Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

102η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου


Συμπληρώνονται φέτος 102 χρόνια από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.


Στις 17 Φεβρουαρίου 1914, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός εξεγείρεται ενόπλως κατά της αποφάσεως των Μεγάλων Δυνάμεων να επιδικάσουν στην Αλβανία το νοτίως του ποταμού Γενούσου τμήμα της από αιώνων Ελληνικής Ηπείρου.


Τρεις μήνες σκληρού και νικηφόρου αγώνα οδήγησαν στη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17-5-14) με το οποίο ανεγνωρίζετο η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ένα νομικώς ενεργό κείμενο, το οποίο η Αλβανία καίτοι συνυπέγραψε, ουδέποτε σεβάσθηκε.


Στον αιώνα που πέρασε, παρά τους ποταμούς αιμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο εθνικός στόχος της Αυτονομίας δεν εκπληρώθηκε.


Η Αλβανία υπό οιαδήποτε πολιτειακή μορφή, επιδιώκει παγίως την εθνική συρρίκνωση της Βορείου Ηπείρου, μέσω ενός οργανωμένου και μακρόπνοου σχεδίου που εκπορεύεται από την κεντρική εξουσία.


Στον αντίποδα, οι εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά άτολμες και στερούμενης εθνικής στρατηγικής εγκατέλειψαν βαθμιαία το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στη τύχη του. Έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το Έθνος και η Ιστορία θα αποδώσουν τις δέουσες ευθύνες...


Ως ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την εθνική δικαίωση των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.


Με την ευκαιρία δε αυτή, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των τριών παλληκαριών του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν πριν λίγες ημέρες επιτελώντας το ιερό τους καθήκον στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο που είναι Ελληνικό και γι΄αυτό κ.Πρωθυπουργέ έχει σύνορα!


Αθήνα, 16-2-16


Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση

«Σεβαστιανός και Βόρειος Ήπειρος»


που συνδιοργανώνει η Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η ΣΦΕΒΑ

την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016


στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Καλαμαριάς (Καραμαούνα 29) στις 6μ.μ.


Κεντρικός ομιλητής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.


Στην εκδήλωση θα βραβευτούν πρώην φυλακισμένοι από το καθεστώς Χότζα και θα προβληθεί βίντεο από τη Β. Ήπειρο.


ΣΦΕΒΑ
http://koukfamily.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου