βαφτισμένου Μακιαβέλι στην πολιτική επιστήμη;
Όμως δεν είναι τόσο η μέθοδος του Ινδού έκπληξη για τον κόσμο όσο το πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί τούτη τη μέθοδο. Η μέθοδος είναι χριστιανική, παλιά όσο η χριστιανική πίστη, και όμως νέα σαν τη σημερινή μέρα. Το παράδειγμα της νηστείας, της προσευχής και της σιωπής έδειξε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές του, εκείνοι το παρέδωσαν στην Εκκλησία, μαζί με όλο το παράδειγμά τους, και η Εκκλησία το παραδίδει στους πιστούς από γενιά σε γενεά μέχρι σήμερα. Η νηστεία είναι θυσία, η σιωπή είναι εμβάθυνση στον εαυτό μας, ενώ η προσευχή είναι κραυγή προς το Θεό. Τούτες είναι οι τρεις πηγές της μεγάλης πνευματικής δύναμης οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο νικηφόρο στη μάχη και προκομμένο στη ζωή.
Ποιός άνθρωπος δεν μπορεί να οπλίσει τον εαυτό του με αυτά τα όπλα; Και ποιά σκληρή δύναμη στον κόσμο μπορεί να νικήσει αυτά τα όπλα; Βέβαια, αυτά τα τρία πράγματα δεν περιλαμβάνουν όλη την χριστιανική πίστη, αλλά αποτελούν μόνο ένα μέρος των κανόνων της, των υπερφυσικών μυστηρίων της.
Δυστυχώς στην εποχή μας ανάμεσα στους χριστιανούς παραμελήθηκαν πολλοί απ’ αυτούς τους κανόνες και ξεχάστηκαν πολλά απ’ αυτά τα θαυματουργά μυστήρια. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να νομίζουν ότι μόνο το ατσάλι φέρνει νίκες, και μόνο τα κανόνια διώχνουν σύννεφα από χαλάζι, και οι αρρώστιες θεραπεύονται μόνο με χάπια, και ότι όλα στον κόσμο μπορούν να εξηγηθούν μόνο με τον ηλεκτρισμό. Και τις πνευματικές και ηθικές ενέργειες άρχισαν να τις βλέπουν σχεδόν σαν μάγια.
Γι’ αυτό, νομίζω, η ελεήμων και πάντα ενεργή Πρόνοια του Θεού ανέδειξε τον Γκάντι, άνθρωπο αβάπτιστο, για να χρησιμεύσει σαν προειδοποίηση στους βαπτισμένους, ειδικά σ’ εκείνους τους βαπτισμένους, οι οποίο μαζεύουν δυστυχία στους λαούς τους χρησιμοποιώντας αδίστακτα και σκληρά μέσα. Και το Ευαγγέλιο μας λέει, ότι η Πρόνοια του Θεού μερικές φορές χρησιμοποιεί τέτοιες προειδοποιήσεις για το καλό των ανθρώπων. Η ευγένειά σας θα θυμηθεί αμέσως, ότι εγώ εδώ εννοώ τον Ρωμαίο εκατόνταρχο από την Καπερναούμ. Από τη μία πλευρά βλέπετε τους αρχηγούς του Ισραήλ, οι οποίοι σαν εκλεγμένοι μονοθεϊστές καυχιόντουσαν για την πίστη τους, κι όμως εν τω μεταξύ απέρριπταν τον Χριστό, και από την άλλη τον περιφρονημένο Ρωμαίο εκατόνταρχο, ο οποίος με δυνατή πίστη και ταπεινότητα προσήλθε στον Χριστό και Τον παρακάλεσε να του θεραπεύσει τον υπηρέτη. Και όταν το άκουσε ο Ιησούς, θαύμασε και είπε σ’ εκείνους που Τον ακολουθούσαν: «Αμήν λέγω υμίν, ουδέ εν τω Ισραήλ τοσαύτην πίστιν εύρον». Ο χριστιανικός κόσμος είναι το νέο, βαπτισμένο Ισραήλ. Ακούστε! Άραγε δεν μιλά ο Χριστός στις μέρες μας με παρόμοια λόγια στη συνείδηση των χριστιανών αρχηγών υποδεικνύοντάς τους τον σημερινό ηγέτη της Ινδίας;

Να σας χαρίζει ο Κύριος ειρήνη και υγεία!

Από iconandlight

Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2019/07/h.html#ixzz5snWjopMb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου