Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ένα σχολείο χωρίς υπολογιστές στη «Μέκκα» της τεχνολογίας

πηγή:tvxs
Κι όμως σε ένα σχολείο που βρίσκεται στην καρδιά της
Σίλικον Βάλεϊ και στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη. Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι.

Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δηλώνει στους "New York Times" ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής και το οποίο ακολουθεί την εκπαιδευτική μέθοδο του αυστριακού φιλόσοφου και παιδαγωγού Ρούντολφ Στάινερ.
«Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία» προσθέτει. Πρόκειται μάλιστα για έναν πατέρα που εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad ή το smart phone. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιός του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Σίλικον Βάλεϊ επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πηγή:http://perispomeni.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html

4 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!
    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια παρατήρηση αγαπητοί και μια έκκληση για ψυχραιμότερη θεώρηση: Το συγκεκριμένο, αρκετά ακριβό ιδιωτικό σχολείο είναι ένα από τα 160 σχολεία που ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα Waldorf σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά αρχίζουν με τα gadgets στην δευτέρα (περίπου) γυμνασίου (8th grade). Η συγκεκριμένη αγωγή είναι αγωγή χωρίς οθόνη με την αιτιολογία κάθε τι (και η εισαγωγή στα ηλεκτρονικά) στον καιρό του. Η χρήση υπολογιστών είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα και υπάρχουν απόψεις υπέρ και απόψεις κατά με αντίστοιχα επιχειρήματα. Μου μένει μια αμφιβολία για το αν οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι στέλνουν στο συγκεκριμένο ακριβό ιδιωτικό σχολείο τα παιδάκια τους επειδή δεν έχουν υπολογιστές ή απλά επειδή τα σχολεία αυτά τους εξασφαλίζουν καλύτερους και αποτελεσματικότερους εκπαιδευτικούς. Και βέβαια, οι υπολογιστές και τα λοιπά gadgets δεν είναι το παν, ίσως ούτε και σημαντικά για την μάθηση στα πρώϊμα στάδια, όσο οι καλοί, δημιουργικοί δάσκαλοι.
    Οι Αμερικανοί αγαπητοί είναι πρακτικοί άνθρωποι. Ιδιαίτερα οι έχοντες ανεπτυγμένο επίπεδο ξέρουν ότι, όταν τα παιδιά πρέπει να μάθουν αυτό θα πρέπει να γίνει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
    Κάθε πράγμα στον καιρό του...
    Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ;-(
    Μου έρριξε πάγο ο καλός Ακύλας...κλαψ!
    Εκαστος ό,τι θέλει καταλαβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα η χρήση υπολογιστών στην εκπαίδευση έχει τα υπέρ και τα κατά αφού το μέσον καθορίζει και το μήνυμα και τον τρόπο σκέψης σε μεγάλο βαθμό. Η οθόνη και το πληκτρολόγιο πιστεύω ότι δημιουργεί άλλου είδους δομή στον εγκέφαλο των παιδιών απ΄ ότι το χαρτί και το μολύβι, όπως και το γράψιμο με έμφαση στην ορθογραφία και στη γραμματική δομεί διαφορετικά τον εγκέφαλο απ΄ότι το "άσε το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις του όπως μπορεί και μην το διορθώνεις γιατί πληγώνεις τον εγωισμό του".
    Σίγουρα ο υπολογιστής είναι το μέσο της εποχής μας με τεράστιες δυνατότητες αλλά μην το παρακάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή