Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου" για το νέο Λύκειο



ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Επιστροφή στις … Δέσμες
ΤΕΙΧΗ που παραπέμπουν στο παλιό Λύκειο των δεσμών χτίζει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη Γ' Τάξη του Γενικού Λυκείου. Οι κατευθύνσεις καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών.
Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα. Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.
Τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία γενικής παιδείας) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.
Ξένη Γλώσσα
Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους 3 κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του 1ου και του 3ου κύκλου, καθώς διατίθεται σε ενιαίο πακέτο μαζί με την Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς θεσμούς εναλλακτικά με δεύτερο πακέτο δύο μαθημάτων, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία για τους μαθητές του 1ου κύκλου ή Ειδικά Θέματα Οικονομίας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τους μαθητές του 3ου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Γ΄Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου, ενώ στη Β΄ Λυκείου από δίωρο γίνεται μονόωρο και αλλάζει τουλάχιστον τίτλο. Μετονομάζεται σε Θρησκεία και Κόσμος.
Υποχρεωτικά μαθήματα
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον 1ο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο. Οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική διάρκεια εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τα μαθήματα των κατευθύνσεων είναι σήμερα 12 ώρες. Είναι προφανές ότι στην πρόταση της επιτροπής το κέντρο βάρους του προγράμματος σπουδών της τελευταίας τάξης του Λυκείου μετατοπίζεται από τα μαθήματα γενικής παιδείας στα μαθήματα των κύκλων. Το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας (μαθήματα γενικής παιδείας, κύκλων και επιλογής) είναι 33, κατά 2 περισσότερες από το σύνολο των ωρών του σημερινού προγράμματος.
Μαθήματα επιλογής
Για τα μαθήματα επιλογής η πρόταση της επιτροπής που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» δεν είναι ολοκληρωμένη. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά στους σχετικούς πίνακες ονομάζονται μόνον τα 5 (Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού και Ξένη Γλώσσα για τον 1ο κύκλο, Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο και Ξένη Γλώσσα για τον 2ο κύκλο και Τεχνολογία και Ανάπτυξη και Ξένη Γλώσσα για τον 3ο κύκλο). Ορίζεται δε ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει τμήμα Ξένης Γλώσσας η επιλογή του συγκεκριμένου μαθήματος από τουλάχιστον 8 μαθητές.
Κανένα από τα προαναφερθέντα μαθήματα επιλογής δεν έχει το εύρος που θα επέτρεπε τη σύνδεσή του με μεγάλες ομάδες σχολών στο πλαίσιο του συστήματος πρόσβασης. Σε κάθε περίπτωση η ελλιπής εικόνα δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων παρά μόνο τη διατύπωση επιμέρους παρατηρήσεων για τα όρια που θέτει στο εξεταστικό η πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου.
Β΄ Λυκείου
Η Β΄ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής Παιδείας. Δεν έχει ούτε κατευθύνσεις ούτε κύκλους. Παρέχει μόνο δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα έκαστο, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό. Οι μαθητές της Β’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής.
Το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας μειώνεται σε 33 ώρες, εκ των οποίων οι 28 διατίθενται στα μαθήματα γενικής παιδείας. Σήμερα το ωράριο της Β΄ Λυκείου είναι 35 ώρες, εκ των οποίων οι 7 διατίθενται στα μαθήματα κατεύθυνσης. Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθενται στο πρόγραμμα της γενικής παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία – Οικονομικά – Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία.
Α΄ Λυκείου
Τέλος, στο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία – Οικονομικά - Κοινωνιολογία και 2η Ξένη Γλώσσα, αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.
Ελεύθερος Τύπος, 10/4/2013
από http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5286.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου