Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Βγάλτε τις μάσκες από τα παιδιά, ηλίθιoι...!!!







Το σχολείο επέστρεψε και μαζί του έρχεται και η ετήσια πλέον συζήτηση για το αν τα παιδιά θα πρέπει να είναι υποχρεωμένανα φορούν μάσκες όσο ο Covid19 συνεχίζει να κυκλοφορεί. Ακολουθούν 19 λόγοι για τους οποίους δε θα έπρεπε:



Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι τα σχολεία θα πρέπει να προτιμούν την προσοχή και να ελαχιστοποιούν την αναστάτωση στη ζωή των παιδιών.

Από τότε που εμφανίστηκε ο Covid, δεν έχει υπάρξει ακόμη ούτε μία μελέτη που να δείχνει ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid. Το ίδιο το CDC το έχει παραδεχτεί: “Το CDC δεν γνωρίζει καμία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που να δείχνει ότι οι μάσκες ή οι διπλές μάσκες ή τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19”.

Η έλλειψη μελετών που να αποδεικνύουν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον για τον ιό – δηλαδή ότι πρόκειται για ένα παθογόνο αερολυόμενο του οποίου το μέγεθος των σωματιδίων κυμαίνεται συνήθως από 0,06 μικρά έως 0,14 μικρά (περίπου το ίδιο μέγεθος με τον καπνό του τσιγάρου)- ακόμη και οι καλύτερες μάσκες που κυκλοφορούν στην αγορά, οι N95, φιλτράρουν μόνο μέχρι 0,3 μικρά. Έτσι, οι μάσκες N95 εμποδίζουν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, σωματίδια ιών.

Ένας σύμβουλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο Δρ Colin Axon, λέει ότι οι μάσκες έχουν διάκενα 5.000 φορές μεγαλύτερα από τα σωματίδια του Covid. “Ένα σωματίδιο ιού Covid είναι περίπου 100 νανόμετρα, τα κενά υλικού στις μπλε χειρουργικές μάσκες είναι έως και 1.000 φορές αυτό το μέγεθος, τα κενά των υφασμάτινων μασκών μπορεί να είναι 500.000 φορές το μέγεθος”, δήλωσε. “Τα μικρά μεγέθη δεν είναι εύκολα κατανοητά, αλλά μια ατελής αναλογία θα ήταν να φανταστείτε μπίλιες που ρίχνονται σε σκαλωσιές οικοδόμων, μερικές μπορεί να χτυπήσουν σε έναν στύλο και να αναπηδήσουν, αλλά προφανώς οι περισσότερες θα πετάξουν μέσα”.

(Αν κάποιος θέλει να το δοκιμάσει μόνος του, τραβήξτε μια ρουφηξιά από ένα τσιγάρο και στη συνέχεια εκπνεύστε μέσα από μια μάσκα- ο καπνός αντιπροσωπεύει τον Covid- αν διαφύγει, η μάσκα δεν έχει λειτουργήσει … ή μπορείτε να το παρακολουθήσετε αυτό αν δεν σας ενδιαφέρει να καπνίσετε).

Ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη μελέτη που να δείχνει ότι οι μάσκες βοηθούν στον περιορισμό του Covid, υπάρχουν πλέον περισσότερες από δώδεκα που δείχνουν ότι ρητά δεν λειτουργούν:

Μια μετα-μελέτη του Μαΐου 2020 για την πανδημική γρίπη που δημοσιεύθηκε από το CDC διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ούτε ως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός ούτε ως έλεγχος πηγής.

Δανέζικη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 6.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine τον Νοέμβριο του 2020, δεν διαπίστωσε στατιστικά σημαντική επίδραση των ιατρικών μασκών προσώπου υψηλής ποιότητας κατά της λοίμωξης από SARS-CoV-2 σε κοινοτικό περιβάλλον.

Μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο PLOS One, διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου “δεν φάνηκε να είναι αποτελεσματικές κατά των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού ούτε κατά της κλινικής λοίμωξης του αναπνευστικού”.

Μια ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2021 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν διαπίστωσε στοιχεία υψηλής ποιότητας υπέρ των μασκών προσώπου και συνέστησε τη χρήση τους μόνο βάσει της “αρχής της προφύλαξης”.

Μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2020 από το Oxford Centre for Evidence-Based Medicine διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου κατά της λοίμωξης ή της μετάδοσης ιών.

Μια ανασκόπηση Cochrane του Νοεμβρίου 2020 διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου δεν μειώνουν τα κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με γρίπη (ILI), ούτε στον γενικό πληθυσμό ούτε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Μια πειραματική μελέτη του Ιουλίου 2021 που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής διαπίστωσε ότι οι μάσκες προσώπου μείωσαν τα αερολύματα σε εσωτερικούς χώρους το πολύ κατά 12%, όχι αρκετά για να αποτρέψουν τις λοιμώξεις.

Μια ανασκόπηση του Απριλίου 2020 από δύο Αμερικανούς καθηγητές αναπνευστικών και λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Ιλινόις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην καθημερινή ζωή, ούτε ως αυτοπροστασία ούτε για την προστασία τρίτων.

Μια μελέτη του Αυγούστου 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Int. Research Journal of Public Health διαπίστωσε ότι “δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εντολής ή της χρήσης μάσκας και της μειωμένης εξάπλωσης του COVID-19 σε πολιτείες των ΗΠΑ”.

Ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine από τον Μάιο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προσώπου προσφέρουν ελάχιστη έως καθόλου προστασία στην καθημερινή ζωή.

Μια μελέτη του 2015 στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open διαπίστωσε ότι οι υφασμάτινες μάσκες διαπερνούν το 97% των σωματιδίων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης λόγω της συγκράτησης της υγρασίας ή της επαναλαμβανόμενης χρήσης.

Μια ανασκόπηση του Αυγούστου του 2020 από ένα Γερμανό καθηγητή ιολογίας, επιδημιολογίας και υγιεινής διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου και ότι η ακατάλληλη καθημερινή χρήση μασκών από το κοινό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων.

Αρκετές μελέτες περίπτωσης έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά δεν διαδίδουν το Covid στα σχολεία. Πριν από την ευρεία διάθεση των εμβολίων, μια μελέτη της Βόρειας Καρολίνας δεν βρήκε ούτε μία περίπτωση μετάδοσης από μαθητή σε δάσκαλο μεταξύ περισσότερων από 90.000 μαθητών.

Λιγότερα από 300 παιδιά έχουν πεθάνει από θέματα που σχετίζονται με τον Covid – πολύ λιγότερα από όσα πεθαίνουν από τη γρίπη σε ένα μέσο έτος. Τα σχολεία δεν έχουν απαιτήσει ποτέ μάσκες για να σταματήσουν την εξάπλωση των διαφόρων στελεχών της γρίπης και δεν υπάρχει κανένας λόγος τα παιδιά να αντιμετωπίζονται πιο σκληρά για έναν ιό που είναι λιγότερο επικίνδυνος.



Όταν φοριέται σε ενήλικες, κάθε μάσκα – ακόμη και οι ακριβές χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες N95 – έχουν κενά όπου ο αέρας διαφεύγει. Οι τυπικές υφασμάτινες μάσκες έχουν κενό ~3,2%. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα των μασκών μειώνεται στο μηδέν με όριο 3,2%. Όταν τα παιδιά φορούν μάσκες, το κενό είναι πάντα αναπόφευκτα μεγαλύτερο.





Η υποχρεωτική μασκοφορία συνδέεται με μειωμένη κοινωνικοποίηση. Μια μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003 διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μάσκες μείωσαν την κοινωνικοποίησή τους μεταξύ των συνομηλίκων- οι μαθητές ένιωθαν επιπλέον δυσφορία φορώντας μάσκες και δυσκολεύονταν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου των συνομηλίκων και των δασκάλων τους.

Ο ΠΟΥ συνιστά στα παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω να μη φορούν μάσκες και συνιστά προσοχή στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω.

Ενώ οι μάσκες δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές κατά του Covid, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μάσκα στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει υπερκαπνία, μια επικίνδυνη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος.

Η υπερκαπνία είναι ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο τα σχολεία στο Tianjin και τη Σαγκάη της Κίνας ακύρωσαν τις φυσικές εξετάσεις μετά την κατάρρευση δύο μασκοφόρων 14χρονων αγοριών που κατέρρευσαν και πέθαναν ενώ έτρεχαν ένα μίλι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής.

Τα παιδιά που αναγκάζονται να φορούν μάσκες υποφέρουν μερικές φορές από αναπνευστικές δυσκολίες, τις οποίες αντισταθμίζουν με αναπνοή από το στόμα. “Η χρόνια και παρατεταμένη αναπνοή από το στόμα μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη του προσώπου”, έγραψαν πρόσφατα οι γιατροί Marty Makary και H. Cody Meissner. “Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά που αναπνέουν από το στόμα επειδή οι αδενοειδείς αποφράσσουν τους ρινικούς αεραγωγούς τους μπορεί να αναπτύξουν παραμόρφωση του στόματος και επιμήκες πρόσωπο”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτείες χωρίς εντολές για μάσκες έχουν παρόμοιες καμπύλες περιπτώσεων με τις πολιτείες με εντολές για μάσκες και, αν μη τι άλλο, τείνουν στην πραγματικότητα να υπερτερούν των πολιτειών με μεγαλύτερους περιορισμούς. Το ίδιο μπορεί επίσης να διαπιστωθεί όταν συγκρίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα με καθολική χρήση μάσκας N95 (Γερμανία) έναντι μιας ευρωπαϊκής χώρας χωρίς εντολή χρήσης μάσκας και με μικρή χρήση μάσκας (Σουηδία).





Μια μετα-ανάλυση των αμερικανικών σχολείων το 2020 δείχνει ότι τα σχολεία με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα Covid παρήγαγαν στην πραγματικότητα χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα με πιο χαλαρά πρωτόκολλα.

Οι εντολές μάσκας μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικές για τους εφήβους. “Οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα. Η δυσφορία της μάσκας αποσπά την προσοχή ορισμένων παιδιών από τη μάθηση. Αυξάνοντας την αντίσταση των αεραγωγών κατά την εκπνοή, οι μάσκες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα”, έγραψαν οι Drs. Makary και Meissner.

Οι παιδίατροι αναφέρουν ότι η μάσκα & η αναγκαστική κοινωνική απομόνωση καθυστερεί την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. “Έχουμε παρατηρήσει κάποιες γλωσσικές καθυστερήσεις και περισσότερο κοινωνικό άγχος. Την αδυναμία ενός παιδιού να αφήσει τον γονέα του και να πάει να παίξει με άλλα παιδιά”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συστήματος Παιδιατρικής στο Allegheny Health Network, Dr. Joseph Aracri.

Μια άλλη μελέτη, αυτή από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown, διαπίστωσε ότι οι μάσκες επηρεάζουν την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας:

“Αξιοποιώντας μια μεγάλη συνεχιζόμενη διαχρονική μελέτη για τη νευροανάπτυξη των παιδιών, εξετάσαμε τις γενικές παιδικές γνωστικές βαθμολογίες το 2020 και το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, 2011-2019. Διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν σημαντικά μειωμένες λεκτικές, κινητικές και γενικές γνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι οι άνδρες και τα παιδιά σε οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο έχουν επηρεαστεί περισσότερο”.

Ένας ειδικός στα παιδικά τραύματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έγραψε πρόσφατα ότι οι εντολές μάσκας προκαλούν στα παιδιά τραύματα σε αργή κίνηση που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδηλωθούν πλήρως:

Θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες σχετικά με το πώς ακριβώς τα τραύματα από τους περιορισμούς του Covid-19 στα σχολεία σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία των αμερικανικών παιδιών, αλλά η έρευνα για το σύνδρομο μετατραυματικού στρες έχει φωτίσει ότι “το στρες και ο φόβος, ως απάντηση σε πραγματική ή πιθανή απειλή, ενισχύουν την πιθανότητα σχηματισμού αναμνήσεων που σχετίζονται με το τραύμα”. Κάθε έτος της πρώιμης ζωής ενός παιδιού θέτει τα θεμέλια για την ενήλικη ζωή του και τα ανασφαλή θεμέλια πράγματι καταρρέουν. Σύμφωνα με την Ιεράρχηση των Αναγκών του Maslow, τα παιδιά χωρίς τη διασφάλιση της προσωπικής τους ασφάλειας (π.χ. κοινωνικό άγχος από μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση) είναι συχνά ανίκανα να δημιουργήσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και μπορεί να δυσκολευτούν να οικοδομήσουν στενές σχέσεις στη ζωή τους. Νευρολογικές έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που βιώνουν τέτοιου είδους φόβο και τραύμα σε νεαρή ηλικία υφίστανται δομική και λειτουργική αναδιάρθρωση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα προβλήματα συναισθηματικής και γνωστικής επεξεργασίας. Αυτό το τραύμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας, τα οποία συχνά έχουν την επιβαρυντική επίδραση άλλων τραυμάτων στο σπίτι ή στην κοινότητά τους.

Επιστήμονες από τη Φλόριντα εξέτασαν μάσκες που φορούσαν μαθητές και διαπίστωσαν ότι είχαν συσσωρεύσει μια σειρά από επικίνδυνους ρύπους. “Αν και το τεστ είναι ικανό να ανιχνεύσει ιούς, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, μόνο ένας ιός βρέθηκε σε μία μάσκα (ο ερπητοϊός της αλσελαφίνης)”, ανέφερε ο επιστημονικός ιστότοπος Rational Ground. Οι μολυσματικοί παράγοντες που ανακαλύφθηκαν στις μάσκες των παιδιών περιλάμβαναν:

Streptococcus pneumoniae (πνευμονία)

Mycobacterium tuberculosis (φυματίωση)

Neisseria meningitidis (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία)

Acanthamoeba polyphaga (κερατίτιδα και κοκκιωματώδης αμπεβική εγκεφαλίτιδα)

Acinetobacter baumanni (πνευμονία, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, μηνιγγίτιδα, ουρολοιμώξεις-ανθεκτικά στα αντιβιοτικά)

Escherichia coli (τροφική δηλητηρίαση)

Borrelia burgdorferi (προκαλεί τη νόσο του Lyme)

Corynebacterium diphtheriae (διφθερίτιδα)

Legionella pneumophila (νόσος των λεγεωνάριων)

Staphylococcus pyogenes ορότυπος M3 (σοβαρές λοιμώξεις – υψηλά ποσοστά νοσηρότητας)

Staphylococcus aureus (μηνιγγίτιδα, σήψη)

“Οι μισές από τις μάσκες ήταν μολυσμένες με ένα ή περισσότερα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία”, ανέφερε η δημοσιογράφος Jennifer Cabrera. “Το ένα τρίτο ήταν μολυσμένο με ένα ή περισσότερα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Το ένα τρίτο ήταν μολυσμένο με επικίνδυνα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηριακά παθογόνα. Επιπλέον, εντοπίστηκαν λιγότερο επικίνδυνα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, έλκη, ακμή, μολύνσεις ζύμης, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, περιοδοντική νόσο, στικτό πυρετό του Rocky Mountain και άλλα”.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ



SINOMOSIOLOGOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου